söndag 22 september 2013

Nu hoppar jag ner


Två dagar i rad har jag spytt galla över behandlingen av det svenska språket, så nu tänkte jag hoppa ner från irritationsspiken och bli vänlig. Jag hade tänkt mig en hel vänlig vecka. Förhoppningsvis vet alla att jag har sjuk humor så mina inlägg ska inte tas alldeles för allvarligt. Lite allvar ligger det dock bakom kritiken. Ifall jag går till doktorn för att jag har ont i ryggen och han skriver ut medicin mot fotsvamp, så köper jag inte det rakt av. Naturligtvis protesterar jag! Han, som yrkesman, måste väl fatta att det är rent åt skogen, och är han osäker kan han väl för höge Farao rådfråga en kollega. Journalisternas huvudsakliga uppgift är att rapportera och ifrågasätta, så jag är övertygad om att de klarar av när de själva blir ifrågasatta. Nu menar jag givetvis när det handlar om yrket. Man måste alltid skilja på sak och person. Visst har vi alla krav som vi ställer på andra människor i vissa situationer, och vi ställer oftast väldigt höga krav på oss själva med. Det är i regel bara ett fåtal personer inom alla yrkesgrupper som inte är riktigt vad man förväntar sig. I de flesta fall gör alla sitt bästa. 

Jag älskar att läsa krönikor i tidningen. Det finns så många duktiga journalister, som skriver om så olika saker. En del är så dråpliga att jag sitter och skrattar för mig själv och en del får mig verkligen att fundera lite extra. Jag beundrar de som kan skriva om ett ämne så att läsaren blir intresserad. I bloggvärlden har jag träffat på både journalister och författare och det är speciellt två som jag har fastnat för.


Den första är Lotta med bloggen Äntligen måndag. Hennes blogg har jag följt i många år för hon skriver så varierat. Hennes reportage om kändisar är helt annorlunda mot de som man kan läsa i skvallerpressen. När hon intervjuar någon får hon den personen att berätta intressanta saker som man aldrig fått veta tidigare. Det är intressanta nyheter och inte bara en massa gammal skåpmat eller skvaller. Kändisarna måste tycka det är kul att få lite vettiga frågor någon gång. Dessutom har hon skrivit en sagobok, som snart kommer att passa perfekt att läsa för mina minsta barnbarn. 


En som också har skrivit en bok är Bosse Lidén. Boken heter Mina fotsteg i ditt hjärta, och den kan jag verkligen rekommendera. Även hans blogg är mycket läsvärd. Hans inlägg är sanslöst roliga och han skriver så underhållande om allt mellan himmel och jord. Dessutom bor han i min födelsestad och det ger ju extra poäng.

Nu ska jag sätta mig och fundera ut några vänliga inlägg. En tuff utmaning. Det blir kanske så att jag den närmaste veckan får hålla mig till att skriva vänliga kommentarer hos er i stället. 

19 kommentarer:

 1. vadå vänliga? du är väl aldrig elak
  man får skriva sin åsikt och du hoppar ju egentligen inte på någon
  så du ÄR vänlig och snäll <3
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag försöker att vara så objektiv jag kan, men man vet aldrig om det ändå misstolkas ibland.

   Radera
 2. Instämmer med ovanstående... du är snäll och man måste få säga sin åsikt. Nu hade jag missat ett par inlägg såg jag, men har läst ikapp... kan bara säga att jag håller med.
  Nu ska jag titta in till Lotta och så till Bosse för att rösta :)
  Ha en fin söndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker också att man måste få säga vad man tycker, om man håller sig till fakta och inte går in på personlighet.

   Radera
 3. Du är alltid vänlig och snäll,så det blir ingen stor utmaning för dej .Jajamensann Vi kvinnor kan!!! :-)Ska kolla deras bloggar!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din tro på min snällhetsförmåga.

   Radera
 4. Hej du,,inte tycker jag du är så gnällig,,tycker nog du är mer snällig...
  Mästerkock,tror jag inte,men jag har lätt för att fatta,läser gärna kokböcker och är helt orädd när jag är vid spisen,,men klart jag har lagat mat ibland som gått rakt ner i soppåsen,med lärdomen att så kan man inte göra,,denna Pulled Pork där har jag sneglat på mat Tinas recept till barbercuesåsen,sen lägger jag till lite efter eget huvud,,denna gång blev det kanonbra..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är alltid roligare att laga annorlunda mat, tycker jag. Det är det där att hitta på vad man ska ha till middag dagligen som jag inte gillar.

   Radera
 5. Hur ska det gå för Gunnel. En hel vecka. Har hon tagit sig vatten över huvudet. Nu har hon lovat. Jag ser med spänning fram emot detta. :) Själv är jag glad för att jag likt många andra har hittat till denna härliga blogg. Kram. Ps. Blev överraskad och glad när jag kommit ner en bit i inlägget och kände igen ett omslag på en bok. Jag har själv bestämt mig för att vara riktigt seriös i nästa vecka.

  SvaraRadera
 6. Nä du Gunnel. Min sambo är ju som du vet journalist och han ifrågasätter starkt min vänskap med dig;) Så en vänlig vecka för att sona dina hårda ord den senaste tiden behövs verkligen.....ÄLSKAR DIN BLOGG!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha!!!! Tack för att du fortfarande vill vara min vän.

   Radera
 7. Bättre att vara ärlig i sina åsikter än bara "jamsa med". Och inga personangrepp har du ju gjort. Nä fortsätt du att ventilera dina åsikter det är bara intressant.
  Sv. Har försökt förklara din fråga hos mig.. angående bredd på väven. Vet inte hur begripligt det blev.
  Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska kul när det blir lite diskussioner, tycker jag, och så länge det inte blir smutskastning så accepterar nog de flesta att man har olika åsikter. SV: Jag fattar inte riktigt hur man väver, men jag ska nog försöka testa en dag ändå. Det verkar så kul och blir så snyggt.

   Radera
 8. Bosse har jag följt sedan länge men nu fick jag ett nytt tips, tack för det. Jag tycker inte att du är gnällig - det är bra när man kan säga ifrån och tala om vad man tycker. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror nog jag kan våga ventilera mina åsikter i fortsättningen också att döma av kommentarerna.

   Radera
 9. Du får gärna ha lite pekpinne, det är underhållande och inte särskilt gnälligt! Det är bra att säga ifrån ibland. Tack för tipset! Bosse följer jag redan men Äntligen måndag var ny för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kan bli lite enkelspårigt om alla tycker lika.

   Radera
 10. Oj oj oj. Nu sitter jag här och rodnar minsann! Vad gullig du är, tack snälla du. Är du säker på att du behöver en vänlig vecka? Det är inte jag. Inte ett dugg. Bloggvärlden kryllar av inlägg där man har överdoserat smörintaget - och det vet vi ju alla att det inte är nyttigt. Det är betydligt mera sällsynt med raka puckar med en prick över i:et (förlåt, ramlade ner i klyschdiket). Men så kan du skriva!

  Svar: Jag mejlar om köp av Kluriga med egen text i. Roligt!

  SvaraRadera