lördag 6 juli 2013

Safirbröllop


Om fem år kommer det att bli en hejdundrande fest hos oss. Då har vi varit gifta i 50 år och ska fira Guldbröllop. Idag är det alltså bara 45-årsjubileum så det blir ett ganska lugnt firande. Safirbröllopsdag är i och för sig inte så illa det heller. Tänk så mycket som har hänt under de här åren. Vi har båda blivit pensionärer, fått 3 barn och 3 barnbarn. Det sägs ofta att man får andra intressen efter hand som man blir äldre. Det kanske stämmer ibland, men jag kan konstatera att det vi var intresserade av när vi var unga, tycker vi fortfarande är värt att ägna tid åt. Nu när inte jobbet inkräktar på fritiden längre, så har man också all tid i världen att göra det man gillar mest av allt. En inte oäven känsla.

När jag sorterade i källaren tog jag fram min brudklänning och blev lite nostalgisk. Jag har alltid älskat att sy kläder, och brudklänningar är något speciellt. Min egen brudklänning fick jag däremot inte sy eftersom min mor var väldigt vidskeplig. Enligt henne skulle jag då i framtiden få fälla lika många tårar som stygn jag sydde. Jag tror inte för ett ögonblick på sådant, men för att göra henne nöjd köpte jag en färdig klänning. Det var i slutet på 60-talet då kortkort var på modet. Klänningen jag köpte var så kort att det följde med ett par puffbyxor att ha under den. Ungefär som när man köper till småflickor....klänning och byxor i samma tyg. Min tanke var att sprätta sönder byxorna och förlänga klänningen med det tyget. För att dölja sömmen som blev då köpte jag ett sammetsband att sy ovanpå. Inte ens detta blev godkänt, utan jag fick snällt gå till en sömmerska som fixade det hela.

Det är kul att ha den som minne precis som jag har min mors brudklänning kvar. När mina döttrar gifte sig fick jag den stora äran att sy deras klänningar. Ulrikas klänning var lång och hade ett långt släp, precis som den tidens mode föreskrev och Katarinas klänning var en modell i ballerinalängd efter ett Audrey Hepburnmönster.

27 kommentarer:

 1. Nästa år har vi varit gifta 50år!! Visst har jag en mysig stil!!! Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 2. Oj så många år. Tänk ja vad tiden rusar ifrån. Det går ju bara fortare och fortare på nåt märkligt konstigt sätt.
  Ha nu en solig dag!
  Med vänlig hälsning från annechristine!

  SvaraRadera
 3. Grattis på bröllopsdagen! Vi har nyss ( i mars) firat våran 35-åriga. Eftersom vi gifte oss på 70-talet när det inte var så noga med brudklänningar och kyrka åkte vi med ett par vänner till Paris där vi gifte oss alla fyra på svenska ambassaden. Jag två o två då förstås. Vi var vittnen till varandra. Dubbelbröllop ska man ju inte ha. Blusen och kjolen hittade jag vid röjning i garderoben och dom såg inget vidare ut så det var inget att spara på. Krympt hade det gjort också nåt alldeles hemskt!
  Ha en fortsatt trevlig helg och hoppas att det är lika fint väder hos dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag ser att min brudklänning också har krymt. Det var kanske inte så bra kvalitet på den tiden.

   Radera
 4. åh GRATTIS PÅ BRÖLLOPSDAGEN till er båda
  Sv: ja :) det får bli repriser :) fast inte redan på Medium men det kommer, var så säker
  kramar

  SvaraRadera
 5. Grattis på bröllopsdagen!
  Fyrtiofem år är många år, hoppas ni får lika många år till tillsammans!

  kram
  Karin

  SvaraRadera
 6. GRATTIS till dom 45 årena, och jag hoppas att det blir många många år till tillsammans.
  Men om sådant vet vi ju inget.
  Vi har varit gifta 43 år i höst så vi är inte så långt efter Rantafar å jag heller, och vi njuter av varje dag vi får tillsammans eftresom vi vet att livet är så skört...

  Du är duktig som sytt brudklänningar till era döttrar !!!
  Min brudklänning var också väldigt kortkort, men inga puffbyxor till =)

  Ha det gott tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 7. Stort grattis på bröllopsdagen
  Härligt att vara gifta i så många år
  och ett så fint foto
  och mysigt det du berättar om brölloppsklänningen
  kram

  SvaraRadera
 8. Grattis och lycka till framöver!

  SvaraRadera
 9. Tiden går fort. Vad fint av dig att glädja din mor, det tror jag inte du ångrar idag. Men det skulle vara roligt se klänningen och byxorna. Jag gifte mig ju också på 60-talet med några sådana såg jag aldrig.
  Tack för din kommentar, ja krolliljorna är vackra och jag var ju livrädd att den skulle gå sönder när jag tog tag i den.

  Mn nu glömmer jag ju.... 45 år inte dåligt det heller. GRATTIS

  Kram

  SvaraRadera
 10. What a lovely post. Congratulations, and I wish you all the best in the days and years to come!

  SvaraRadera
 11. Grattis...45 år är inte dåligt. Så fina ni är på bröllopsbilden.

  Men hur tänkte de som tillverkade klänningen så kort, så de var tvungna att skicka med underbyxor också. Finns det någon vuxen kvinna som vill ha sånt på sig? Vem vill ha en sån brudklänning, där underbyxorna kanske syns i kyrkan? Förstår att du ville förlänga den lite och det blev säkert snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Klänningen höll den längd som var modern då, så jag antar att byxorna var en modegrej. Inga trosor hade synts även om jag inte förlängt klänningen, men jag var kanske gammaldags och tyckte att det skulle vara lite mer "ordentligt" vid ett bröllop.

   Radera
 12. Fin bröllopsbild. Jag minns också baby dollklänningarna, men dock inte puffbyxorna. Även om de behövdes Jag har "bara" varit gift i 40 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite svårt att fatta hur det har hunnit gå så många år. Känns faktiskt inte så länge sen, men det syns på foton så klart.

   Radera
 13. Men så stiliga ni var!!!!!
  Härligt att ni har samma intressen och fortfarande intresse för varandra!
  Grattis till era 45 år!

  SvaraRadera
 14. Grattis på Bröllopsdagen! Så fina ni är på fotot!
  Vi firade Korallbröllop i våras, men då hade vi varit ihop några år redan...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Vi träffades när jag var 16 och Göran 19 så det är en hel del år sen.

   Radera