söndag 10 februari 2013

RasmushelgRasmus har sovit över här två helger på rad. Han kunde inte förstå varför jag inte såg på Melodifestivalen. Enligt honom är det ett måste. Det gjorde jag alltid förr, men när TV ändrade om och började med alla dessa deltävlingar före den riktiga finalen, så tröttnade jag. Sååååå  väldigt många låtar tyckte jag inte de lyckades få fram, så att det kunde fylla ut fyra deltävlingar. Ska jag vara helt ärligt så tycker jag inte alltid att det är nån vidare klass på finalbidragen heller. Men smaken är helt klart olika. De här två sista helgerna har jag däremot sett samtliga bidrag. Än har jag inte hittat nån favorit, men det är ju två tävlingar kvar. De två programledarna tycker jag däremot sköter jobbet helt perfekt.

När jag var liten åkte jag ofta till min farmor och farfar och det roligaste jag visste var att få sova över hos dem utan föräldrar. Mina egna barn har i alla år åkt till sin mormor och morfar, och tyckt att det varit toppen. Det är riktigt roligt att Rasmus är inne på samma linje och gillar att vara hos oss. Jag tror alla barn mår bra av kontakten med någon från en äldre generation, som då har all tid i världen att ägna sig åt dem. Speciellt idag i vår stressiga tid.

Han gillar att snoka runt i mina hobbyrum och Görans snickarrum. "Ert hus är så kul", brukar han säga. Antagligen för att vi har plats att spara på en massa saker, som alltid kommer till nytta någon gång. Varje gång hittar han nåt material han kan tillverka något av. Den här helgen blev det ett visir. Jag hade lagt undan en gammal ostkupa, som inte alls var så praktisk som jag trodde när jag köpte den. Plastkupan passade perfekt framför ansiktet. Sen var det bara att mäta lite gummiband och tejpa fast med silvertejp. Ifall hans föräldrar är lika roade av allt han plockar med sig hem, vet jag förståss inte. Men jag tycker det är väldigt bra när det blir lite ruljans bland mina bra-och-ha-grejer.

Om en vecka är det sportlov här i Skåne och då har Rasmus bokat in sig hos mig i några dagar. Förhoppningsvis får vi behålla den lilla snö vi har över lovet. Det är betydligt roligare att vara ute då. I förmiddags tog vi en tur i skogen och pulsade runt i snön innan han skulle åka hem. Man hinner med en hel del de gånger han sover över, för han är väldigt morgonpigg. Jag har helt kommit ifrån det där med att vakna på beställning, men det känns helt ok när Rasmus är här. Det gäller att utnyttja tiden så mycket som möjligt. Och i morgon är det måndag och skoldag igen och då kan jag sova så länge jag vill.

24 kommentarer:

 1. Förstår att Rasmus tycker om att gå på upptäcksfärd hos er. Det gjorde våra barnbarn också.Det med ostkupan var en bra grej :-)..Jag vet inte vad det är för stickning.Det ser ut som flätat! Ska fråga om jag får beskrivningen,och sen lägga ut på bloggen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika kul med barnbarnsbesök.

   Radera
 2. Så roligt det måste vara att Rasmus trivs hos dig och vill sova över!

  Jag har inte haft några "gammelföräldrar" som jag har minnen av, men jag har en kusin, som jag ofta fick sova över hos. Det var högtid när man fick packa sin lilla väska och cykla till honom och bo där. Jag fick sova i faster Magnhilds syrum och bara det var väldigt spännande med alla vackra tyger och syattiraljer och en fascinerande provdocka.

  Ha en fin söndagskväll!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert det som är lite spännande att det finns lite andra saker än man har hemma hos föräldrarna.

   Radera
 3. Det är helt underbart med mor- och farföräldrar, deras tid, tålamod, berättelser om hur det var förr...
  Jag längtar dit, till att bli farmor, men det får inte bli alltför snart trots allt. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har förmånen att ha egna mindre barn och den tiden ska man verkligen ta vara på. Det är underbart att vara både mormor och farmor. Jag har givetvis mest kontakt med Rasmus eftersom han bor i Sverige, men förhoppningsvis kan både Zoé och Daniel också stanna här själva ett tag när de blir äldre.

   Radera
 4. jag tror också att kontakten med den äldre generationen är väldigt viktig för barn, vad roligt att Rasmus uppskattar att få vara med er och sova över där
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta barn tycker nog det är kul att höra hur det var förr och framför allt vad deras föräldrar gjorde. Det är rena underhållningen att ha honom här. Han har en sån härlig humor.

   Radera
 5. Det låter som ni har en idealisk kontakt. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bor mindre en en mil från varandra så det underlättar ju att träffas ofta. Dessutom har jag passat honom väldigt mycket ända sedan han var en liten bebis. Rasmus är det enda barnbarn jag har som bor i Sverige, så jag försöker naturligtvis träffa honom så ofta det är möjligt.

   Radera
 6. Härligt med barnbarn... passa på att njuta av att Rasmus vill vara så mycket hos er - så mysigt! Tror också det är bra att de får möjlighet att vara tillsammans med en äldre generation och att det är både nyttigt och lärorikt. Vi har också barnbarnen på ganska nära håll och det känns såå bra :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är både nyttigt och lärorikt på båda hållen. Barn kan otroligt mycket som vi vuxna inte är så bra på...som när det gäller datorer och andra nyare prylar t.ex.

   Radera
 7. Det är underbart med barnbarn och speciellt när de gillar att komma. Att de får ha kontakt med en äldre generation är viktigt. Och vi lite äldre behöver ha dessa unga för att få lite extra energi, för det har de gott om :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har absolut rätt att de har energi, och på nåt mystiskt vis så smittar den av sig.

   Radera
 8. Vad härligt det låter! Jag har många minnen från "översovningar" hos farmor/farfar och mormor. Alla av skiftande karaktär :-) Nu börjar det närma sig barnbarn för mig också men liiite till får de gärna dröja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har något mycket kul att se fram emot.

   Radera
 9. Jag och syrran sov ofta över hos mormor och morfar. Då var det alltid bullbak och leka på vinden och i källaren och hitta en massa roliga saker.

  Jag är ledsen över att mina barn inte kan sova över hos mormor och/eller morfar. Tror att de missar något.

  Svar: Kan inte tänka mig att det var tillåtet. Om någon hade frågat. Jag kommer ihåg att min mamma var väldigt upprörd över det hela (och det faktum att jag somnade sittande vid middagsbordet när jag kom hem).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att det är det att man nog gör lite annorlunda saker när barnbarnen är och hälsar på. Det är ju bara att skjuta upp till en annan gång det man egentligen tänkt göra den dan. För arbetande föräldrar är det inte lika enkelt.

   Radera
 10. Avis på Rasmushelg är jag förstås! Det låter så mysigt när du berättar om helger med barnbarn. Våra är för långt bort / för små för att ha helg här. Men klart att det är mysigt att komma till en äldre generation som har all tid i världen för barnbarn, och man kan bestämma dagordningen och maten kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir oftast så att vi lagar Rasmus favoritmat när han är här och att vi gör sådant som han gillar. Men det brukar stämma ganska bra med vad jag gillar också.

   Radera
 11. Lyckliga du och lyckliga Rasmus som har varandra!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har verkligen kul när vi träffas.

   Radera