fredag 1 maj 2020

Oj, vad jag är sen

Jag har gjort i ordning två ställen i trädgården där jag ska sätta potatis, men har inte kommit riktigt till skott än. Det är säkert ingen brådska tänkte jag, för våren har tagit lite semester hos oss. Men när jag läste tidningen igår förstod jag att jag var verkligen sent ute. På Bjärehalvön hade potatisen kommit i jorden den 7 mars och nu skördades den. Det brukar varje år vara en tävling mellan bönderna vem som blir först med att få potatisen i jorden. Jag har ingen att tävla med, så det är så klart därför det inte blivit av.


Förr om åren har det varit auktioner på den nyupptagna potatisen med deltagande av grossister, handlare och kockar. I fjor vann Lidl budgivningen. De köpte 40 kg för 80 000 kr; alltså 2 000 kr/kg.  I år blev det ingen auktion, men potatisen såldes ändå för 300 kr/kg och det är väl hyfsat betalt. Man räknar med att kunna skörda fram till midsommar. Jag ska försöka få ner mina potatisar snarast möjligt. Då kanske jag också kan gräva upp egenodlad potatis till midsommarsillen.

Vädret är lite svalt och blåsigt om dagarna och när jag tittade ut genom köksfönstret i morse trodde jag faktiskt att jag drömde. Det for en hel drös med vita flingor förbi fönstret. Jag rusade in för att se om det låg kvar nåt på gräsmattan, men där var helt tomt...och inget virvlade runt i luften heller.


Jag gick tillbaka till köket och nu var det "slutsnöat". Underligt! Däremot såg jag något vitt som blåste iväg ute på gatan och och det damp ner fler och fler "flingor". Då först såg jag var allt kom ifrån. Inte från himlen som jag först trodde utan från grannens körsbärsträd. Det har blommat rikligt en tid men med den här blåsten gick det inte för blommorna att sitta kvar längre. Jag drog en lång suck av lättnad.

27 kommentarer:

 1. Vi brukar fräsa och sätta i trädgårdslandet 1 maj. I höstas sa jag till Stefan att vi skulle fräsa och så blev det. Kortfattat så var det bra gjort, för då fick vi bort ogräset.
  Men det blir nog inget satt idag, för vi har fått 10 mm regn inatt, och det regnar fortfarande.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är blött och kallt här med så potatisen får vänta ett tag.

   Radera
 2. Här kommer potatisen inte i jord förrän jorden är lite varmare än den är nu. Förr om åren brukade sätt-dagen vara runt den 6 juni då järnnätterna nästan var över. Och potatisen blev klar lika fort som om jag skulle sätta den nu. Men jag vet att flera sätter och har satt potatis redan nu också här men under täckduk. Det måste nog till skulle jag tro. Men jag väntar med sättisarna ett tag till. Pratar med dem när jag går förbi och lovar dem att snart så...

  Så skönt att det var körsbärsträdssnöande som du fick uppleva.
  Här kan man vänta sig vad som helst idag. Kallt, ruggigt, blåsigt och grått. Väntar på regnet, det utlovade. Hoppas, hoppas.

  Ha en fin första maj Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag tycker också att potatisarna får vänta med att sättas tills det är så varmt att jag kan göra det utan att behöva ta på mig en vinterjacka först.

   Radera
 3. Grönsakslandet är tillåtet för att sås i. Men det får nog vänta tills nästa helg. Lite värme behövs för att allt ska komma igång. Potatis har vi inte odlat på många år. Utom lite i baljor...Sorken ställde till det i flera år, så vi slutade. Ha en fin första maj! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Lite dill och rädisor har jag sått, men det är allt. Det får bli mer längre fram.

   Radera
 4. Ja, tänk hur olika det är. Här väntar jag fortfarande på de första skira löven. Blommande träd våter nog vänta på sig. I skuggiga partier ligger fortfarande lite snö kvar. Och just nu kommer det också här lite vitt. Snöflingor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, du kan fortfarande få se den riktiga varan. Jag nöjer mig mer än väl med körsbärsblomblad.

   Radera
 5. Jag tänkte sätta lite potatis i år ,, men ändrade mig ... när min är klar brukar den vara så billig att köpa att jag tycker jag jobbat gratis :) Sår lite mer blomfrön istället.
  Ha en fin 1:a maj!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det är evigheter sen vi satte potatis, men ibland får jag lite idéer....kanske inte så genomtänkta alltid. V får se hur det blir.

   Radera
 6. Här kommer det inte att sättas någon potatis men jag har i alla fall två tomatplantor. Odling i liten skala alltså.

  Kram och fin 1:a maj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Odlingen varierar i storlek år från år här hos oss. Det beror helt på lust och ork.

   Radera
 7. Jag sätter inte potatis mer!
  Svar:Det finns positiva saker också med pandemin.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har inte hänt här heller på många år. Blir kanske bara en engångsföreteelse.

   Radera
 8. Förr sådde jag alltid och satte potatis första maj, så enligt mitt förmenande är du inte alls sent ute. Det är ingen ide att putta ner vare sig frö eller sättpotatis när jorden är kall. Minst 8-10 grader ska den vara, fast det har ni kanske redan?
  Ha en fin första maj!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Vi har haft det väldigt varmt, men nu är det nästan höstväder.

   Radera
 9. Det krävs en hel del arbete med en trädgård och vädret är påverkande.
  Det känns inte som om du vore sen. Det är kallt ute nu.
  Trevlig 1 maj! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag det är då inga vårvindar som blåser här längre.

   Radera
 10. Tack detsamma! Surströmming gillar jag .

  SvaraRadera
 11. dessa vita flingor är vackra

  SvaraRadera
 12. Oj, sätta potatis....jodå men inte förrän tidigast i slutet av maj här, så några pären till midsommar blir det inte, inte egna i alla fall. Jag satsar på surströmmingen :D
  Fina frukostflingor du fick, Gunnel ;)
  Hoppas du får en fin dag också <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag föredrar frukostflingorna jag kan köpa i butiken. Mmmm...surströmming.

   Radera
 13. Ibland är det bra med synvillor, eller hur;-) Som Mia skrev, hon satsar på surströmmingen i augusti. Om du har för avsikt att göra som hon får du dock sätta mandelpotatis;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper mandelpotatisen i stället. Tror inte jag fixar att odla det.

   Radera
 14. Så gott med nypotäter! Jag läst/hörde om någon odlare som brukade auktionera ut potatisen för flera tusen kronor/kg. Nu ha de skänkt massor av potatis till de som jobbar inom vården. Det var en fin gest tycker jag.
  Det här med vita flingor kan också ha olika anledningar. I min kulörtvätt ha det letat sig in en pappersnäsduk. Gissa om det var vita flingor på all tvätt! Att en näsduk kan ge så mycket! Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den odlaren på Bjäre som var så tidig med sina potatisar som det stod om i tidningen. Vårdpersonalen är verkligen värd all uppmuntran.

   Radera