måndag 18 maj 2020

Vitt och rosa


Vår trädgård har skiftat utseende många gånger under de 47 år vi bott här. Det är det som är tjusningen med en trädgård, tycker jag, att den kan se så annorlunda ut från år till år. Thujahäcken som vi har mot två av våra grannar har sett likadan ut hela tiden, förutom höjden förstås. Sen många år tillbaka så har vi hållit den ca 2 m hög.


Ut emot gatan har vi blandat med cypresser och taxus i mörkt och ljust grönt. De är betydligt högre än 2 meter. Det betyder att vi har det helt insynsskyddat och det gillar jag. En del har avrått oss från att ha det så p.g.a. inbrottsrisken. De menade på att bovarna kunde jobba helt ostört, men vad jag förstår så jobbar de snabbt och tar sig in ibland mitt framför näsan på både husägare och grannar. Det går inte att skydda sig helt från det klientelet om man så slår knut på sig själv.


Just nu blommar det mycket i vitt i trädgården. I inkörseln har vi en vit rhododendron som blommar mycket tidigare än den lila. En bit därifrån står två lagerhägg som ståtar med vita axliknande blommor. 


På baksidan finns apelträdet. De blommorna går över lite i rosa...


...och den höga busken som växer på framsidan är täckt av rosa små blommor i klasar. 

Även om det är svinkallt ute, så blir man ändå varm om hjärtat när man ser all blomsterprakt. Häromdagen snöade det och vi har haft minusgrader några nätter. Därför låter vi tomatplantorna stå kvar på altanen ett tag till. Vi vill inte riskera att de blir förstörda.

30 kommentarer:

 1. Ni har verkligen en underbar trädgård - en riktigt härlig oas!
  Hoppas nu på lite värme så ni kan njuta av den.
  Ha det gott Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska bli ljuvligt skönt att kunna sitta ute och fika . VI har väntat länge på det.

   Radera
 2. Åh, så fint. Vilken rabatt! Och vilken rör grön gräsmatta! Er trädgård ser ut som ett extra rum, när den har så fina, gröna väggar. Nu önskar vi oss värme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att ha det lite ombonat både ute och inne.

   Radera
 3. Våren är vacker, så härligt att beundra växtligheterna. Men även att lyssna på fågelkvittret.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Tack för hitskickad värme. Jag älskar också att möblera om inomhus. Man måste förändra lite här och där. Det sätter extra piff på tillvaron.

  SvaraRadera
 5. Vilka fina bilder från er trädgård! Även om den har skiftat utseende under resans gång så ser den väldigt fin och välskött ut!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har hela tiden försökt hålla den så lättskött som möjligt. Trädgården ska vara en avkopplande plats.

   Radera
 6. Så fint det är i er trädgård. Det måste vara en fröjd att gå där och dona. Det är klart att en trädgård utvecklas och ändras efter hand som åren går och att drömma och planera för nästa år och nästa och nästa är väl det som är charmen med att ha en trädgård.
  Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att vara där och ändra om. Det är förståss inte alltid som växterna är inne på samma linje. Det får bli en del nyinköp ibland

   Radera
 7. Oj vilken vacker trädgård ni har! Det är väl skönt att inte ha så mycket insyn, och jag tror som du, att vill någon ta sig in så går det snabbt och osynligt även utan häck. Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 8. Tack! Jag tycker om att vara i trädgården utan åskådare. Det räcker med fåglarna.

  SvaraRadera
 9. Härlig trädgård. Jag uppskattar mest att ha det insynsskyddat. Vi har haft väldigt många olika möjligheter genom åren.
  Önskar dig många fina stunder där i sommar. Vi skyddar också ömtåliga växter. Jag tror värmen kommer nästa vecka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis är det vår i nästa vecka.

   Radera
 10. Väldigt vacker i er trädgård. Jag hoppas ni har tid att sitta och njuta av det vackra också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser alltid till att pauserna blir längre än arbetstillfällena. Som pensionär har man den möjligheten att välja.

   Radera
 11. Vacker trädgård ni har!
  Jag hoppas att er början på ny vecka har varit bra!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Så snyggt ni har det i er trädgård och skönt också att ha insynsskydd. Man kan inte skydda sig för inbrottstjuvar, de tar sig in som de vill ändå. Men lite hjälp skulle jag tro att ni ändå har med tanke på de höga thujahäckarna. Inte helt lätt att forcera dem.
  Ha det gott Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Vår trädgård är inte alls i storlek med er så den är betydligt lättare att göra vid. Just det! Det har jag inte tänkt på tidigare. Bovarna får använda machete för att komma in.

   Radera
 13. Vad imponerad jag blir, du har en jättevacker trädgård.. Och jag håller med dig jag skulle också föredra insynsskyddat och inbrott blir det nog ändå om man har otur.. Ha en fin dag kram Nicki..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns skönt att kunna vara i trädgården utan att alla vet exakt vad man gör.

   Radera
 14. Jag har kommenterat hos Hebbe!
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Jag skickar en krya på dig kram till Göran
  Kram kram!

  SvaraRadera
 16. Vilken vacker trädgård! Och visst är det så att den kan ändra utseende allteftersom. Väldigt fint också med de olika gröna nyanserna ut mot gatan. Vad gäller inbrott så tror jag precis som du. Att vill någon ta sig in så gör de de helt oavsett. Man kan inte skydda sig mot allt.
  Och visst är det skönt med en trädgård där man "inte sitter på utställning".
  Kram och tack för titten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig helt. Jag vill inte sitta till "allmän beskådan".

   Radera
 17. Sådana "inbyggda" tomter finns såklart i nollåttaland också, men bara i de rika förorterna som Lidingö, Djursholm med mera.
  Du har en riktigt stor tomt med många blommor, buskar och träd. Med andra ord så gillar du trädgårdsarbete, eller hur:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är ganska kul att påta i trädgården.

   Radera