torsdag 19 september 2013

Uppväxt eller förväxt


Ja, det är frågan. Vår trädgård kan nog betecknas som båda delarna. Det beror på var man tittar. Under årens lopp har vi fått såga ner och plantera nytt åtskilliga gånger, men den energin och lusten har avtagit betydligt. Nu är det dags för forsythiabusken att stryka på foten. Grannbusken, en thuja, kommer då att visa upp ett rumphugget utseende. Hela den sidan som varit mot forsythian är alldeles kal. Om vi sågar ner även den, betyder det bara att vi måste såga ner alla buskarna längs gaveln. Nej, tack! Det blir till att "lappa och laga" i stället. Jag ska plantera en bokharabinda framför thujan.

Vi gjorde nåt liknande tidigare vid två cypresser. Göran satte ner rutat armeringsjärn och vi planterade klätterhortensia framför. De har nu växt så mycket att de täcker både armeringsjärnen och det fula på buskarna och fortsätter att dra sig mot husväggen där de med tiden kommer att växa ihop och bilda en gemensam klätterhortensiavägg.


Samma sak gäller perennerna...de har blivit alldeles för stora. Här är det lättare att gräva upp och flytta runt. I rabatten vid fågelbadet satte jag som kantväxt något jag beställde på nätet. Jag minns inte vad det hette, men det blommar med lila blommor. När jag öppnade paketet och tittade på de pyttesmå plantorna blev jag faktiskt besviken. Men det hade jag inte behövt att bli. De har växt mer än nödvändigt och nästan tagit över hela rabatten. Nu skulle de bort för tid och evighet!

Jag plockade fram trädgårdsredskapen och ställde mig att begrunda det hela. Skulle verkligen de här redskapen klara av att fixa detta? Det liknade en djungel, så jag funderade ett tag på att åka iväg och köpa en machete och slå mig fram. Jag var så inne i mitt planerande så när jag hörde att det prasslade till bakom ryggen, väntade jag mig nästan att få se Tarzan svinga sig i plommonträdet. Men det var bara en koltrast som tog genvägen till aroniabusken. Idag var det tydligen en av de där fem ätdagarna


.

18 kommentarer:

 1. Ni har verkligen en välordnad trädgård, välskött och omhuldad. Bäst att jag inte visar bilderna för vår trädgård, för då kan det bli revolution, allra minst.
  Forsythian är ju litet sån att den tycker om att breda ut sig ordentligt. Har jag lite tur nu, så kanske jag också hinner sköta om vår trädgård lite mera än vad jag har kunnat göra tillsvidare på grund av vår knastertorra sommar. Nu när det regnar finns hopp om bättring. Men först nästa vecka finns tid. Det kliar i fingrarna på mig när jag läser ditt inlägg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välordnad vet jag inte om trädgården är. Vi försöker dölja fel så mycket det går och planterar så lite nytt som möjligt när det gäller buskar. Perenner är räddningen i alla lägen.

   Radera
 2. om du frågar J så tycker han att det mesta är förvuxet i vår trädgård :) han tycker bara att han ska ha fritt fram för gräsklipparen han
  vi har en superstor forsythiabuske men den står inte intill någon annan buske, så den får växa, den är SÅ fin på våren, alldeles full med gula blommor
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att jag kommer sakna forsythiabusken till våren....men jag kan kanske hitta en plats att plantera en ny på.

   Radera
 3. Rörigt i trädgården har nog alla. När jag plockade Aroniabär hittade jag två stora vinbärsbuskar och en rätt stor fläder bland de andra buskarna. Det hade jag ingen aning om!
  Jag gjorde förr saft av bären och sedan glass av saften. Super. Och ingen kunde gissa vad det var. Man kan göra på sylten också, men litet lenare blev det med saften.
  Om man kan köpa kapok i lösvikt - nej, det hittade jag inget om. Det var ju tydligen hur bra som helst. Så varför inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Sådanan överraskningar har jag inte hittat än. Minns att du berättade om glassen i fjor.

   Radera
 4. Oj Oj,,rena djungeln alltså,sett med dina ögon,,det ser rätt fint ut på dina bilder...
  Jaha du,du tror så du,,om jag säger tänk till igen,vad säger du då..Haé Kramen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir nog aldrig helt klar i en trädgård. Jag var nästan bergsäker på vad det var på din bild.......får väl sätta på mig tänkarluvan igen.

   Radera
 5. Jag tycker att det ser bra ut i din trädgård. vilken otur att det var en koltrast och inte Tarzan som kom.Han hade ju kunnat hjälpa dej i trädgården.Du har tre förnuftiga barnbarn som kan komma med förklaringar på det mesta..Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kunde ha fått hjälpa mig att röja.

   Radera
 6. Den lila perennen är säkert en näva. Anki har en likadan på sin blogg, senaste inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också att den liknade den blomman jag har.

   Radera
 7. Vi hade inte mycket annat än en vildvuxen skogstomt när vi flyttade hit. Jo, massor av vintergröna också. Så jag har planterat in en hel del och har fullt upp att hålla skogen på avstånd från vissa ställen av tomten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul med trädgården, för man kan ändra om på den i det oändliga. Det blir aldrig tråkigt. Ombyte förnöjer-

   Radera
 8. Synd att det inte var Tarzan. :)
  På ett vi är det samma sak både med inom och utomhusprojekt. Börjar man röja i ett hörn måste man fortsätta för annars blir det fel eller ser inte snyggt ut bredvid. Lugnast att lyssna på koltrasten. Ibland hjälper naturen till. Syftar inte på att Carola kommer in i vardagsrummet och sjunger "Fångad i en stormvind" utan mer att vissa höststormar genom åren har förändrat våra trädgårdar. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att en omändring på ett ställe sätter igång en hel lavin. Men det är ganska kul...i varje fall för en i den här familjen. Jag är optimist och ser bara möjligheter (även där det inte finns några) och Göran är realist och kan se att vissa saker går inte att genomföra. Det hindrar klart inte att man kan försöka ändå.

   Radera
 9. Härligt med vildvuxna trädgårdar tycker jag....Här finns snart bara gräs kvar också mitt älskade "köksträdgårdsland" förstås....
  Men en dag när jag får gott om tid då ska jag.....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat planera för en liten kryddträdgård och köpt en del bärbuskar. Så där brukar jag med tänka...när jag får gott om tid....undrar när det blir.

   Radera