söndag 28 juli 2013

Nu är det konstaterat


Jag är en Sjusovare. Det är det inget tvivel om. Jag har i och för sig vetat om det länge, men det blev mer aktuellt igår eftersom det var Sjusovardagen. Enligt sägnen så blir man trött i ett helt år framåt ifall man sover länge den här dagen. Igår vaknade jag inte förrän klockan 9, men då var jag väldigt pigg. Jag hade världens energi och fick gjort så mycket. Det hade jag inte fått ifall jag stigit upp vid 7-snåret. Vid den tiden på dygnet känner jag mig mer som en zombie, och en sån gör inte mycket nytta.

Jag tror i och för sig inte alltid på de som berättar att de stiger upp i ottan och springer en mil innan frukost och städar nåt rum och tvättar en maskin tvätt och stryker lite skjortor och sen åker och jobbar. Jag blir trött bara jag hör det. Jag borde kanske kontra med vad jag gör på kvällar eller nätter. Jag springer inte i skogen (djuren får väl ha lite nattaro) men det händer att jag städar (inte dammsugar så klart, eftersom Göran sover) tvättar en maskin tvätt och stryker (det gör jag i källaren, så det stör ingen) och senaste tiden har jag suttit och broderat på en julklappsstrumpa som Daniel ska få.


Dessutom ges de bästa TV-programmen sent på kvällar och nätter. Det är då alla gamla deckare visas utan några sportprogram som stör. Det är så rogivande att sitta och slötitta på TV och handarbeta samtidigt. Jag brukar vara pigg fram till halv två, sen känner jag att sängen kallar. I förrgår la jag mig vid 2-tiden och vaknade sen på Sjusovardagen klockan 9. Då hade jag sovit i 7 timmar. Det stämmer ju då att jag är en Sjusovare.......i dubbel bemärkelse.

47 kommentarer:

 1. Gusingen vad fint broderi. Har flera broderier som ligger men nu är jag inne i en stick och virkperiod.
  Har alltid skickat med tvättråd när jag ger bort något.
  Jag var uppe vid 7 igår men det är jag varje morron. Min pappa sa alltid att jag var en sjusovare när jag var liten. Är född på den dagen.
  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis i efterskott! Jag har inte broderat på länge, så det är riktigt skoj nu.

   Radera
 2. Jag är både en morgon och kvälls människa Svårt att få ihop men jag lyckas för det mesta!!!!!Jag har inte sett några mördarsniglar..Ansepanse säger att det är mördarsniglar.Så då får jag gå ut på mördarjakt! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. oDå kan du inte sva många timmar.

   Radera
 3. Jag är som du! Dessa morgonmänniskor! Och ofta framställs de som väldigt mycket bättre än vi som är uppe i den sena natten. Sommartiden gör ju det hela ännu värre...egentligen lägger du ju dig halv ett vilket är helt ok!
  Något som är bra med att vara pensionär är att SLIPPA sitta på dessa morgonmöten på jobbet när hjärnan inte är med. Läste någonstans att våra ungdomar skulle prestera mycket bättre i skolan om den började lite senare på fm.Det tror jag absolut på!
  Och vilket fint broderi du håller på med, fast jag har lite svårt att fatta att det bara är 4 mån till adventsljusen ska fram...../M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att man hade mått bättre ifall man började arbeta senare på dagen. Morgonrutinerna ska man hinna med utan att behöva stressa. Jag längtar inte heller tillbaka till mitt jobb. Har aldrig haft det så bra som jag har nu.

   Radera
 4. Grattis till din goda sömn! Men vad mycket stygn! Jag blir trött bara jag ser det. Förr i tiden hade jag också lust för sådant, men den lusten är helt borta. Nej, fort ska det gå. In i symaskinen, knappt jag hinner klippa klart. Har tyvärr ibland också glömt en o annan nål i plaggen. Då får jag onda ögat eftersom jag ju mest syr till barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! det har faktiskt hänt mig också med glömda nålar. Då är man inte poppis. Jag har inte broderat på flera år, så det är skönt med lite omväxling.

   Radera
 5. Nog är det lite märkligt att det är "finare" att jobba på morgnarna än på kvällarna? Morgonstund har guld i mund heter det ju. Jag har alltid haft lätt för att jobba på förmiddagarna, men varit otroligt lat på kvällarna. Det som inte blivit gjort före lunch har fått vänta till nästa dag. Det är nog så att man är antingen kvälls- eller morgonmänniska.

  Nu sedan jag blev ensam har jag vänt lite på dygnet. Ligger länge på morgnarna och sitter uppe och ugglar om kvällarna. Man är ju tydligen formbar fortfarande.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudsaken man kan göra det som känns bäst. Andra människor kan inte veta när jag mår bäst på dagen, så jag tycker nog att jag är i min fulla rätt att själv bestämma över min dag.

   Radera
 6. Blev lite förvånad över dessa tankar och kommentarer... Har alltid varit en morgonmänniska och försökt göra allt för att ändra på det. Tvingat mig att vara uppe på kvällarna, sovit på eftermiddagen - inget hjälper! Försöker se en film, hur spännande det än må vara så somnar jag... Tröstar mig med att jag som pensionär kommer att ha mycket nöje med att se gamla filmer och TV-serier. Det ska bli EFTERMIDDAGSBIO hemma hos mig då! Men - ingenting är dock skönare än en tidig morgonpromenad på försommaren, när fåglarna kvittrar och naturen vaknar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan hålla med om att en morgonpromenad kan var skön, men det behöver inte vara i ottan och inte allt för ofta. Det är skönt med en kvällspromenad också.

   Radera
  2. Jag är också väldigt kvällstrött, gillar att gå i säng vid nio-tiden för att läsa en stund, men somnar lätt ifrån boken. Vaknar tidigt 6 -7-tiden, då läser jag en längre stund i boken.
   Trevligt att på eftermiddagen se en gammal film ifrån 40- 50-talet.
   Skönt att få göra det man känner är bra just för mej.

   Radera
  3. Gunnel oj vilken fin julstrumpa du håller på att brodera, får lust att ta fram några handarbeten som inte är färdigsydda, kanske det vore en idé, istället för att köpa nytt.....

   Radera
 7. Jag har också en hel del gamla handarbeten som ligger undanstoppade. Nu har jag kommit bra igång, så det blir kanske mer när strumpan är klar.

  SvaraRadera
 8. jag går alltid upp 7.30 utom om vi ska iväg någonstans och som kräver tidigare uppgång, sedan går jag oftast och lägger mig vid 22.30 - 23.00
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är skönt att slippa bli väckt av en väckarklocka.

   Radera
 9. Jag är morgonpigg och har alltid varit det. Var faktiskt upp redan kl. 4.30 igår morse, men hade gärna sovit längre om jag kunnat. Och jag är typen som får massor gjort direkt på morgonen efter min frukost, för senare på dagen får jag inget vettigt gjort.

  Broderiet ser jättefint ut och smått. Sånt har jag lite svårt att ha tålamod till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Jag är tvärtom...jobbar bättre senare på dan. Det är väldigt små stygn så det gäller att ha en bra lampa.....men det är kul.

   Radera
 10. Ännu en trevlig blogg jag hamnat på tack vare din kommentar hos mig! Blir så glad då man lämnar ett avtryck hos mig! Och visst är ungar härliga med sina kommentarer och resonemang :-)
  Så fin julstrumpa du håller på med. Jag broderade en till äldsta barnbarnet och nu får jag nog plocka fram broderiet igen och göra en till den yngsta som börjar förstå det här med jul och tomte nu. Och jag har varit morgonmänniska men efter många år som nattarbetare har jag lagt om mina sovrutiner.... Men nu får jag ju också sitta ostörd framför tv på kvällarna och inte behöva gå upp för att ta hand om morgonpigga barn!
  Hit kommer jag igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbade också natt ett antal år på Barnsjukhus. Det passade mig perfekt tidsmässigt. Någon enstaka morgon kan det klart vaar skönt att komma upp tidigt, men jag föredrar ändå kvällarna.

   Radera
 11. Jösses vilken nattuggla du är. Jag däckar flera timmar före dig men sover ändå rätt länge på morgonen. I helgen när vi var på loppis hade de en hel bod med julgrejor. Tänkte inte på att det är inte långt kvar dit nu. Jag gillar julen så det gör inget att den nalkas
  Kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också julen. Det dröjer nog inte länge förrän affärerna börjar plocka fram julpyntet.

   Radera
 12. Kul med tomteinlägget, och variationerna på dräkten.
  Vi hade en tomte under många år i centrala Malmö. Han hade eget långt skägg, och röda kläder. Han samlade in pengar till Rädda Barnen. Han var en välkänd figur på gator och torg, och gick just under namnet: Tomten.
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. De utländska tomtarna hade väldigt lyxiga tomtedräkter.

   Radera
 13. Hejsan Gunnel.

  Jag sov mycket längre än jag brukar den dagen,
  men minns inte om jag var piggare eller inte.

  Blir piggare när solen skiner, fast värmen gör mig trött.

  Tror inte det gäller nu på 2000 talet.

  Är det Din vovve.

  Tänk brodera var evigheter sedan jag gjorde, virkat också.

  Nu har jag fullt upp med datorn och prinsen. Det räcker.

  Kram Mi

  Ps hoppas Du är frisk och kry Ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min dotters hund, Santos. Jag får passa honom nu när de kommer till Sverige på fredag. Han är jättego.

   Radera
 14. Jag är troligen sovande hela tiden nu för tiden, för jag har missat sjusovardagen helt och hållet:)
  Vilken underbart fin julstrumpa Daniel ska få. Ett riktigt fint arbete med småsmå stygn.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag inte läst om det i tidningen, så hade jag inte vetat att det var Sjusovardagen. Ibland är det kul att sy nåt man inte brukar göra.

   Radera
 15. Vi är nog som natt och dag... jag somnar som en stock vid 10-tiden på kvällen och vaknar varje morgon senast kl 5... omöjligt att somna om... måste ha kaffe då! Ska jag få något gjort så är det på f.m. annars blir det inte av :)
  Vilken härlig julstrumpa du broderar på! Vilket tålamodsprövande arbete!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan också vakna till vid 5-tiden, men jag bara vänder mig och somnar om. Det är endast i nödfall jag går upp tidigt......men ibland önskar jag att jag inte var så morgontrött.

   Radera
 16. Ja du har så rätt, visst är det skönt med sovmorgon. Men för det så vill jag nog komma i säng på kvällen oxå. Det måste väl kallas sjusovare då man är både morgon och kvällstrött. Men nu på semestern då blir det lite senare kvällar förstås. Fin julstrumpa du broderar. Kram på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt det där med sovtider. Har man ett jobb att passa är det klart besvärligare. Nu tar jag igen för alla mornar jag var tvingad att stiga upp tidigt.

   Radera
 17. Vilken tur att vi ar olika vi människor. En del morgonpigga - så vi får tidningen i brevlådan och nybakat bröd till frukost - och en del kvällspigga... Jag tillhör den senare sorten också. Får hur mycket energi som helst på kvällarna. Särskilt när solen skiner in genom fönstren - som den gör ännu i norra delen av Skandinavien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är bra vi alla är olika, annars hade väl inget fungerat i samhället.

   Radera
 18. Niger och tackar för Grattiset.
  Det var en bra godispåse.
  Har funderat på att virka julkrubba nu när jag har alla färger.
  Skönt här idag bara 17+ gillas av mej.
  Ha en bra dag
  Kram från Gun-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har med haft lite svalare idag. Har fixat det sista innan lilla Zoé kommer i morgon. Nu ska jag bara gosa med mina barnbarn...Rasmus och Zoé......men snart blir det Daniel också.

   Radera
 19. Jag har mest konstaterat att du är en julälskare. Tomtar 24 juli. Nu i källaren. Nästa gång på loftet. :) Jag tycker att man ska finna sin egen rytm. Personligen tycker jag att det är svårt att komma i säng på sommarkvällarna samtidigt behöver jag inte lika mycket sömn vid denna tid på året. Det är mysigt att komma upp och ut i vår "mysstad" innan turisterna har vaknat. När mörkret kommer smygande brukar mina vakentimmar minska automatiskt. Tycker även det är svårt att sova i en "bastu". Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att jag är en julälskare. Finns inget roligare än att julpynta. Det är perfekt med en bäddsoffa i källaren de nätter det är rena bastun här uppe. Håller helt med dig om att Ystad är en mysstad.

   Radera
 20. Det där skulle kunna var skrivet av mig. Jag är likadan, samma tider och allt passar in.

  Nej det verkar lite väl hurtigt att springa, städa och allt vad de gör innan de går till jobbt. De måste gå upp nästan när vi går och lägger oss och hur ska de orka vara vakna hela dagen.

  Nej vi har nog bättre rutiner.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att vi har bra rutiner, men jag är tacksam att nån vill gå upp tidigt så allting annat också fungerar.

   Radera
 21. Vad roligt för er. Njut och bry dig inte om datorn. Den står nog kvar. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden går jättesnabbt. Det är fullt hålligång hela tiden och jag njuter av varje sekund.

   Radera
 22. Underbart inlägg i vanlig ordning!
  Jag visste inte om att det fanns en sjusovardag. Dessvärre är jag nog också en väldig sjusovare, men jag sover gärna på morgonen och i synnerhet på kvällen. jag kan således inte stoltsera med någon energi någon gång under nattens många timmar.
  Hoppas att du har det riktigt, riktigt gott i sommaren!

  Ps. Den julstrumpan går inte av för hackor den. Så fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en toppensommar och bara önskar att den varar så länge som möjligt.

   Radera
 23. Visst har man blivit smartare med åren!
  Symaskinen o jag tackar. Har man ingen smartphone, så får man lösa det med andra smarta grejer.
  Inte alltid blir resultatet som kommer ur symaskinen till bådas belåtenhet. Då åker det långt in i ett skåp. Långt senare kan det på sin höjd bli väskor eller grytlappar. Du kommer väl ihåg sagan "det bidde en tummetott".
  Njut av de små. Och av att vi verkligen har fått en sommar värd namnet.

  SvaraRadera
 24. Godkväll vännen ! Jag tänkte på dej igår när jag sydde ett fodral till Cassandras surfplatta.Jag var nästan lika händig som du. De fodral som man kunde köpa till plattan var av typ täckjackstyg .Och den jag gjorde satte jag kartong i och fodrade med frottetyg. Kram!

  SvaraRadera