tisdag 13 april 2021

Elvakaffe

Ju längre tiden går desto mer tänker jag på hur länge sedan det är som jag träffade mina barn och barnbarn. Även om Peter med familj bor på andra sidan jordklotet så träffades vi ändå en gång varje år..... eller i varje fall inget längre uppehåll än 1 1/2 år.  Nu har det gått 3 år. Katarina med familj åkte till Sverige minst 3 gånger per år. Ibland kom de upp bara över en helg och hälsade på. Nu har jag inte sett dem sedan förra julen. Jag brukade också åka ner ganska ofta till Luxemburg. Katarina jobbar för Lux Air och har då väldigt bra förmåner och bra rabatter på resor för sin familj. Dessutom får hon även erbjuda ännu en person två gratisresor per år. Den personen är jag. Alltså har jag åkt helt gratis för att hälsa på Zoé 2 ggr om året och dessutom åkt ner till hennes födelsedag i februari ända sedan hon fyllde 1 år. I år är första gången jag inte kunde göra så och det kändes inte alls kul.

Vilken tur att det finns datorer. Vi kan ändå "ses". Det är strängare restriktioner i Luxemburg än i Sverige och munskyddstvånget har funnits där länge. Det har blivit ett slags mode och det säljs väldigt tjusiga och färggranna munskydd. Varför inte göra vardagen lite festligare? Det är så lite som gör skillnad. T.o.m. barnen har munskydd och vad jag har förstått är det inga större protester bland invånarna. 

Nu är det tillåtet att Zoé kan ta hem en kompis i taget, men det blir ofta att de kopplar upp sig på datorn och sitter och pratar i stället. Häromdagen hade hon och en kompis ett kombinerat "smink och pysselparty" via datorn. Helt virusfritt. Det finns praktiska lösningar på det mesta.

Katarina föreslog att hon och jag skulle göra nåt liknande. Vi valde bort både smink och pyssel och bestämde oss för att dricka 11-kaffe ihop i stället. För min farmor och farfar var 11-kaffet något heligt som man aldrig fick missa. Själv har jag aldrig haft den traditionen, men jag tyckte det lät som en kul idé. Det var det också. Vi bestämde att vi lagade var sin mugg kaffe sen kopplade vi upp oss på Hangouts. Det var riktigt trevligt. Även om vi pratas vid ofta så hade vi ändå mycket att ventilera och det kändes nästan som ett helt vanligt "kafferep".  Det kommer vi definitivt att göra om.

35 kommentarer:

 1. Så bra du har haft det! Tråkiga tider nu som man får förgylla så gott det går!

  Inte 11-kaffe just, men eftermiddagskaffe och fredagsvin, har jag varit med om via datorn. Hur käckt som helst! Men de små barnbarnen, dem saknar jag. De är inte alls villiga att videoprata med mig, nu 3 och 7,5 år, de är blyga och jag har inte sett dem sen 1 år och 3,5 månad. Det är ju då som det händer som mest.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner också att jag saknar så mycket vardagligt som händer hos dem.

   Radera
 2. Så bra att ni kan ses digitalt, men nog längtar man enormt efter att få leva ett normalt liv igen. Om det någonsin blir så??
  Den här karantänstillvaron gör att man blir alldeles avsocialiserad och till slut vill man inte göra varken det ena eller det andra.
  Kram,Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att leta upp så många ljusglimtar i tillvaron som man bara kan.

   Radera
 3. Det är verkligen tur att vi har tekniken i dessa dystra tider.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Smidigt att träffas via datorn. Speciellt för er som inte har dem på "hemmaplan".
  Vi träffar barn o barnbarn, träffar även våra föräldrar. Däremot så träffar inte ungdomarna den äldre generationen. Mamma har träffat Astrid och Melker här ute i trädgården. Måtte covid snart ta slut, fast tyvärr så tror jag att vi kommer att få leva med Corona.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är drygt med den här pandemin. Att jag inte kan gå på konserter, restauranger eller resa kan jag stå ut med, men att inte få träffa barn och barnbarn är jättejobbigt.

   Radera
 5. Så tråkigt att inte kunna träffa nära och kära. Även om ni inte träffas ofta så gör ni det ändå på regelbunden basis. Nu får man ta till andra metoder. I många andra länder är munskydd en självklarhet och även för barnen men i Sverige är det annorlunda. Från början var det rena raketvetenskapen dessutom enligt FHM.

  Kram

  Znogge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Katarina och Peter förvånas över reglerna här i Sverige.

   Radera
 6. Vad himla mysigt det sistnämnda låter. Det måste ni göra till en trevlig rutin.
  Jag har alltid tyckt att det är viktigt att göra trista saker till lite mindre trista saker. I många fall funkar det riktigt bra. Se svårigheterna från ljusets sida. Sedan går det inte att sticka under stol med att det är riktigt sorgligt det du drabbats av med tanke på de långa avstånden till två ställen. Förhoppningsvis kan ni ses fysiskt ganska snart.
  Kram från tiolatte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nästa gång får Katarina och jag ta en tiolatte. Jag tycker som du att man måste försöka hitta möjligheter att göra saker på olika sätt. Och visst fungerar det! Ibland överträffar man t.o.m. sig själv när det gäller att fantisera ihop något nytt.

   Radera
 7. Med kreativitet och datorns hjälp går det att fixa en hel det. Så mysigt det låter med 11-kaffe!
  Ha det gott! Jag har datortrassel och sliter mitt hår i förtvivlan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Datorn får absolut inte strula i dessa tider. Den är en slags livlina.

   Radera
 8. I dessa annorlunda tider får vi låta fantasin flöda lite extra.
  Fint att du kan ha kontakt med de dina denna väg. Men ändå, man missar en hel del genom att inte få ha direkta möten och träffar. Barnbarnen växer och utvecklas ju så fort man hinner knappt med annars och ännu sämre nu.
  Här hos oss har inte munskydd blivit så populärt, verkar det som. Men, nu har ju många det på bussar och tunnelbanor och i affärer.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att sy lite kul munskydd. Det finns massor av mönster och det är inte så svårt att göra.

   Radera
 9. Kan tänka mig att du saknar både barnbarnen och deras föräldrar. Jag tycker att det är sällan jag träffar mina barnbarn och jag har gjort det ungefär en gång i månaden under pandemitiden. Men visst är det bra att kunna koppla upp sig och ändå ses men på avstånd- Kul idé som Zoe hade med smink och pysselparty. Och att du och Katarina slog till på 11 -kaffe. Vet från min barndom att det var så. Och det var noga med detta.
  Kan tänka mig att ni gör om detta.
  Kram och trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det kan bli en liten tradition med 11-kaffe. Allt kändes helt plötsligt mycket lättare.

   Radera
 10. Så trevligt! 11 kaffet kan bli redan klockan 10�� någon gång under förmiddagen vill jag ha en kopp kaffe och gärna en kopp på maten efter lunch. Är jag hemma blir det en kopp till runt klockan tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt håller vi oss till eftermiddagskaffe, men 11-kaffet med Katarina var toppen.

   Radera
 11. Vilken bra idé med förmiddagsfika tillsammans!
  Jag känner mig inte ett dugg bekväm med munskydd. Blir nästan illa till mods då jag ser folk i vardagen med sådana. Undrar också hur mycket de hjälper... men tanke på att i de flesta länder så bär söla munskydd, men ändå då sprids smittan med rekordfart...
  Hoppas atg du snart får träffa barn och barnbarn igen ! Kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs lite uppiggande sysselsättningar i vardagen. Visir är klart snäppet bättre än munskydd, men munskydd har ju använts inom sjukvården i alla tider...nästan....och det måste väl finnas en anledning till det, tror jag.

   Radera
 12. Bra idé att träffas på det sättet. Du kan utöka det också. Det finns ju massor av klockslag man kan dricka kaffe på. Morgonkaffe, förmiddagskaffe, kaffe på maten, trekaffe och alla påtårar, bl.a.
  Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vilka bra idéer du kommer med.

   Radera
 13. Visst har många blivit mycket kreativa under det gångna året och hittat olika möjligheter att koppla upp sig och hälsa, prata, har partaj, ta en vinare, äta middag med mera. Å du och din dotter är inget undantag, även om det digitala aldrig kan ersätta irl-möten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, du har rätt. Det blir aldrig det samma som när man kan träffas som normalt, men just nu är det nog det bästa alternativet.

   Radera
 14. Det är konstigt och tråkigt att inte träffa barn och barnbarn. Jag är priviligierad, har barnen i närheten så också ena barnbarnet, vi har träffats några gånger under året som gått och för det mesta ute. Barnbarnet drar in luft och så kramas vi sen far vi från varandra och andas ut...vi bara måste...
  Kram och ha det gott!

  SvaraRadera
 15. Tråkigt att inte kunna ses på riktigt, men tänk så bra det är med den moderna tekniken!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack och lov att vi har datorer. Så trist allt skulle bli annars. Nu går det i varje fall enklare att hålla kontakten. Det är guld värt att få se barn och barn inte bara på ett foto.

   Radera
 16. Vi sitter här i ungefär samma läge, nu har det blivit en ensam jul och två påskaftnar och förstås snart ett och ett halft år i sin helhet är familjelöst..Man har sett fram emot eventuella vaccin men nu skrivs det bara om hur farliga dom är, det ena värre än det andra..dö i Corona eller av vaccinet bara att välja.
  Jag överlevde sex veckors helvete i somras med Corona undrar om man gör detsamma med vaccin sen.. ett under att vi står ut med tillvaron numera egentligen..men skam den som ger sig..kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rejält tufft nu. Många mår dåligt psykiskt och det är inte så underligt. Umgänge med familjen är nödvändigt för att vi ska må bra.

   Radera
 17. Glömde mitt namn..Kram Nicki

  SvaraRadera