tisdag 14 maj 2024

Ett nytt försök

Jag tänkte ta mig i kragen och starta upp bloggen igen. Alla kommentarer, mail, sms och telefonsamtal från er har fått mig att längta tillbaka. Det har hänt mycket under den här tiden....både positiva och negativa saker. Att vi nu har vårväder gör att allt känns så mycket lättare. 

Jag har varit lyckligt lottad tidigare och sällan varit sjuk, men min läkare tröstade mig med att jag nu var fullvuxen och då fick jag räkna med lite krämpor. Jag gick med kryckor i flera månader p.g.a. ett störande diskbråck och höftartros. Det var inte så lyckat, för det blev snedbelastning när jag gick, och jag har som grädde på moset fått inflammation i axeln. Jag går nu hos sjukgymnast och har fått tips om en del rörelser som ska hjälpa. Det gäller både för axel och höft.


De här rörelserna gör jag två gånger om dagen. Jag har aldrig varit någon förespråkare för gymnastiska rörelser, men dessa är helt ok.

Kryckorna har nu förpassats till förrådet i källaren och i stället har jag skaffat mig en fyrhjuling. Rasmus och jag skojade alltid förr om att när jag blev gammal skulle jag köpa mig en orange rollator och montera dit en motor och ståbräda....ungefär som en elsparkcykel. Så bråttom har jag inte just nu så jag letade på nätet efter en helt vanlig rollator. Jag hittade en modell som verkade bra, och det stod att den var lätt att köra på alla underlag, men jag ville naturligtvis se den i verkligheten först innan jag bestämde mig. Vi åkte till butiken i Helsingborg och kom in i ett stort rum med bara rollatorer. Det kändes som att gå in i en bilhall. Modellen jag sett på nätet levde inte upp till förväntningarna. Den var väldigt bred och hjulen var megastora. De såg ut som traktorhjul. Jag hade bara tänkt gå med den på kullerstensgatorna här i sta´n, men detta liknande mer ett terrängfordon. 


Som tur var fanns det många andra modeller att välja bland. I ett hörn stod en väldigt nätt sak. Fronten var avsmalnande och hjulen ganska små. Framtill fanns en tygväska med lock, så inte alla kan se vad man handlat. Jag fastnade direkt för den. Jag valde att få den i jeansblått för det passar till vilken färg jag än har på mina kläder. Den hade t.o.m. en liten ringklocka och bakljus eller reflexer. Det som saknades var strålkastare fram. Det är inte så farligt nu när det är ljust så länge men till hösten får jag fundera ut något. Det lutar åt ett diadem med batteriljus i stil med en Luciakrona.



28 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka till Blogglandia!
    Känner igen mig i allt du skriver idag - med humor tack och lov:-) Enda sättet att överleva åldern när man har barnasinnet i behåll. Enligt mig alltså. Tror att du instämmer där.
    Din läkare verkar vara helt på din våglängd:-)
    Ja, åsså pratar vi rollator då. Du verkar ha finansierat fordonet alldeles själv, vilket jag tycker är väldigt smart. Det är ju olika från landsting till landsting vad som gäller. en jag är glad att läsa att du har fått en ny kompis, precis lagom till sommaren och efterlängtade promenader. Kör på du bara:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag håller helt klart med dig...utan humor överlever man inte. Min läkare har också lite sjuk humor och det gör att beskeden man får av honom är lättare att acceptera. Jag tror inte man får välja och vraka bland modellerna ifall man ska få rollator genom landstinget. Man väljer ju själv bilmodell och då är det inte annorlunda med rollatorer, tycker jag. Den måste passa min personlighet.

      Radera
  2. Å så roligt att du är tillbaka. Men i min blogg är det lite knasigt, för där står det att ditt senaste inlägg är för 3 månades sedan. Brukar tänka på dig, och gå in för att kolla läget, vilket jag gjorde idag, och blev glatt överraskad. Har saknat dig.
    Hoppas att du ska bli bra ifrån dina krämpor. Ha en bra dag!
    Många kramar Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är flitig med att träna rörelserna och det känna faktiskt som det hjälpt en del.

      Radera
  3. Har tänkt mycket på dej på sistone. Har verkligen saknat dej!
    Ja, det är nog så att man blivit fullvuxen och får räkna med en del krämpor.
    Vilken tur att det finns bra lösningar!!
    Är det du som målar alla bilder? Är så imponerad av dem.
    Och humorn har du i behåll, förstår jag! Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om att teckna men de här bilderna har jag lånat från nätet.

      Radera
  4. Välkommen tillbaka till bloggen. Även jag har tänkt på dig och undrat hur det är. Det blir ju så när det blir tyst i en blogg för på något vis känner man varandra.
    Tyvärr är det ju så att åkommor har en tendens till att komma med ökad ålder. Bra att du fåt god hjälp av fysioterapeut. Smart att skaffa en rollator och jag tycker din lät som ett bra val. Både att den är nättare men också med en stängd kasse i stället för öppen korg.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Man blir lite "tagen på sängen" av alla krämpor stora som små som kommer farande. Men jag är envis och har bestämt mig för att jag ska snart kunna gå för egen maskin igen.

      Radera
  5. Välkommen tillbaka till Bloglandia igen! Så roligt att du känner för att ta en vända här igen. Jag har saknat dina trevliga inlägg och klurigheter.
    Tråkigt att höra att du haft det så jobbigt, men precis som din läkare sa, du är vuxen nu och då kommer krämporna. Själv har jag också skaffat en fyrhjuling och den är en riktigt trevlig promenadkompis, som gör att jag rätar upp mig när jag går och inte får så ont i benen.
    Ha en fin dag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  6. Tack! Jag har också märkt att jag går mer rak i ryggen med en rollator och jag slipper värken i höften. Vilken tur att det finns hjälpmedel så man inte behöver isolera sig inomhus.

    SvaraRadera
  7. Varm välkommen tillbaka Gunnel!
    Jag har saknat dig och undrat hur det varit med dig. Varit inne och tittat och skrivit en kommentar då och då. Blev så glad när jag fick en kommentar från dig igår kväll på min blogg.
    Tyvärr kommer ju krämporna och det var tråkigt att du råkat ut för diskbråck och även har artros i höften. Det där med snedbelastning är vanligt och krämpor som följer med det. Men det känns positivt att läsa om ditt nya hjälpmedel. Verkar vara en bra rollator du köpt. Och så känns det som du är positiv också. Härligt att kryckorna är förpassade till källaren och rollatorn får du se som en kompis.

    Ha det nu så bra och njut av grönskan och sommarvärmen!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har varit bortskämd med att alltid vara frisk så detta blev ett riktigt bakslag, men skam den som ger sig. Jag ska snart vara som vanligt igen, har jag bestämt.

      Radera
  8. Härligt Gunnel, att du är på gång igen. Och den bästa rullatorn för dig har du valt. Mycket bra.
    Har rullatorn en liten urgröpning där en god flaska dryck kan få plats? Med tanke på dina bilder här ovanför så skulle det nog passa dig. (Bäst att förtydliga... det är bara ett skämt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Det är viktigt att inte bli uttorkad.

      Radera
  9. Kul att se dig åter i blogglandia, välkommen tillbaka.
    Jo, krämporna kommer ju med åren, frugan fick en rollator för 7-8 månader sedan, mycket bättre än att gå med käpp tycker hon, det blir ju lite "snett" när man går med käpp ibland.

    Tillönskar dig en fin kväll, hoppas vinet ingår i övningen. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror man måstre ha dem med annars blir nog inte övningarna korrekta.

      Radera
  10. Välkommen tillbaka! Som jag saknat dina roliga och humoristiska inlägg =)
    Tråkigt att läsa att du varit dålig, men vilken bra kompis du skaffat dig nu. Rasmus fixar säkert några bra cykellysen att montera på Rulle fram på höstkanten. Men först ska vi ha en härlig sommar! Ha en bra kväll! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser verkligen fram emot att kunna promenera längs ån i sommar. Nu har jag ju en perfekt promenadkompis.

      Radera
  11. Gunnel jag blev så glad över att se dig igen hoppas att allt blir bra nu och att vi får se dig ofta igen.. Välkommen tillbaka kram Nicki 🤗 👍 ❤️

    SvaraRadera
  12. Hej igen och välkommen tillbaka! Så bra att du skaffat dig en bra promenadkompis och skönt att kryckorna är undanställda! De där gymnastiska övningarna verkar riktigt inspirerande!
    Önskar dig fina dagar i försommarvärmen!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Så glad att se dig igen =) Skönt att du blivit bättre och en rollator är tryggt att gå med och även kunna vila på. Kram https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rollatorn är väldigt användbar.

      Radera
  14. Välkommen tillbaka! Som jag saknat dig. Men som ofta händer så kommer "livet" ibland emellan. Vad gäller rollatorn verkar den ju toppen. Dock borde kunna få den och andra hjälpmedel du behöver kostnadsfritt.Vet inte om ert landsting har det så, men här i Stockholm får en rollator, arbetsstol hemma (med hjul och lätt flyttbar) duschpall, "strumppåtagare" , (en smidig variant i mjuk plast) förhöjd toasitsdel m.m. i stort sett kostnadsfritt. DEtta om arbetsterapeut eller sjukgymnast förskriver dessa. Kanske kan du fråga. Även annan anpassning hemma bör du kunna få-
    Jag opererade min höft i mars 23 och fick då tillgång till goda hjälpmedel.
    Bra med dina gymnastikövningar och de brukar verkligen hjälpa.
    Varm kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Ditte! Jag kunde nog få rollator från kommunen, men jag ville ha en nättare modell. Jag vet inte vad som erbjuds mer , men det får jag ta reda på.

      Radera
  15. Med humor och envishet går väldigt mycket att fixa. Traktorhjul lät klumpigt. Tygväska är perfekt när du är ute på hemliga äventyr. Lite privatliv har man rätt till. Jag ska också träffa en fysioterapeut i nästa vecka.
    Kram från södra Helsingborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du med hittar en bra fysioterapeut. Det göt stor skillnad.

      Radera