torsdag 26 september 2013

Vi hoppar över några årstider


Jag vet inte om naturen tänkt så eller vad det är som hänt. Igår när jag höll på att tukta lite buskar, fick jag se att den ena rhodedendronbusken hade börjat blomma igen. Det var en ynklig liten blomma .......men ändå en blomma. Under alla år så har buskarna alltid blommat i slutet av maj runt Mors Dag. Den satt högst upp så för att få ett foto på den var jag tvungen att plocka fram en stege. När jag väl kommit upp i höjd med blomman kikade jag runt lite för att se om det fanns fler, men det verkade inte så. Det är bra. Jag tycker det passar bättre att det är blommor i maj-juni, när vi sitter ute i trädgården och fikar. Då har man något fint att titta på. Fastän solen skiner och det är förhållandevis varmt, så blir det inte några längre fikapauser utomhus de här dagarna.

Det är mycket som ska göras i trädgården den här tiden och som tur är så har det hitintills varit perfekt trädgårdsjobbarväder.  Man tror alltid att man ska hinna så mycket när man går ut på morgonen men innan man vet ordet av så är det kväll och dags att gå in. Vi har givetvis pausat några gånger under dagen med, men det känns ganska skönt att få så mycket som möjligt gjort när man har vädret på sin sida och energin på topp. Omändringens vindar blåser i min trädgård. Det sätter krydda på tillvaron. Nästa vår ska det bli spännande att se om det blev så bra som jag hade tänkt mig. Jag vet i varje fall att jag kommer att vara nöjd med rhodedendronbuskarna när de blommar. Det är jag varje år.


28 kommentarer:

 1. Oj oj...vilka rhodedendronbuskar och jag förstår verkligen att du är nöjd varje år de blommar. Ni kan inte drabbas av snöras från taket, eftersom buskarna klarat sig så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får aldrig så mycket snö i Skåne, och det som kommer samlas på altantaket.

   Radera
 2. Godmorgon!WOW vilka buskar du har!! Så priviligerade vi är som har egna biltvättare .Igår var pågarna här och satte skydsfilm på min Ipad och så klippte de gräset i tena farten ....Ha en bra dag vännen! Morgonkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi planterade buskarna när vi hade byggt klart huset så de är ca 40 år gamla.

   Radera
 3. Häftigt att det fanns en blomma nu. Tur att du inte ramlade ner från stegen. Jag är mkt svag för dessa svårstavade buskar. Förstår att du njuter när de blommar för fullt. Vi har också haft rejäla rh-buskar men det kunde verkligen variera med blomningen mellan åren. Just den färgen är min personliga favorit även om de andra är fina också. Förutom Sofiero brukade vi åka till ett slott som heter Hjulebergs Slott när vi bodde i närheten, där de en söndag om året hade öppen visning av trädgården när deras rh-buskar i alla färger var som finast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar besöka Sofiero och beundra deras enorma buskar. Varför tillverkas inte stegar med en korg längst upp i stil med de man använder när man byter lampor i gatubelysningen?

   Radera
 4. Jag blir avundsjuk på er som bor i Skåne ibland! Har en lite ynka rhododendronbuske som kämpar för sin överlevnad. Försökte plantera en magnolia för ett par år sedan men den överlevde inte. Glömmer aldrig när jag fick se rhododendronbuskar för första gången i mittliv. Det var i backen ner till Helsingborg på 50-talet. (Innan motorvägen var byggd.) Jag var helt salig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De buskarna blommar fortfarande fint varje år, ifall det
   är de i Hälsobacken du menar.

   Radera
 5. Vilka fantastiska rhododenronbuskar!
  Det är svårt att odla dem här, för de gillar ju inte vår kalkhaltiga jord och vattnar vi är det ju kalk i vattnet också. Jag har provat så jag vet hur knepigt det kan vara. Efter några år gav jag upp.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har i stort sett inte gjort något med våra buskar. De sköter sig själva och bara växer. Jag inser att vi är lyckligt lottade.

   Radera
 6. Men OJ! Vilka otroliga Rododendronbuskar! Så vackert. Och så roligt att du ville vara med i min utlottning av sjalen.
  Ha de gott!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar rhodedendron, för den är vintergrön också. Din sjal är superfin!

   Radera
 7. det är jag också, alltså nöjd med mina rhododendronbuskar när de blommar
  det roliga är att jag också sett en enda lite blomma som slagit ut på min ena rhododendron
  Sv: tack :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har tydligen fått för sig att ha en extra blomningsperiod.

   Radera
 8. Det var den maffigaste rhododendronbusken jag sett! Här nära mig finns en fin park som heter Disponentparken där man har en särskild rhododendronpark med olika sorter. Brukar ta en sväng varje sommar för att se blomningen. Taggsvamp och fårtickor finns i alla storlekar, men om man vill kalla dem schnitzel så bör dom ju vara lite modell större. Fast jag panerade överblivna mindre bitar i smeten också och det var lika gott fast kanske inte lika snyggt!
  -3 hos mig imorse, nu ska vantarna fram
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slipper förhoppningsvis minusgrader lite till.

   Radera
 9. Vilket härligt blomsterhav ni har att njuta av när dom blommar.
  Förra veckan såg jag Magnolia som blommade dom brukar ju blomma innan bladen kommer på vårkanten.
  Tack, det var så härligt garn att sticka av. Garnet kommer från Sirdar Snuggly och heter Snowflake shunky. Köpte garnpaket från Hemmets Journal.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt tokigt i naturen nu. Jag får nog börja köpa Hemmets Journal, förstår jag.

   Radera
 10. Hejsan Gunnel.
  Himmel och pannkaka vilken enorm buske Du har.
  Den har väl några år på nacken. Så vacker och väl-
  vårdad..
  Kan man äta något av den ta in går väl inte. Bara njuta av den utomhus.

  Må så gott !

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ibland tagit in en blomma till dekoration när jag dukat, men den håller sig inte fin så länge.

   Radera
 11. Vem skulle inte vara nöjd med de buskarna!!!
  Helt fantastiska, även om de fått lite solsting.
  Det låter ljuvligt att vara ute i trädgården hela dagen, tillsammans, med pauser. Fortsätt med det tycker jag. Och så kan du väl tänka lite på mig som skulle vilja ha det så. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Kul när man kan hjälpas åt ute i trädgården, och få ta det i sin egen takt.....med lite småpauser då och då. Jag lovar att tänka på dig, Hanna.

  SvaraRadera
 13. Oj, så fina foton på Rhodendron buskarna....så otroligt vackert och så fin färg och så stora det är !
  du har verkligen lyckats med dem och kan tänka mig du är glad över att de blommar varje år
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är verkligen lättskötta och mycket vackra. Jag ser att det finns många knoppar på buskarna, så de bör blomma rikligt nästa år med.

   Radera
 14. Wow! Vilka fantastiska rhododendron - det är klart du är nöjd med dem :)
  Min ena lite ynkliga buske har också blommat nu i höst... förra hösten var den full med blommor och blommade följaktligen inte i våras. Nu är det alla fall massor med knopp, som jag hoppas väntar till våren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lyser upp hela trädgården när de här buskarna blommar.

   Radera
 15. Ja, tänk om man kunde hoppa över några månader. Vilka jätterododenron du har! Pampigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog de buskar jag är mest stolt över.

   Radera