tisdag 26 maj 2020

Obegripligt


För oss i Skåne och speciellt i Helsingborgsregionen är begreppet "att tura" något som alla känner till. Färjeturen mellan Helsingborg och Helsingör tar ca 20 minuter och båtarna seglar var tjugonde minut. Att tura menas att man inte går av i Helsingör när färjan nått Danmark utan man sitter kvar och åker kanske några gånger till fram och tillbaka. Då går det att sitta i lugn och ro i restaurangen eller var man vill på båten för den delen. Julborden är väldigt uppskattade och då behöver man verkligen sitta där mer än en tur och returresa.


Sedan en tid tillbaka är gränsen mot Danmark stängd. Endast de som jobbar i Danmark fick tillåtelse att åka dit och det gäller samma fortfarande. Kan man bevisa att man har släktingar där som man vill besöka är det också tillåtet. Det har varit mycket strängare regler för att skydda sig mot viruset i Danmark och många andra länder än vi varit vana vid här i Sverige. Varje land har valt sin strategi för att klara krisen. Vad som är rätt eller fel får väl framtiden utvisa. Än finns inget facit.


För de mest inbitna "turarna" har inget ändrats. De åker som vanligt. I tidningen stod att läsa om kiosken på färjan. De säljer lika mycket öl och sprit nu som under högsäsongen på sommaren. Det beror naturligtvis till stor del på att det inte går att åka till Bordershop i Tyskland och hamstra.


Nu har Danmark och några länder till börjat lätta lite på restriktionerna. Gränsen mot Tyskland öppnas och även norrmän får lov att åka till Danmark. Svenskarna är dock fortfarande portförbjudna, med vissa undantag. Tydligen anses Sverige vara ett "farligt" land. Men då förstår jag inte vitsen med att danskar åker hit. Det är fullt tillåtet att åka över till Sverige och hem igen utan några konstigheter. Tror de att viruset här i Skåne kan se skillnad på om det är en dansk eller en svensk person och bara ger sig på den inhemska befolkningen?


Under långhelgen som gick hade tydligen många danskar besökt Bornholm. Närmaste vägen att ta sig dit från Köpenhamn är givetvis över Öresundsbron till Malmö och vidare mot Ystad där färjan seglar över till Rönne. När det var dags att åka tillbaka bildades kilometerlånga köer på bron. Den danska tullstationen blev en megastor bromskloss. Eftersom inte svenskar är önskvärda i Danmark gissar jag att det var uteslutande danskregistrerade bilar i kön. Det var nog inte riktigt den effekten man hade väntat sig.

29 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Det är ju inte vanligt folk som bestämmer. Kanske är de mer förnuftiga än de som stänger ner helt? Vad gör det om man sitter i en bil genom Skåne? Konstigt blir det hur man tänker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det helt obegripligt.

   Radera
 2. Hörde om detta fenomen att danskar får komma till Sverige och åka hem igen, helt utan några restriktioner, men svenskar får inte komma in i Danmark. Verkligen obegripligt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan verkligen undra hur de tänkte...om de nu gjorde det.

   Radera
 3. Det är mycket som är obegripligt just nu. Rädslor och okunskap finns hur mycket som helst som ställer till det. Fortfarande gäller ju de vanliga reglerna om avstånd, renlighet och nysa i armvecket. Håller man sig till det kommer man långt. Men ni kommer förstås inte till Danmark. Hit till Åland kommer det åtminstone svenskar som har anknytning och stugor här men den vanliga resenären får fortfarande inte komma och gå som vanligt. Det är sträng kontroll som gränsövervakningen sköter om. I och för sig så rekommenderar Sverige inte någon att resa utomlands eller längre än 2 timmar från hemmet. Fram till 15 juli ? Det är som jag har tyckt hela tiden, att länder emellan borde prata sig samman om hur det skulle fungera bäst för alla. Nu bestämmer ett land si och grannlandet så och då blir det knasigt. Precis som du säger, varför får danskar komma och fara till Sverige och så tillbaka igen över bron eller med färja. De kan ju ha hur mycket smitta med sig som helst. Ja, det är obegripligt, oeftertänkt.
  Ha en fin tisdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne och Själland ligger så nära att det känns som en region och nu blir det så konstigt beroende på vilken nationalitet man har. Det bryr väl inte viruset sig om?

   Radera
 4. Visst är det konstiga regler!!
  Hur tänker man ??
  Svar..Det är nog många som känner igen sig i den beskrivningen.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politikerna borde nog prata lite mer med varandra.

   Radera
 5. Hur korkat som helst, finns ingen rim och reson.
  Önskar dig en fin dag, kram!

  SvaraRadera
 6. Det är inte bara de nordiska länderna som skyr svenskarna. Cypern har börjat öppna upp och välkomnar turisterna igen, men inga från Sverige släpps in. De litar inte riktigt på oss.
  Här går ön debatteras om hur illa gotlänningarna behandlar de turister som vågar sig hit. Besöksnäringen säger välkomna, men FHM hänvisar till sin regel om 1-2 timmars resa.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rörigare än rörigt just nu.

   Radera
 7. Att "tura" är alltid lika trevligt!

  När det gäller gränserna så kan jag förstå att svenskar inte är välkomna med tanke på våra höga dödstal men vad jag inte förstår är varför danskarna väljer att resa hit! Det är ju så ologiskt att det blir skrattretande! Men det är mycket jag inte begriper när det gäller Covid-19...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller hur danskarna resonerar i detta fallet.

   Radera
 8. Det är en märklig och främmande värld vi lever i just nu. Ibland glömmer jag bort det och det är skönt och nödvändigt.
  Vad "tura" är lär jag inte glömma bort. Testade det redan som trettonåring. Undra vad mitt personliga rekord är när det gäller antalet turer fram och tillbaka. Ibland visste jag inte vilket land vi lagt till vid.
  Kram från Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tura är riktigt kul Det gjorde jag mycket när jag var yngre och bodde i Helsingborg.

   Radera
 9. Att "tura" låter ju kul. Får man som svensk fortfarande göra det? Då är det bäst att danskarna ser upp så de inte hamnar bredvid en "turande" svensk! Det kan sluta illa! Neej, det är märkligt det här med danskarnas resor till och från Sverige. Hur tänkte dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet att tura, för man går ju inte av i Danmark utan sitter kvar på båten.

   Radera
 10. Är det inte så att Sverige aldrig stängt sin "gräns" till Danmark? Är inte säker faktiskt. Danmark hade ju en total lockdown, och de har hittills gjort betydligt "bättre ifrån sig" vad gäller coronafall än Sverige.
  Men som du säger, vems strategi som var "bäst" lär framtiden utvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det återstår att se vem som satsade på det bästa alternativet.

   Radera
 11. Just detta som du så bra beskriver har jag också funderat på. Undrar om viruset sker eller känner skillnad på en dansk och en svensk. Så varför tillåter Danmark att danskarna reser ut men inte att svenskar kan komma dit. Undrar om det är ett skämt av något slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan verkligen undra. Igår läste jag faktiskt att danska UD rutit till och sagt att danskarna borde tänka sig för och inte åka till Sverige. Det var den långa kötiden på bron som fått dem att vakna. Då blev det så tydligt att danskar åker hit. Det har de gjort hela tiden men kanske inte lika många samtidigt. Nu stundar pingsten och danskarna har kvar Annandag Pingst så de var oroliga för samma scenario igen. Ska bli intressant och se hur det blir.

   Radera
 12. Hahaha! Det kan man verkligen säga. De hade otur när de tänkte.

  SvaraRadera
 13. Ja, man kan ha otur med turandet! Hoppas det här eländet med coronarestriktioner snart är över och vi får mer enhetliga regler!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hållit på länge nu och det syns väl knappast nån ljusning än.

   Radera
 14. Mycket märkligt det där...hur kan det vara så?? Finns det nån vettig förklaring hos ansvariga?? Många frågor blir det, inte så konstigt för jag tycker det är så motsägelsefullt. Men vad vet jag?? Jag känner mig bara förvirrad av alla restriktioner i alla olika länder....
  Kram på dig Gunnel <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tro att viruset bara smittar på ett håll verkar väldigt inskränkt, tycker jag. Inte nog med att de danska besökarna kanske kan bli smittade här...det kan också vara så att de drar den med sig hit.

   Radera
 15. Tyst, tyst tassar jag in här mitt i natten. Och jag kan bara hålla med alla tidigare kommentatorer. Tokigare än så här kan det knappast bli. För att möta detta corona-elände borde alla länder ha åtminstone något-så-när lika regler. Nu är det ett enda virrvarr av rekommendationer, regler, föreskrifter och jag vet inte vad.
  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt motsägelsefullt.

   Radera