onsdag 6 februari 2013

Plåtburkar


Burkar i alla storlekar och former är perfekta att samla mindre saker i. När jag städade mina syrum passade jag även på att sortera småprylar i olika plåtburkar. Några har hängt med från när jag var barn och en del har jag köpt på loppis. De nya burkar jag köper får gärna ha ett gammaldags motiv.


I den största burken samlar jag vita skoband som jag behöver när jag syr babyskor. De två andra innehåller öljetter i olika storlekar och färger.


De här "rokokoburkarna" gömmer träpärlor och osorterade knappar.


Jag tycker om Rosina Wachtmeisters målningar och kunde inte låta bli att köpa den här kattasken när jag såg den på en loppis. 


Jag var tonåring i slutet på 50-talet och början på 60-talet så burken med James Dean väcker många kul minnen till livs. Väskan har innehållit godis, men nu har jag fyllt den med skärpspännen.En gång fick jag en flaska champagne i en mycket tjusig förpackning. Champagnen är slut, men lådan finns kvar. Den lilla dockburken rymmer strassnitar.Jag gillar den annorlunda formen på dessa två och att motiven påminner om gammeldags bokmärken.


Två av burkarna har samma motiv men olika storlek. Den art deco-inspirerade saknar lock, men kommer ändå till användning som förvaring för rundstickor.


Den här asken är så långt från plåt man kan komma, men jag måste ta med den ändå. Det är en pappförpackning som har innehållit nylonstrumpor. Tänk att få köpa ett par nylonstrumpor liggande i en sån här tjusig ask. Då måste de kännas verkligt värdefulla. Nylonstrumpor var ett dyrt kapitel förr, och inte som nu när det är bara slit-och-släng. När vi flyttade till Åstorp för drygt 50 år sen fanns en manufakturaffär, som det så fint hette, i samhället. Damen som ägde affären tog emot nylonstrumpor för "uppmaskning". Eftersom strumporna var så dyra, så var det vanligt att lämna in dem för lagning. Jag minns att min mor ibland gick dit med strumpor när det "hade gått en maska". Lagningen var så skickligt gjord så strumporna såg ut som nya efteråt.

40 kommentarer:

 1. Sååå fina burkar du har!! Och orgning och reda har du med Jag kommer också ihåg att mor fick sina strumpor uppmaskade.....Man får göra saker så att man använder både kroppen och hjärnan. nattikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har jag ordning och reda. Hoppas det varar länge.

   Radera
 2. Oj, så många fina burkar! Vackra och användbara... och oslagbara när man vill ha ordning på småsaker :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligare att sortera när man har lite annorlunda burkar.

   Radera
 3. Vilken underbar samling! Tack för att vi fick se den!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker en del burkar kan vara lika vackra som prydnadssaker.

   Radera
 4. Vilken jättefin samling du har! Har du dem framme?
  Jag minns också strumpuppmaskningen. Det fanns tom en liten "virknål" till sådant. Men det blev inte alltid så osynligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har burkarna framme i mitt syrum. Min mor hade en sån där virknål, men det blev snyggare när hon lämnade in dem till ett proffs.

   Radera
 5. Åh så fina burkar. Men hur kommer du ihåg vad du har i vilken? Undrar jag som alltid vet ATT jag har saker. Men aldrig VAR;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer inte ihåg det, utan jag har skrivit i botten på alla vad som finns i. Hade varit bättre med en lapp på framsidan men då fördärvar jag utseendet på burken.

   Radera
 6. En korsning utan vägskyltar Det var en bra beskrivning det är ung så man känner sig.Men kul är det!! Och vi får rätt på det i slutändan... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen kul att titta på. Ser svårt ut.

   Radera
 7. vilka fina burkar :) så fina motiv på dem
  och tänk att man gick för att laga sina nylonstrumpor på den tiden
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu åker de i sopsäcken direkt.

   Radera
 8. Tyvärr krånglar bildvisningen hos mig (??) så jag kan bara se en del av dina fina burkar! Och visst minns jag strumpmaskning för att inte tala om strumpor med söm! Hur ofta fick man inte stanna och titta efter hur det såg ut.....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väldigt viktigt att sömmen satt mitt bak på benet. Tack och lov för sömlösa strumpor.

   Radera
 9. Sv: jag kände SÅ för spindeln och tänkte att det måste vara bra kallt för den
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller mig så långt ifrån spindlar, möss och liknande varelser som jag nånsin kan.

   Radera
 10. Hejsan Gunnel !

  Underbart reportage om ämnet burkar.

  Så många fina Du har sparat.
  Har bara en enda fin, i den ligger bokmärken.

  Må så gott !

  Kram Mi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokmärken är också kul att spara på. De som fanns när vi var barn och ännu längre tillbaks tycker jag var så fina.

   Radera
 11. Oj, så många fina burkar du har. Det måste vara en glädje att sitta inne i ditt syrum och se dessa och bli inspirerad.

  De små burkarna på översta bilden tilltalar mig extra mycket. Det finns så mycket detaljer på dem. Sen gillar jag också Rosina Wachtmeisters målningar och har fått en tavla och en prydnadsak med två katter, som jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dem. De passar verkligen i ett syrum.

   Radera
 12. jag hade många burkar förr när vi bodde på 300 kvadrat. nu med endast 67 så har jag fokus på plats och yta. sittplatser framför allt. men vad fint det är med burkar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt så får jag lite ordning i oredan.

   Radera
 13. Hejsan,Grattis,,ja det är kul att nätet kan vara till hjälp när det behövs..Det var en hoper fina burkar,kul att du använder dom..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ibland har man tur när man tänker. Jag tycker man ska använda de saker man har ..gamla som nya och inte bara låta dem stå och ta plats i skåpen.

   Radera
 14. Men vilket häärligt inlägg:)) Såå fina förpackningar och askar - lovely, jättecharmiga!! Visste inte att strumporna lämnades in för lagning, kul att få ta del av det:)

  Kraaam aka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som är annorlunda nu mot när jag var barn och tonåring. Ganska kul att tänka tillbaks och jämföra. Allt var definitivt inte bättre förr.

   Radera
 15. Vilka fina burkar du har! Och tur att du sparat på dem. Det är nog lätt att slänga dem istället. En riktig nostalgitripp var det att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saker från förr både det man ärver och kan köpa tycker jag är så roligt att bevara. Men det går ju bara att behålla det man har användning för och har plats till.

   Radera
 16. Godmorgon!Jag vet att det har en positiv effekt sen förr Denna gången valde jag att köpa pulver som jag lägger på gröten.Kram!

  SvaraRadera
 17. Det var en hel del fina burkar. Jag tror inte det fanns någon i min närhet som kunde laga nylonstrumpor. Minns i alla fall inte att vi fick gjort det. Däremot så minns jag att när mina äldre systrar skulle ut på kvällen och om det gick en maska på strumpan och det satt längre upp så det inte syntes så stoppades den med nagellack.Ha det bra. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit med om att "rädda" nylonsstrumpor med nagellack.

   Radera
 18. Härliga burkar - och vad duktig du måste vara på att hålla ordning på dina småsaker! En del burkar kände man ju igen och jag har också minnen från den där tiden då man "maskade upp" maskor på nylonstrumporna. Och så var det ju alltid söm på dom!
  Det roliga är att jag såg nått program på TV för några dagar sen - kanske en vecka - och då var det en känd sångerska som hade strumpor med söm! Herregud, ska det bli modernt igen - det va rju så jobbigt att få dom sitta precis rakt på benet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måtte det inte bli mode igen med söm på strumporna. Då får man hänga alla kjolar och klänningar längst in i garderoben, för jag kommer definitivt inte att använda dem då.

   Radera
 19. Vilka helt fantastiskt, underbara burkar!
  En fröjd att se dem.

  SvaraRadera
 20. Åh så många fina burkar! Du har ju en skatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad så länge jag har plats att ha dem kvar.

   Radera