fredag 23 september 2011

Sopsortering


I Sverige är de flesta människor väldigt bra på att sopsortera, men det kommer säkerligen att bli ännu bättre i framtiden. Små barn blir involverade i sorteringen redan från förskola och skola, så när de blir vuxna är det något helt naturligt för dem. Precis som med datorer. Småttingarna är många gånger kunnigare än både sina föräldrar och mor-och farföräldrar. De växer ju upp med detta som en självklarhet. Miljötänket är vida utbrett och miljökonferenser anordnas, men trots det så brister det i hanteringen lite här och där i världen. Den enskilda människan är nog ändå förhållandevis flitig att ta hand om sitt avfall.

Det kan man inte skylla de regeringar för att göra som skickar ut satelliter och raketer i rymden. Dessutom blir de tilldelade flera miljarder för att få fortsätta med detta. Det stod i tidningen att man räknar med att det finns ca 20 000 olika föremål som far runt i rymden utan att någon har koll på dem.  Med alla de pengar som ges till rymdforskning borde väl något kunna avsättas för viss städning. Är det verkligen hälsosamt för atmosfären med all den bråten? 

Om nu något av allt det här skrotet ramlar ner på jorden och ställer till verklig skada, vem blir ansvarsskyldig då? Enligt mitt tyckande borde det bli det lands regering som sänt upp skräpet. Det är väl inte mer än rätt? Slänger jag ett godispapper på trottoaren så får jag ju böta. 

6 kommentarer:

 1. Här sopsorteras det ordentligt, men jag blev lite tveksam för ett tag sedan. Fick av grannen bättre påsar till matavfallet, gjorda av majs, dessa påsar har skolor, dagis och sjukhus. Men sen slog sopgubben bakut och la vid varje tömning de i papper på tunnan. Det visade sig att dessa behändiga plastpåsar av majs inte återvinns........och hur mkt matavfall blir det inte på dylika instutitioner?

  Jo nog borde de ansvariga stå för det ...

  SvaraRadera
 2. Låter konstigt. Ibland tycker jag inte man vet riktigt vad man kan rätta sig efter.

  SvaraRadera
 3. Ja, har ofta tänkt på allt "rymd-skrot" som cirkulerar runt i rymden och som säkert blir mer och mer..
  det kan ju inte vara bra i längden, och kan säkert ställa till med problem...
  Inte nog med att människan skräpar ner på jorden utan i rymden också...
  eller kanske de får skaffa sopstationer där också ? :-)
  och ja, varför inte respektive länder skulle få böta för nedskräpningen...
  som vanligt är det bara oss vanliga människor som får böta för saker och ting
  kram

  SvaraRadera
 4. Vi har precis börjat sortera här nu och vi har även fått dessa majspåsar. Vet du var jag kan få information om att de inte återvinns ?

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig använt majspåsar, så jag vet inte så mycket om dem. Sopstationer i rymden var ju en idé......men kanske lite svårt att genomföra.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är hemskt med allt skrot i rymden. Som om det inte räcker med att vi förstör vår egen planet?

  Majspåsarna ska väl förmultna? Så har jag uppfattat är själva vitsen med dem.

  SvaraRadera