torsdag 20 juni 2024

Tillökning

 
Jag har alltid gillat de tre aporna som inget ser, 


inget hör

och inget säger. 

De finns avbildade i ofantligt många variationer. Man tror att idéen till de här aporna kom från Indien, via Kina till Japan redan på 700-talet. Den mest kända och kanske mest bevarade bilden av dem finns ovanför ett snideri från 1600-talet i en japansk stad.

Det är ursprungligen en buddhistisk tanke att den som inte utsätts för något ont inte heller tänker eller gör något ont. Rena önsketänkandet. Det fungerar naturligtvis inte i vår tid där allt går att förvränga. I Östasien tog man fasta på det och menade på att det var bra med censur för då kom det inte in onda tankar eller sedvänjor i landet. När jag tänker på censur så går inte mina tankar åt det hållet. Det går ju också att tolka aporna så att de medvetet inte hör, ser eller säger något för att slippa ta ställning och reagera, vilket är fegt. 

Nu har trion fått en ny medlem, som är summan av de tre första. Han ser ingen, han hör ingen och han pratar inte med någon. Dessutom har han ofta ont i nacken och tummarna.

Att det är just apor som fått symbolisera det här uttrycket är egentligen en japansk ordlek. På klassisk japanska lyder ordspråket: mizaru, kikazaru, iwazaru. Zaru som avslutar alla tre orden låter likadant som det japanska ordet för apa. Varje apa har ett eget namn. Mizaru eller Minai (inte se), Kikazaru eller Kikanai (inte höra), och Iwazaru eller Iwanai (inte säga). Då borde den fjärde apan heta Mobilzaru eller Mobilnai.

Motivet med aporna förknippas också med en myt om hur gudarna sände tre spejare till jorden för att rapportera människornas fel och brister. Bilden av de tre aporna blir i det sammanhanget ett uttryck för förhoppningen om att gudarnas informanter ska ha en förlåtande inställning och inte rapportera allt. 

22 kommentarer:

 1. Jag har nog hört talas om de tre aporna förut, men visste absolut inte så mycket om dem.
  Stackars lilla Mobilzaru, som har ont i nacken och tummarna, ett modernt problem, som nog många ungdomar lider av. (själv har jag aldrig lärt mig använda tummarna, men pekfinger går bra det med)
  Tack för ett intressant inlägg!
  Ha en riktigt fin midsommar!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Dina tre apor är mycket gulligare än orkide-monkien hos mig...jag håller med. Här säljer de de fyra aporna hejvilt i keramik..även lila Mobilzaru...
  Ha en fin midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna vilja se en modell av Mobilzau..har bara sett honom på bild. Jag önskar dig med en glad midsommar!

   Radera
 3. Det där nya tillskottet passar så bra in i dagen samhälle. Jag höll på att gå i taket igår när en pappa (antar jag, det var en man ) stod puttade på sin lilla dotter i bebisgungan- men tittade han på henne, nej, puttade med ena handen och ögonen på mobilen i den andra handen. Suck!
  Ha en bra torsdag =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr finns det många människor som är närvarande kroppsligt men inte mentalt. De går miste om mycket.

   Radera
 4. På svenska heter aporna Anders, Ove och Göran, kan undra vad den fjärde apan heter på svenska. Önskar dig en trevlig midsommar! Kram Lisa

  SvaraRadera
 5. Lustigt, köpte en flaska "tre apor" av nån sort idag enligt frugans instruktioner, ett fint sammanträffande.
  Den fjärde där, ser ut som ungarna på skolan, totalt okontaktbara ibland.

  Ha nu en fin torsdag och en fin midsommarafton. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobilzaru har dubbelgångare i alla åldrar har jag märkt.

   Radera
 6. Har sett de där tre aporna, utan att tänka så mycket på betydelsen. Den fjärde apan är iallafall vanligt förekommande. Är risk att ja, understundom, också tillhör den arten. Glad midsommar! //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobilen är ett bra hjälpmedel, men det är just det den ska vara...ett hjälpmedel.

   Radera
 7. Jag har ju sett aporna tidigare men inte reflekterat så mycket över dem så det var intressant att få läsa mer. Den fjärde apan ligger onekligen i tiden kan man säga.

  Önskar en fin midsommarhelg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den fjärde apan syns lite här och var i samhället.

   Radera
 8. Vilket intressant inlägg! Visste inte att aporna har sina "rötter" i Asien, och de tre apor som du visar har ju helt klart nåt från "manga kulturen" i sig - ögonen.
  Jättekul att få en liten språklektion som bonus.
  Ett härligt midsomrigt inlägg:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänkte jag faktiskt inte på...mangaögonen. Jag gillar den stilen.

   Radera
 9. Intressant läsning om de tre aporna, som även jag fallit för. Den fjärde, den nya alltså är väldigt tidstypisk ... och absolut okontaktbar!
  Önskar dig en trevlig midsommar Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Intressant att få läsa lite om bakgrunden till de tre aporna. Och ja ... den fjärde känns verkligen som en summa av de andra för så är det onekligen.

  Kram och fin midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hade en fin midsommarafton.

   Radera
 11. Hoppas du har en fin midsommar med trevliga aktiviteter och behagligt väder! Och naturligtvis en bra dagsform.
  Den nytillkomna apan är väldigt passande till dagens samhälle. Precis på pricken! Den borde man ge som present till en och annan ... :)
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkert många som känner igen sig i den apan.

   Radera