måndag 25 februari 2013

Kaffetåren den bästa är
På ett café är det oundvikligt med kaffekannor, även om det numera är så populärt att bara gå in och beställa en kopp cappuccino, caffe latte eller espresso och allt vad det heter.


Den första kannan har tillhört min mor. Hon hade både mat och kaffeservis i samma mönster. Det är Rörstrands modell Riviera som tillverkades mellan 1939 och 1952. Den mellersta kannan har varit min farmors. I botten finns en stämpel som visar att den kommer från Lidköpings porslinsfabrik och när jag  kollar in stämpeln på nätet så kan jag se att den är gjord mellan åren 1932-1943. Var kaffeservisen tagit vägen har jag ingen aning om. Den sista kannan kommer från min svärmors föräldrahem. Ingen av dem vågar jag använda utan de står som prydnad i mitt vitrinskåp.

När jag var barn fick jag ibland moccakoppar i present. Jag drack inte kaffe, men man kände sig ändå lite som en fin dam, när man satt och smuttade på saft ur dem.


Miniatyrer av alla slag har jag alltid gillat. De här kopparna är endast mellan 3 och 4 cm höga. Koppen med drottning Elizabeth på köpte jag när jag var i London och hon firade 50 år på tronen.


Min dockservis finns fortfarande  kvar. Den är väl använd och det syns. Jag har limmat den otaliga gånger. Trots det vill jag ha den kvar för den är ett kärt minne.


Dockskåpsserviser har jag ett antal av och de får också stå i mitt vitrinskåp. Jag tycker speciellt om dem som står samlade på en liten bricka.


När jag är ute och reser brukar jag se om jag hittar lite annorlunda serviser. Det måste var något speciellt så att jag verkligen fastnar för dem. De små bägarna på fot har jag plockat från vinflaskor. Egentligen är det helt onödiga prylar att spara på, men ibland måste man få behålla sådana saker också. De lockar fram många roliga minnen och det gör att jag mår bra.

30 kommentarer:

 1. Givetvis så måste man få vara "onödig". Tänk så tråkigt livet skulle vara om man inte gjorde det man vill göra. Härliga små serviser, vackra kaffekannor och koppar. Jag njuter av allt du visar.

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är de värdefulla eftersom de är gamla och jag minns dem från när jag var barn.

   Radera
 2. Dom som du pillat ut från vinflaskor, är det från "kirsberry" flaskor,
  vill minnas att jag gjorde något liknande, men har dom inte kvar.
  Gillade den där koppen som står på fötter på sitt fat, har då aldrig sett en sådan, och så din dockservis så bara underbar.

  Skrattade åt din kommentar hos mig om min pedanthet.....hahahaha

  Tjingelingen från Rantamor.
  Samlade också på gamla mjölkkannor ett tag, tills jag kom på att jag hade rätt många och vad skulle jag ha dom till ????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Vinglasen är från flaskor med.Kirsebärsvin. Vinet kan jag inte dricka för det är alldeles för sött. Glasen är det enda jag kan använda av en sån flaska. Jag funderar väl med ibland på vad jag egentligen ska ha allt jag samlar till.....men jag har inte hjärta att göra mig av med det. Får väl bygga ut huset om det kniper.....

   Radera
 3. Så många fina koppar och kannor....Jag tycker det är extra mysigt att fika på ställen där de serverar i gamla fina koppar som tex ett litet fik vi var på i våras. Jag tror att det låg i Degeberga...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det smakar bättre när man fikar på gammeldags vis.

   Radera
 4. Så fina dina kannor och serviser är!
  Här händer det att jag bjuder mina tantkompisar på kafferep, bredda smörgåsar, vetebröd, sju sorters kakor och tårta, bara för att få använda mina kaffeserviser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad det låter mysigt! Jag är lite avundsjuk på dina "tantkompisar".

   Radera
 5. Hejsan Gunnel !

  Ja alla samlar vi på något.
  Samlar inget särskilt, men har ändå skåpen fulla av glas
  av olika slag.Mycker från hotellet som var sekundaglas.
  Och inte dricker jag något med alkohol längre, för de flesta glasen
  är till det. "Näns" inte heller slänga. Vem vill ha sånt. Ingen. Det ska vara
  modert./inne.

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar duka med lite udda porslin ibland...det blir ganska fint ändå. Nån gång måste ju sakerna jut ur skåpet och luftas.

   Radera
 6. Min mamma samlar på kaffekannor o några har jag också. Men just miniatyrer har jag alltid varit förtjust i. Jag har också flera serviser, som dina. Varför har jag inte kommit på att ta kort på dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag att jag får se foton av dina serviser snart.

   Radera
 7. Jag har också några kaffekannor...Jag var där i 4 timmar Pratade med olika personer .Läkare ,narkosläkare,sköterskor och arbetsterapefter m.m Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att få en liten genomgång innan operationen.

   Radera
 8. Docksskåps serviserna är läckra! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också miniatyrserviser.

   Radera
 9. Så kul med alla fina kannor och serviser!

  Jag var hos en bekant i lördags och beundrade just en hel rad med porslinskaffekannor.

  Den där koppen med kinesmotiv är väldigt lik en som mamma hade, men jag har en känsla av att hennes var lite lägre.

  Mockaservis skulle man ju ha på 60-talet och vi fick en i bröllopspresent. En servis som aldrig blev använd! Och nu har jag skänkt bort den.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en moccaservis....som aldrig används. Den kan kanske komma tlll användning när barnbarnen fikar i trädgården.

   Radera
 10. Hej Gunnel..
  Idag har jag en stor stot sol och bara -8
  Det du.. jättehärligt vädee och vi närmar oss mars månad med stormsteg kan inte bli bättre..Ha en fin vecka min vän kram Nicki

  Jättefin blogg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna dela med dig av solen.

   Radera
 11. Så mycket fint porslin. Kul att se vad du samlar på. De små dockskåpsserviserna är jättesöta.
  Själv samlar jag inget sånt. Ett tag samlade jag tekannor. Men det var för att fylla på mina hyllor jag har över köksfönsten. Nu är det fullt där och jag köper inga mer, om jag inte skulle stöta på en riktigt läcker en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också lite mer kräsen nu. Det måste vara något speciellt med det jag ska skaffa mignu. Annars får jag inte plats till allt.

   Radera
 12. Oj, så mycket fina både stora och små kaffekoppar och vackra kannor! Har nog också någon kaffekanna i mina gömmor - lite sur på mig själv att jag inte sparade de första från farmor och farfars kondis...
  Törs nästan inte säga vad jag samlar på... börjar på s och slutar på p (fem bokstäver)... både som gamla böcker och prydnad... och om det finns på handdukar, ja, då köper jag det bums... eller på strumpor... eller ja du fattar... på nästan vad som helst :)
  Knäppt? Ja, jag vet :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte alls det är knäppt. Man kan samla på vad som helst...huvudsaken man själv gillar det. Vad andra tycker är inte så viktigt.

   Radera
 13. Så mycket vackert!
  Mockakoppar har jag också någonstans i gömmorna.
  Serverade dockorna och deras mammor...
  Kaffekannorna är ju riktiga rariteter - på flera sätt.
  Jag skulle heller inte våga använda dom!
  Kram :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är nog inte så värdefulla ekonomiskt sett, men affektionsvärdet är oersättligt.

   Radera
 14. åh vad mycket vackert du har :) jag har ganska många olika kinakoppar och kannor
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara kul om du visade något av dem. Jag har några udda koppar med japanskt mönster på, och de är så tunna, så man vågar knappt ta i dem.

   Radera
 15. En underbar samling du har; i synnerhet dockserviserna.
  Jag har ett par mocca serviser fr Rörstrand, som jag fått i present fr Sverige.
  Ibland tar jag fram dom, när jag har middagsgäster (mer och mer sällan).
  Amerikanarna är inte vana vid såna små koppar och tycker det är mycket speciellt.
  Har också små téskedar som passar. Det är roligt att äga nåt "annorlunda".

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är kul att ha saker som man inte ser överallt.

   Radera