onsdag 4 maj 2016

Kaffe hela dagenJag dricker mitt kaffe med en skvätt mjölk i, för jag tycker det är godast så. Kaffe har jag druckit sen jag var barn, men på den tiden var det mer mjölk med kaffe i.....och massor av socker. Idag använder jag inte socker i kaffet och om jag någon gång skulle ta socker så får jag genast hälla ut det. Det smakar inte alls gott. Tänk ändå vad man kan hjärntvätta sina smaklökar. 

När vi var hemma hos farmor och farfar under skolloven var det mycket kaffedrickande. Först lagade farmor kaffe tidigt, tidigt på morgonen. Farfar steg upp vid femtiden för att gå ut i stallet och mjölka. Innan dess drack han en kopp kaffe. Nästa kaffeslurk intogs vid åttatiden då frukosten serverades, och då hade jag och min syster också masat oss ur sängen. Vi tyckte det var så kul och titta på farmor och farfar när de drack sitt kaffe. De drack inte ur kopp fastän farmor hällt upp i var sin kopp till dem. I stället hällde de ut lite kaffe på fatet och sen balanserade de det så elegant i handen och drack från det. Utan undantag så hade de alltid en sockerbit i munnen som de liksom silade kaffet genom. Rena balansakten. 

Längre fram på förmiddagen var det dags för "elvakaffe" och efter middagen skulle det drickas "kaffe på maten" och sen var det dags för eftermiddagskaffe vid tretiden på eftermiddagen. Jag har inget minne av att kaffekannan kom fram till kvällsmaten, men en kopp kvällskaffe innan sängdags blev det alltid. Min syster och jag var inte med på alla kaffedrickarstunderna, för det tyckte farmor blev för mycket för oss. Vi fick dricka saft i stället. Farmor och farfar hade alltid så mycket roligt att berätta och de gav sig tid med oss. 

Rasmus dricker inte kaffe, men vi är väldigt noga med att fika när han är här, fast vi kallar det för mellis. Det blir ungefär som eftermiddagskaffet hos min farmor. Jag dricker kaffe och Rasmus något annat som han gillar och han vlll gärna ha något och äta med. Sen sitter vi och pratar om allt möjligt. De stunderna ser jag fram emot.


26 kommentarer:

 1. Just om kaffet och vilka tidpunkter det dracks kaffe förr, har åxo jag skriver om. Det såg lika ut hos mig.
  Det hälldes upp kaffe i koppen som sen dracks från fatet med en sockerbit i munnen kom jag ihåg.
  Själv dricker jag kaffet svart. Godast så tycker jag. Inte kan man förstörs kaffe med socker och mjölk inte haha.

  Onsdagskram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar dricka svart kaffe, men emellanåt blir det en mjölkskvätt i när det blivit för många koppar starkt kaffe.

   Radera
  2. Hej kicki heter jag, min blogg hetet medmänsklighet. Min son som idag är 21 gick i en barngrupp som liten. Där skulle dom få cola i små kaffekoppar. Han skrek rätt ut, men jag ville ju ha kaffe. Han var då tror jag fyra år. Fortfarande en stor kaffeälskare, ha en fin dag, kram

   Radera
  3. Haha! Det räcker inte bara med färgen.

   Radera
 2. Kaffe ... ja, det är mitt livselixir - jag fungerar inte om jag inte får minst ett par muggar svart kaffe på morgonen :) Jag är också uppvuxen med kaffe och enligt min mamma så ville jag varken ha socker eller mjölk i kaffet ens när jag var barn. Min morfar drack alltid på fat med en sockerbit i munnen ... minns att jag var såå fascinerad av detta konststycke :) Morgonkaffe, frukostkaffe, förmiddagskaffe, kaffe på maten, eftermiddagskaffe och kvällskaffe ... ja, mycket kaffe var det - inte riktigt lika mycket idag :)
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt mindre kaffedrickande här också, eftersom inte Göran är lika förtjust som jag i den här drycken.

   Radera
 3. Dricker inget kaffe och det går bra det också. :)
  Har aldrig haft någon längtan och tycker inte att det smakar gott.
  Mina föräldrar drack kaffe men relativt måttligt.
  Att fika är en svensk företeelse på det sätt man fikar där. Har varit med om många fikaraster när jag jobbade.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Min morfar drack också kaffe på fat, med en sockerbil i munnen. Undra om inte flertalet har lärt sig att dricka kaffe med mjölk och socker i.
  Men det är lite knasigt, det krävs nästan att man som vuxen ska dricka kaffe eller te, det är sociala vuxendrycker.
  Jag har nu intagit första kaffemuggen, och väntar på att lilla Astrid nu ska komma.
  Ha en bra dag! Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. En dag utan kaffe är ingen "riktig" dag.

   Radera
 5. Så många egna minnen om kaffe dyker upp i mig! farmor drack ut kopp, men inte farfar han hade samma metod som din farfar, han gjorde som din farfar. Minns slurpet då han sög in kaffet och silade in i sockerbiten.
  Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker, även om jag numera får dricka mindre mängder då min mage gör revolt. Fikastunder gör jag och Pontus också men han kallar det myset!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nu mindes jag med det där slurpljudet när du påminde mig. Vilka härliga minnen det sätter igång.

   Radera
 6. Så fint du berättar om din barndoms stunder med farmor och farfar. Om de äldre visste så värdefullt det är, det sätter sina spår och ljusa minnen.
  Detta att dricka på fat, det gjorde alltid min farmor också, även pappa och mamma om inte annat så vid påtåren. Även sockerbiten var med.
  Även jag fick många fina minnen bakåt i tiden. Tack för det.
  Själv dricker jag inte kaffe, bara någon enstaka gång.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta barn gillar att umgås med äldre. Man har ju obegränsat med tid för barnen nu.

   Radera
 7. Fina kaffestunder med eller utan kaffe, låter det som ni har, - Rasmus och du. Precis det kaffedrickandet du beskriver, hade min mormor också. Morfar dog så tidigt så jag knappt minns honom. Min morbror var ensamstående mesta delen av livet och han tog sig en kaffeslurk direkt ur kannan.
  Kaffet då lagades med tygpåse i kannan, inte melittafilter. /Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer ihåg den tiden när min mor använde tygpåse till kaffebönorna.

   Radera
 8. Jag är farmor men... dricker inte på fat. Jag dricker som du kaffe m mjölk i.
  SVAR:..Visst var det tjusiga händer ,men inga för trädgårdsarbete.
  Det gick nog inte så bra att peta sig i näsan heller.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker inte heller på fat...är inte så stadig på handen som jag tror man måste vara.

   Radera
 9. Så mycket som jag känner igen från mitt föräldrahem och min uppväxt! :-)

  Till barnbarnen försöker jag smyga in en fruktstund på em, men det är ju inget "speciellt" för dem, för så gör mamma o pappa hemma. Men så länge det uppskattas är det gott. Sedan är glass en favorit och det går ju alltid att kombinera med frukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ändå att barn uppskattar fikastunder hos far eller morföräldrar. Det blir inte som hemma.

   Radera
 10. Vilka fina och värdefulla minnen du har av din farmor och farfar. Och nu får dina barnbarn lika fina minnen.
  Kaffedrickning från fat med sockerbit i munnen minns jag också från min barndom. Några gamla släktingar drack så ibland.
  Jag dricker aldrig kaffe, tycker inte det är gott. Förr drack jag mycket te men numera är kallt vatten min dryck. Här är det vanliga kranvattnet väldigt friskt och gott så det blir många glas om dagen. Finns ingenting som slår vanligt vatten! :)
  Solig Kristi himmelsfärdsdag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att riktigt kallt vatten är jättegott. Vi har också mycket gott vatten här.

   Radera
 11. Jag var vuxen när jag började dricka kaffe! Men det tar jag igen nu. Tänk så väl jag kommer ihåg allt kaffedrickande förr på landet. Det verkar som om alla hade samma tid! :) Kram PS mitt kaffe ska vara helt svart och utan socker! ,9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffetiderna är nog svåra att hoppa över för de flesta.

   Radera
 12. Åh, dessa minnen! Jag växte upp som dagbarn på en gård och tänk, alla dessa viktiga kaffetider genom dagen!
  Givetvis slurpades det från fat och genom sockerbit. Aldrig på kafferep, dock, då var det finservisen som gällde.
  Kaffe har varit mitt livselixir men jag slutade helt tvärt och utan anledning för ett par år sedan. Nu dricker jag bara kaffe när jag blir bjuden eller bjuder själv. En mugg Earl Grey på morgonen är jag helt nöjd med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig te ibland, men kaffet är nog ändå nr ett.

   Radera