måndag 2 maj 2016

Nu är det vår

Eftersom vi är inne i maj månad nu så räknar jag kallt med att det ska vara vår. Maj är en vårmånad, och jag hoppas den lever upp till förväntningarna. Jag är väldigt glad att jag är gammal och förståndig numera. När jag var barn så var Valborgsmässoafton startskottet för knästrumpor. Innan dess kunde mor alltid vägra oss att ta på dem för det var inte vår. Jag minns hur vi stod vid Trollsjön i Eslöv och tittade på bålet som brann ute på en liten holme. Då visste vi att det dröjde inte långt till sommarlovet.  Att det var svinkallt de flesta gånger vi stod där gjorde ingenting. På den tiden var jag lite mer tålig. Idag skulle jag aldrig i livet stå ute och frysa.

När jag berättade om det för Rasmus så undrade han vad knästrumpor var för något. Själv använder han klart bara sockor och är inte så uppdaterad när det gäller tjejmode. När jag förklarat för honom att det påminde om fotbollsstrumpor så var det genast lättare att förstå.

Knästrumpor är knappast något som jag använder idag....förutom när jag ger mig ut och flyga. Efter att ha drabbats av elefantfötter under en flygning, så använder jag nu alltid stödstrumpor. Förr fanns de bara i en brun trist färg eller möjligtvis svart. Lika deprimerande vilket som. Nu kan man köpa stödstrumpor i vilka färger och vilka mönster man vill. Jag kan ha hur fantasifulla strumpor som helst utan att skrämma hicka på mina medresenärer eftersom jag döljer dem under jeans.


En gång jag skulle åka iväg så lyckades jag färgmatcha allt...strumpor, väskband, adresslapp och väsklås. Jag får dock lugna mig med resandet ett tag p.g.a. mitt dåliga minne. Jag hade helt missat utgångsdatumet på mitt pass och eftersom det numera är ganska lång väntetid innan man kan få en tid för att förnya det, så är jag således passlös en tid framöver. I Ängelholm där vi tidigare alltid kunnat åka dit när som helst och förnya passet är det numera tidsbeställning. Den första tiden jag kunde boka var den 14 juni och jag är oerhört tacksam att jag inte funderat på någon resa innan dess.

28 kommentarer:

 1. Minns att Valborg var antingen vinterlik eller mer vår- och sommarlik. Inget riktigt mittemellan.
  Knästrumpor använder jag i stort sett dagligen och tycker om dem. Så gammaldags är jag. ;)
  Ja du, vilket passtrul det blivit i Skåne. Hoppas att de får ordning på det hela. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det känns skönt med knästrumpor, så jag föredrar den kortare varianten. Det är onekligen lite bökigt bara att åka över till Danmark....en färjetur på 20 min. Man får inte glömma ta med en ID-handling för då blir det kris.

   Radera
 2. Ja, vem minns inte barndomens iskalla valborgshelger ... valborgsmässoafton och 1:a maj! Kjol, vita knästrumpor, tunn ljus jacka och tunna skor.
  Snygg matchning i snygg färg!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag förstår inte varför man helt frivilligt stod och frös.

   Radera
 3. Sofie jag jag var hos Polisen för att fixa nya pass, vi var där på en tisdag, det skulle ta fem arbetsdagar, men redan på fredagen fick vi varsitt sms att passen var färdiga. Jag måste gå till apoteket med mitt pass, för att få ett intyg på mina mediciner, eftersom jag har flera stycken som är narkotikaklassade.
  I Växjö går det nu inte att beställa tid för att skaffa pass, det verkar som om det är pass-strul i hela landet.
  Ja, nu är det vår, nu får vi gå utan strumpor och skor! Din matchning passar verkligen in till våren!
  Ha en fin dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är till och med den sista vårmånaden. Fast i morse hade jag både mössa och vantar på min morgonpromenad klockan sex. Endast två grader visade facit. Jag minns också Valborg förr. Då jag stod och frös i den nya vårjackan vid firandet trots mammas goda råd om att ta vinterjacka.
   Elefantfötter verkar inte lockande. Tur det hjälper med stödstrumpor. Det växte inte ut någon slags snabel också på dig? För det hade varit svårt att dölja. Stödnäsor i snygga färger. Undra om det finns en marknad för det. Bäst jag inte lägger min näsa i blöt.
   Måndagskramar från Bosse af Elephant

   Radera
  2. Lisa: Har man ingen brådska att skaffa pass är det klart inga problem.

   Radera
  3. Bosse: Haha! Det kan säkert bli ett nytt mode så bara sätt du igång och designa.

   Radera
 4. har aldrig beställt tid för pass, bara ställa sig i kö hos polisen, de fotar en också. Men när jag reste med ett pass där jag hade 3 månader kvar, så påpekade de i tullen... man får inte resa med pass som snart går ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltid kunnat komma när som helst för att ansöka om pass, men nu med allt passtrul vid Öresundsbron och färjeläget i Helsingör så är i stort sett alla passkontor i Skåne tvungna att ha tidsbokning. Alla tidigare år har jag bara åkt direkt till polisen, blivit fotad och haft mitt pass i handen inom en vecka. Hoppas det blir så igen.

   Radera
 5. För mig var det 17 maj som var första knästrumpe- eller kortsockea dag! Snygga kläder dagen till ära, nationaldagen du vet Stödstrumpor i glada färger är toppen!Jag läser dina små humoristinslag i texten .. fint å ha dig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Förstår att man ville vara fin på nationaldagen. Lite större chans att 6 juni är varm, men det är inte riktigt samma firande här som i Norge. Lite synd, kan jag tycka.

   Radera
 6. Vilka härliga färger! Jag gillar grönt :)
  Men vilken otur med passet :( Men tur att ni inte beställt någon resa!
  Kram och trevlig måndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska hinna få det innan det blir aktuellt med en resa.

   Radera
 7. Det där med stödstrumpor är en finfin uppfinning, men att de finns i en mängd olika färger det var för mig något nytt. Jag har bara svarta och benfärgade så det blir till att gå ut och leta.
  Passet ja, visst har det gått ut så det är bara till att ställa sig i kö, går att göra på nätet, nästa projekt.
  Trevlig dag och kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt enkelt att boka tiden på nätet.

   Radera
 8. Verkligen färgmatchat. Ja visst minns man de vita knästrumporna (det var de mest) och hur man frös. Fattar inte vad dum man var.I år såg jag elden från en balkong på någon kilometers håll. Dessutom litet fyrverkeri. Gick hur bra som helst. Var ändå klädd i rätt vanliga vinterkläder. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man blir förståndig någon gång.

   Radera
 9. Tydligen har de flesta av oss huttrat i för tunna kläder när vi trodde/hoppades det var vår.
  Vilken neongrön färgsuccé du hade fixat! Tala om matchat!
  Stödstrumpor gör nytta och är faktiskt sköna att bära. Jag använder dem varje dag, ett bra sätt att hålla ben och fötter "slanka". Slutsats ... det borde finnas "stödstrumpor" för hela kroppen, från topp till tå! :)
  Norrbottnisk kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du har alltid så bra ideér!

   Radera
 10. Det var verkligen färgmatchning som heter duga! Jag såg att mitt pass går ut i början av 2017, så det vill till att jag kommer ihåg att förnya det inför ev resor i vinter.
  Ha det så gott i det fina vårvädret!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att vara mycket uppmärksam i fortsättningen för ingen tycks veta hur länge ID-kontrollerna ska finnas kvar. I dag har det varit helt perfekt vårväder hos mig med.

   Radera
 11. Om du ska resa i Juni så får du nog passa på att fixa pass NU!
  Det tar nämligen lång tid.Det beskedet fick Ola idag!
  SVAR:Jag tittar också bara på de högklackade nu.
  Och ser jag någon tjej med såna på så tänker jag..Vänta du tills du blir äldre.
  Då du.. då har du ont o fötter och rygg.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått tid att komma till passkontoret i juni...jag har ingen resa inplanerad än.

   Radera
 12. Häftiga strumpor inför en kommande resa har du i alla fall. Och i väntan på nytt pass hoppas jag du får njuta våren - ja, nästan sommaren faktiskt där jag bor - så länge.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våren kommer så sakta smygande här nu.

   Radera
 13. Jag fick ett nytt pass nyligen, hos mitt bankkontor. I Malmö gör inte polisen "vanliga" pass längre. Jag behövde inte beställa tid, och det tog 14 dagar innan jag fick det.
  Läste samma artikel som du om 85-åringara, och visste inte heller om det var skämt eller allvar. Skamligt!
  Önskar dig en fin helgdag imorgon!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är inte riktigt van vid allt väntande när det gäller passansökningar eller bara som att åka över till Danmark. Tur att körkortet alltid finns i plånboken, för jag går inte alltid runt med mitt pass i väskan.

   Radera