torsdag 15 april 2021

Nödvändiga utgifter


I tisdags var jag hos tandläkaren. Det är ett helt år sedan sist. Jag brukar normalt gå dit 2 gånger om året, men det är inte mycket som är normalt nu. Som vanligt hade jag inga hål, men det behövdes tas bort lite tandsten. Kalaset gick på 1400 kr. Jag är oerhört tacksam att jag har starka tänder. Det måste var ett elände för de som måste betala för lagningar och andra behandlingar. Jag ser fram emot den dagen då även tänderna räknas in som något som tillhör kroppen och faller under sjukförsäkringen. 

När det gäller hjälpmedel av allehanda slag som rollatorer, rullstolar och annat så är det upp till varje kommun att själv bestämma hur de vill betala för det. Åstorps kommun är väldigt givmild. Alla hjälpmedel som lämnas hos en person under en och samma månad kostar 300 kr och det är en engångssumma. I grannkommunen är det mycket snålare. Där får invånarna själv stå för många av hjälpmedlen. Nog tycker man det skulle vara lika för alla. 

I dag ska jag punga ut med 1400 kr igen, men det gör jag med glädje. Jag har en tid hos frissan och ska få klippt topparna för de är så slitna och få lite rolig färg i håret. Allt som höjer humöret tycker jag är värt att betala för. 


Coronan har gjort att många satsat på att göra om hemmavid. Det märks när man kommer till ett byggvaruhus, för det är nästan mer kunder där än i matbutiken. Det är inte så konstigt, för det är definitivt mycket roligare att köpa hyllplan, spik och skruvar trots att det är aningen mer hårdsmält.


 När Göran nu inte har kvar sina brevduvor blir det mycket mer tid över för snickeriarbete. Jag längtar till att mitt syrum också ska bli lika luftigt och lättstädet som hans snickarrum, och jag vet att Zoé längta efter att hennes pysselrum ska bli klart. Det blir till att jobba på ordentligt.
 

28 kommentarer:

 1. Det är lustigt att tänderna inte tillhör kroppen. Vad fint han har gjort i sin verkstad. Absolut dim tur att få ett lika snyggt syrum. Ha det så kul hos frissan =) Jag var inne hos min I veckan och hon fixade till luggen, det kostade 70kr, nästan så att jag skämdes då jag betalade. Bokade samtidigt in tid i början av juni för att ta både toppar och lugg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns riktigt skönt att man kan börja besöka sin frisör igen.

   Radera
 2. På måndag ska jag också till tandläkaren och lär förhoppningsvis komma lika lindrigt undan som du, men man vet ju aldrig vad de hittar på.
  Håret behöver också göras något åt, men det väntar jag med lite.
  Det ser ut som om Göran har en väldigt fin och välstädad verkstad!
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans snickarrum är väldigt rymligt och lättstädet. T.o.m. jag kan hitta saker där nu, när allt är insorterat i hyllorna.

   Radera
 3. Ser ju också fram emot den dagen tänderna ingår i sjukvården som allt annat kroppsligt.
  Ska man kalla sig ett välfärdsland, vilket vi är, så borde det ordnas till så att alla kan gå till tandläkare.
  Men det dröjer väl antar jag tyvärr.

  När min fru fått sin vaccination nästa vecka så kan man ju börja planera in ett besök hos frissan, värt varenda krona.

  Ha en fin fortsättning på dagen.

  Mvh: Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns onekligen lite tryggare nu när vi är färdigvaccinerade.

   Radera
 4. Jag var på kontroll för en månad sen ... och summan blev ungefär som din den här gången - bra så tycker jag, men nog borde tandvården ingå i samma som annan sjukvård!
  Så städat och fint i Görans verkstad ... hoppas ditt syrum blir lika fint!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar stenhårt varje dag för att det ska bli klart.

   Radera
 5. Så skönt att det gick så bra hos tandläkaren för dig. Mina tänder är tyvärr inte lika starka...
  Jag är i akut behov av en klippning och har inte varit på evigheter men skulle helst vilja bli vaccinerad först. Vi får väl se...
  Just nu är det många som gör om hemma och det satsas mycket på den biten. Så fint i Görans verkstad och så härligt att ni har utrymme för att utveckla era kreativa ådror.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt med rejält stora hobbyrum, så man kan syssla med lite av varje.

   Radera
 6. Både tandläkaren och frisören står på min lista för kommande besök. Vill vänta lite till, tills jag har fått andra dosen och har fullt skydd. Vad kostnaden kommer att landa på det återstår att se. Särskilt hos tandläkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns riktigt skönt att ha avklarat två "måsten" denna veckan. Nu återstår optikern, men det fanns ingen ledig tid de närmaste veckorna.

   Radera
 7. Händiga familjen! Något som absolut fattas i detta hus.
  Du fick väl 600 kr i tandbidrag? Ska väl alla över 65 få, en gång per år.?
  Dyr frissa, tycker jag. Fast det är nog jag dom har en billig. 1000 kr för klippning och slingor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag fick tandvårdsbidraget. Frissorna inne i Helsingborg är betydligt dyrare, så det beror nog lite på hur pass dyr hyra de har.

   Radera
 8. Var glad över att du har starka tänder!1
  Många pysslar mer hemma nu i dessa tider!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänder är en fördel när man själv får stå för kostnaden.

   Radera
 9. Håller helt med dig angående kostnader för tandläkare. Jag har inte så bra tänder som du, så det svider varje gång jag går dit. Går till tandhyggan två gånger/år och till tandläkaren en gång.
  Mycket roligare att spendera 1 400 spänn hos frissan. Perfekt tajming också, det är ju vår och då har man ju kommit upp ur idet.

  Så fint det är i snickarrummet. Nu har jag varken talang för snickerier eller handarbeten, men jag beundrar alla som kan skapa saker med sina händer.

  SvaraRadera
 10. Frisörbesöket var rejält uppiggande. Jag har fått ny energi. Vi har våra hobbyrum bredvid varandra, och det är kul att kunna prata med någon om det man håller på med.

  SvaraRadera
 11. Oj, det blev en kostsam vecka! Men efter drygt ett år med få tillfällen att spendera känns det nästan kul att använda betalkortet igen. ;) Tandläkarbesök blir det för mig också så småningom men frisyren fixar jag ju själv.
  Kram och tillönskan om en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har helt klart sparat en hel del pengar under tandemin. Ett frisörbesök höjde mitt humör åtskilliga grader.

   Radera
 12. Visst borde det finnas ett högkostnadsskydd hos tandläkaren precis som det finns hos läkare. Märkligt att det inte är så- Vad gäller hjälpmedel är Stockholms kommun väldigt generösa. Jag har inte betalat något för det jag fått föreskrivet. Jag har detta till låns och det hjälper mig mycket.
  Jag gör precis som du; lägger gärna pengar på det som piggar upp. Även här hemma har det blivit lite förändringar. Men vi bor inte så stort så några större omorganisationer blir det inte.
  Så fint Görans snickerirum är och säkert blir både Zoes pysselrum och ditt syrum hur bra som helst. Lycka till.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det känns rätt att satsa lite pengar på sig själv och sitt välbefinnande. Det gör att jag ibland kan tänka bort de krämpor jag har och orkar göra mer.

   Radera
 13. Så skönt att ha dessa två besök avklarade. Blev håret bra? Jag har bestämt mig för att vänta tills jag fått andra sprutan. Har fått lite katastroftänkande, att om jag inte blivit sjuk hittills, och går till tandläkaren nu så blir jag väl smittad!! 😨 Så jag avbeställde min tid. Men snart så!
  Väldigt ordningsamt arbetsrum! Men det blir säkert ditt också! Det är skönt att ha något att planera inför. Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är oerhört tacksam att vi fått två sprutor. Allt blir med ens så mycket enklare.

   Radera
 14. Tandläkarbesöken är dyra, men vi måste ändå gå dit. Härligt att du slipper ha hål och betala ännu mera pengar.
  Hårfrisörskan har jag inte besökt på cirka 14 månader. Kanske dags. Det är också något som kostar.
  Så härligt att göra om och det blir så fint som bilderna visar.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att ha något att sysselsätta sig med när det nu är så mycket man inte får göra.

   Radera
 15. Visst är det underligt att tänder inte räknas in som en del av kroppen... Jag tycker det var bättre när vi hade landsting då var det mer jämlikt i kommunerna.. Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket som skulle kunna ändras på så det gynnade invånarna.

   Radera