tisdag 31 maj 2016

Fiber inte bara i maten


Igår kväll var jag på informationsmöte om fiberanslutning till våra villor. Tidigare har vi fått utsänt information från företaget som tänkt gräva ner kablarna här på området. Det gäller givetvis att så många som möjligt ansluter sig ifall det ska vara intressant för det här företaget att starta upp. Jag är inte alls kunnig om det hela men eftersom min dotter och svärson haft tillgång till det i åtta år och är mycket nöjda så har vi också bestämt oss för att teckna avtal. Kostnaden är mycket överkomlig och det erbjuds även hjälp med grävning från tomtgränsen och in i huset till ett rimligt pris. Givetvis är det fritt fram att gräva själv, men det är inget vi är intresserade av alls.

Vårt område består av ca 150 villor och många av de boende är pensionärer, men det har tillkommit en del barnfamiljer efter hand som de äldre sålt sina villor när de inte orkat bo kvar längre. Alla yngre tror jag är helt inne på att teckna avtal. Det är oftast de i min ålder som är lite tveksamma. Vi var bara deltagare från ca 25 hushåll, så uppslutningen var inget att skryta med. Det diskuterades hit och dit och jag förvånades över hur många som inte använde Internet. Hur i all världen klarar man sig då? Jag menar inte att alla ska börja blogga, men bara att betala räkningar, skicka efter grejer eller leta information över huvud taget är idag så förknippat med Internet så jag måste erkänna att jag hajade till lite.

Jag hoppas verkligen att de som inte redan är helt sålda på det här med fiberanslutning tänker på att det höjer värdet på huset rejält, och alla ska någon gång sälja sitt hus. Om inte det är argument nog, så hoppas jag att de har barn eller barnbarn som kan tjata på dem så de tröttnar och gör gemensam sak med oss som vill ha fiberanslutning. Blir vi inte tillräckligt många som är intresserade så blir det ingen anslutning nu, utan då får vi kanske vänta sisådär en fem år....och det vill jag helst inte.

32 kommentarer:

 1. Visst är det konstigt att så många klarar sig helt utan internet! Absolut otänkbart enligt mig då! Vi hoppas på att få fiber i höst - det har varit en hel del strul med för få anmälda, men jag tror de flesta är övertalade nu :)
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas vi blir tillräckligt många här denna omgången.

   Radera
 2. Min mamma ville absolut inte ha en dator och det hade hon heller inte fram till sin bortgång. Vissa människor är inte intresserade av någon anledning.
  Fiber verkar bra tycker jag. När jag var i Sverige i höstas besökte jag vänner och där grävdes det i gatorna.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det grävs lite här och var i samhället, så snart är det nog fiber i hela Åstorp....förhoppningsvis.

   Radera
 3. vi är inte med, har wifi och är nöjda med det... fiber finns utanför knuten, "bara" koppla in om man vill. Men vi vill inte skaffa ny router och annat som man måste, vi äger inte ens en tv - bara stort bibliotek :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst går det att koppla in i efterhand, men det blir till en högre summa, och det känns lite onödigt. Vi vill vara med från början. Stort bibliotek har jag med men TV:n är ett utmärkt komplement. Det ena utesluter inte det andra.

   Radera
 4. Tydligen går det att leva utan Internet, obegripligt nog. För som du säger, man behöver ju inte blogga, men bara att kunna sköta bankaffärerna hemifrån, att e:posta, skypea osv...
  Lycka till med fibern som är på väg in till er!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ha väldigt svårt att klara mig utan Internet. Man håller ju på att gå upp i limningen när det någon dag inte funkar.

   Radera
 5. Jag håller helt och hållet med dig, om att varje hus borde gå med i fibernätet.
  Fast då vi fick förfrågan så gick vi inte med, vi blev klassade att vi bor på landsbygden. För hushåll på landsbygden skulle det kosta 40 000:- att få fiber nergrävt, gräver vi själva de 50 metrarna ner till riksväg 122 blir kostnaden ca 5 000. Det är alltid mycket att tänka på och iakttaga.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är betydligt billigare att få inkopplat hos oss, så jag hoppas verkligen det blir av.

   Radera
 6. Jag har fiber i maten Och fiberanslutning till huset !
  SV:...försäkringsbolagen vill att man har bra kranar och vattenfelsbrytare för att få ut full försäkring om något händer:
  Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 7. Vi är i samma sits i vårt område. Här har alla (29) tackat ja, så det är bara att köra, fast det dröjer ändå. Jag vill att det ska ske fort, helst igår! Hhahaha! Jag förstår inte att man tackar nej till att höja värdet på sin bostad! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det känns som en självklarhet att välja fiber. Hoppas alla i området tycker samma.

   Radera
 8. Jag hoppas verkligen att fler hoppar på det så ni kan skaffa fiber så fort som möjligt!
  Här nere i Spanien håller de också på för fullt att installera det i fastigheterna :)
  Ha en bra dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste följa med när det kommer nåt nytt, annars kunde vi lika gärna haft kvar fotogenlampor och utedass.

   Radera
 9. Ja, här gör man nog klokt i att hänga med i tiden. Hos oss har de skjutit upp det gång efter annan, fast vi är tillräckligt många som anmält intresse. Sista budet är att vi ska få det nu i höst. Jag hoppas verkligen att de håller detta löfte. Jag håller tummarna Gunnel för både er och oss.
  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller också tummarna att det ska komma igång så fort som möjligt.

   Radera
 10. Vi anslöt oss inte när Hjo Energi kampanjade i våras. Vi klarar oss med mobilt bredband och marksänd tv. Så är det faktiskt. Men utan internet går det nog inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har nog olika krav. Utan Internet hade det med all säkerhets känts väldigt underligt.

   Radera
 11. Hoppas att ni hädanefter får "mata" också datorn med fiber. ;) Sedan man själv blev med dator är det svårt att förstå människor som klarar sig bra utan den. Jag har en god vän som inte har dator och tycker det är okej. Men det är nog så att det man inte provat på har man ingen längtan efter.
  Man kan ju säga att all teknik vi använder är skapade behov. Tyvärr har vi gjort samhället förskräckligt sårbart. Men väldigt intressant, spännande och ROLIGT! Och världen har krympt. (På gott och ont, förstås.)
  Här kommer nu tum-hållning att ske för att ert fiber-projekt blir verklighet!
  Väderfolket har hotat med att vi i norr kan få åska under kväll och tidig natt. Och kanske även i morgon. Då blir det att stänga av och dra ur kontakten till datorn. Så trist! :(
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av de behov vi har idag är helt klart sådana vi själva skapat, men så kul det är. Det är en helt ny värld som öppnas upp när man har en dator, tycker jag. Jag blir nipprig när den strular. Just nu åskar det som bara den, så jag får nog stänga ner. Hoppas det inte blir för långvarigt så jag hinner få abstinensbesvär.

   Radera
 12. jag vet inte hur man klarar sig utan internet. precis som du säger, behövs den ju till räkningar, bokningar och jag vet inte vad. men det är klart, det är väl många av dom riktigt gamla som inte töjar med datorer, ibland svär jag över det hela, det är svårt när det inte funkar som det ska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland skulle man väl kunna slänga nåt hårt på skärmen, men i regel är det mest positivt med en dator.

   Radera
 13. Vi har dragit in fiber i vårt hus - självklart att man anslöts sig när det bjöds på detta. Priset var heller inte oöverkomligt - många äldre har ju bott här i vår lilla by sedan de var unga så kostnaderna för boendet kan inte vara så stort för dem. Förstår inte heller hur man kan klara sig eller hellre VILL klara sig utan dator. Det är ju ett fantastiskt sällskap, om inte annat. Och helt oumbärligt om man gillar att lösa korsord :-). För att inte tala om allt det andra du räknar upp.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det är mycket fördelar att ha en dator när man blir äldre och kanske inte orkar ge sig ut lika mycket mer. Man blir aldrig ensam, för man kan hålla kontakt med personer runt hela jorden.

   Radera
 14. Här på Odvalds har vi fiber, men stora delar av Klintehamn har fått det indraget nu och den ena fastigheten efter den andra ansluts. Även i Visby har man hållit att gräva och lägga ner fiber.
  Hoppas att det kommer att fungera bra hos er och att det är många som går med så att det inte blir alltför dyrt.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fått ett erbjudande nu när de har en kampanj här och det är mycket förmånligt.

   Radera
 15. Visst är det ett bra argument vid försäljning. Jag skulle i vart fall dra mig för att flytta in i ett hus där det inte finns fiberanslutning. Lycka till för er anslutning!

  SvaraRadera
 16. Mors..Grattis på Namnsdagen..
  Jag hade fiber när jag hade huset,när jag sålde det 2009 så var bland de första frågorna om där fanns fiber.Nu bor jag i hyreshus,men Älvkarleby hus har fiber i alla sina fastigheter.Hoppas det blir av hos dig..Här grävs det för fullt i hela kommunen (Ip-Only),jag gissar att ca 60-65% av hushållen ska anslutas..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Allt fler och fler hushåll ansluter sig till fiber så jag hoppas det blir så här med.

   Radera