måndag 15 juli 2013

Det blir inte alltid som man tänkt sig


I fjor började jag förbereda för en helt orangefärgad rabatt. Jag hade en orange lilja på ett annat ställe i trädgården som jag flyttade hit, och nu blommar den rikligt med ormbunkarna som bakgrund.


Framför den här liljan planterade jag en orange akleja, som tyvärr vissnade ner direkt efter blomningen. Jag köpte då en annan liljeblommande växt, som på bilden hade mycket stora orange blommor. Jag vet inte när den har tänkt att blomma, för knopparna har synts i evigheter och inget händer. På stammen sitter en del små svarta kulor, som jag först trodde var ohyra, men nu är jag inte säker på det längre. Den får stå kvar till hösten, sen åker den iväg om inget kul händer. Jag satte även en lök, som enligt beskrivningen skulle växa upp och bli en stor och ståtlig orange Kejsarkrona. Nog blev den ståtlig alltid, men.....VIT!!!!! En katt bland hermelinerna. Nu hade den ändå den goda smaken att vissna ner helt självmant, så jag behövde inte ha dåligt samvete när jag plockade bort den.


En som verkligen gjort sig förtjänt av att bli planterad i en orange rabatt är den här skönheten.....


........precis som Nejlikroten.


Alla växterna blommar på olika tider förutom en liten kantväxt som är översållad med små orange blommor hela sommaren. Det lyser alltså alltid orange när jag än går ut i trädgården. En absolut nödvändighet för en orangeälskande Pantertant.

33 kommentarer:

 1. vilka fina blommor, fast det blir ju inte alltid som man vill, jag köpte blå lobelior och det är bara en som är blå, lite blå, för den är mest vit och de andra är helvita
  Sv: jo, lite rädd är mamma, hon sa i telefon att hur ska hon nu våga gå till kyrkogården igen
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att man inte kan lita på vilken färg växten kommer att få.

   Radera
 2. Tror det blir jättefint med en enfärgad rabatt MEN om det var min skulle jag plantera in något riktigt blått. Ser framför mig hur vackert det skulle bli....älskar ormbunkar. Där vet man vilken färg det blir, aldrig ohyra kommer år från år . Underbara helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blått passar bra till orange. Den här orange rabatten jag har är ganska liten och är omringad av ormbunkar på ena hållet och lavendel på andra.

   Radera
 3. Nej, så är det. De har allt ett eget liv de där blommorna. Men vackra är de!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra med blommor, för det finns nästan inga färger som inte passar ihop. Konstigt egentligen för när det gäller kläder finns det vissa färgkombinationer som jag tycker är helt hemska.

   Radera
 4. Vilken härlig orange rabatt!
  Klart du måste plocka bort de som inte håller rätt färgskala. De får väl skylla sig själva helt enkelt!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Den med svarta kulor tror jag heter Tigerlilja och den är orange. Hoppas det blir ngt nästa år. Jag tog ngt i Skottland. Skulle det vilja sprida sig så delar jag gärna. Som en minidaglilja , orange. Den blommade där i slutet på augusti. Så vi får se om det blir ngt alls. Krasse tycker jag är en superblomma som man kan fylla ut med. Tacksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen namnet...Tigerlilja. Får se om den blommar. Spännande om du får det från Skottland att växa. Krasse har vi pratat om att vi ska ha till nästa år och även ringblommor.

   Radera
 6. Så mycket fina blommor och de orange är särskilt vackra. Den med de svarta kulorna har jag aldrig sett förr.Kanske det blir orange blommor på den. Hoppas det. Ha det bra. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att den där mysko blomman vill blomma nån gång.

   Radera
 7. Vackert. Jag tycker om när blommorna avlöser varandra. Men det är verkligen inte lätt att bestämma över dem även om man fjäskar ibland. Skämmer bort dem med "godis". Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del blommor är mer envisa än andra. Jag måste erkänna att jag inte har så stort tålamod då.

   Radera
 8. Tack Gunnel..
  Roligt att se dig igen..Jo jag tror det är något fel hos blogspot för på mina 2 blogspot sidor står uppdateringar från wordpress inte med alls eller så står det att man uppdaterat för flera månader eller veckor sedan och under tiden kanske man har uppdaterat flera gånger..Just en av anledningarna till att jag stängt mina blogspot..
  Jätte roligt att se dig igen på min wordpress i alla fall..
  Hoppas allt bra och ha en fortsatt fin sommar..
  Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du med får en fin sommar.

   Radera
 9. Jättefin blogg och otroligt vackra foton..
  Timmen upp kram Nicki

  SvaraRadera
 10. Samma trista väder här som hos dej! Du har ordning och reda bland blommorna.Ja ...Ve och fasa om det kommer upp en med fel färg.Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena katastrofen! Det stör ju hela min planering.

   Radera
 11. Det var väl bra utdelning ändå. Det är inte alltid man får full pott när man spelar lotto
  Ha en fin vecka
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade kanske för höga krav. Nästa år hoppas jag på bättre utdelning.

   Radera
 12. Den där kantväxten var verkligen fin, fast i fel färg för min trädgård. Snyggt med en helt orange rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar växter som brer ut sig så inte ogräset får en chans. Den här kantväxten gör så.

   Radera
 13. Jag gillar att färgerna stämmer i rabatten. Med en färgskala blir det alltid vackert. Det finns många nyanser i färgen orange. En katt bland hermelinerna kan ibland bli riktigt fint och annars får plantan en annan växtplats.
  Det lyser om dina blommor - jättefina.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag gillar när det är olika nyanser men ändå samma färg. Jag försöker plantera så växterna ska matcha varandra lite färgmässigt. Sen blir det inte alltid som man trott, men perenner är ju lätta att flytta.

   Radera
 14. Hej, orange är min älsklingsfärg, jag har mycket orangefärgat hemma. Ofta ingår den färgen i mina gardiner, jag har en matta som är orange och även prydnadsgrejer.
  Jag har inte färgat blomkålen, den såldes i olika färger i butiken. Fanns även giftgrön. Lite kul, men man ska helst inte koka den för då tappar den färgen, därför intogs den som snacks med dip.
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orange är en riktig gladfärg. Mina ögon dras automatiskt mot allt som lyser orange.

   Radera
 15. Hej Gunnel !

  Det är så fin ögonfröjd.
  Har Du olika färg varje år.
  Jag köpte gula tagetes, där det satt en orange med
  i de tio.Den satte jag i mitten i korgen,
  Sedan strödde jag ut fröna från minipenséerna från i fjol
  och de trängs och blommar för fullt.
  Nu gäller det att jag sparar till nästa år.
  Efter Prinsen kom känner jag mig inte lika road.

  Ha en fin helg

  Kram Mi

  SvaraRadera
 16. Jag har tänkt behålla den här orange rabatten. Sen har jag andra färger på andra ställen i trädgården.

  SvaraRadera
 17. Har faktiskt också en orange rabatt, eller flera, eftersom jag petade ner busk-krassefrö lite överallt. Och där finns alla nyanser från gult - orange- nästan brunt. Ska ta ett foto, tror jag!
  Kram och njut av den underbara sommarvärmen som har placerat sig över Skåne!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krasse ska jag också satsa på nästa år.

   Radera