måndag 23 maj 2016

Inte bara jag som tar trädgårdspromenader

Jag går gärna en liten inspektionsrunda i trädgården då och då. Ibland förvånas jag över växters envishet. Jag planterar dem på ett ställe, men där trivs de tydligen inte för de flyttar sig själv, så nästa år hittar jag dem någon annanstans i trädgården. Det är tydligen mer än jag som tycker om att "trädgårdsvandra".


Ett år planterade jag påskliljor och violer i en kruka som jag hade på trappan vid ytterdörren. Året därpå växte det upp några små violer i gruset bredvid trappan. I år står det en liten ensam viol på andra sidan grusgången och blommar så vackert. Märkligt!

Igår hade vi strålande sommarväder så jag passade på att göra vid den största rabatten. En del växter fick nya boplatser och en del, som inte såg mycket ut för världen, åkte i trädgårdstunnan. Nu vet jag vad jag måste komplettera med och det ska jag försöka göra denna veckan. Först och främst vill jag ha en syrenhortensia i rabatten. När nu Aroniabusken är borta finns plats för det. Säkert blir det en del nya perenner också. Jag vill att de ska växa så tätt att ogräset inte har en chans att överleva. 


Jag har även vitsippor som numera huserar i en rabatt på baksidan i vår trädgård varje vår. Första gången jag upptäckte dem var vid ormhasseln som står ut emot gatan. De växer nu ca 15 m från ursprungsplatsen. Det allra mest underliga är att jag har aldrig planterat några vitsippor i min trädgård, så var de kommer ifrån är en stor gåta. När jag höll på att gräva och flytta runt på växterna upptäckte jag att vitsipporna fanns lite här och där i rabatten. De är nu planterade tillsammans, men jag gissar att de kanske rymmer nästa år igen. Fast den sortens olydnad tycker jag är charmig.

30 kommentarer:

 1. Fåglarna är duktiga på att hjälpa till att sätta fröer lite här och var. Solrosor brukar ibland komma lite var stans.
  Ha en bra dag, och njut! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka fina bilder och vilken spännande trädgård du har. Undra vad som händer på nätterna. För det är då och när det är mörkt som jag tror att allt får fötter. :)
   Måndagskram Bosse

   Radera
  2. Lisa: Solrosor dyker upp lite här och var och det är kul.

   Radera
  3. Bosse:Jag får kanske gömma mig bak gardinen en kväll och spana.

   Radera
 2. Vandrande trädgård vandrar!
  Det rör på sig
  en härlig rörelse
  att skåda
  naturen till ära!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar överraskningar så jag låter växterna hållas. Alltid lika spännande.

   Radera
 3. Jag har också såna vandrande blommor.Dom har gula fina blommor Taraxacum officinale heter de på latin.Jag behöver inte köpa dom,de kommer av sig själva...
  Svar:.....Hädanefter får jag ha bättre koll på soptunnorna!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sorten har jag med. Det är också en slags perenn, men kanske ingen man köper i plantbutiken.

   Radera
 4. Naturens och växternas sätt att överleva misstänker jag. Vackert med vitsippor oavsett om de växer i trädgården eller om det är i skogen, på vägslänter eller var de nu har slagit rot. Häftigt!

  Låter som en underbar trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa växter här i trädgården får växa fritt.

   Radera
 5. Visst är det förtjusande trevligt med den typen av rymlingar!
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Haha! Vilka förtjusande rymlingar du har i din trädgård :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de får gärna fortsätta att vara olydiga.

   Radera
 7. Det är lustigt. Vitsippor har vandrat in hos mig också, utan min hjälp. Att växter "tar sig" i rent grus, kan man tycka är märkligt. Men en del behöver tydligen inte daltas med. Där vi bodde förut envisades jag med att ha lavendel. I gruset tog det sig, men ingen annanstans.Lite charmigt.
  Nu har jag fått lavendel där jag vill ha dem. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick gräva upp min lavendel, för den var så "skabbig". Jag har tagit nya avläggare varje år, men nu gick det visst inte längre. Det får bli ett nyinköp.

   Radera
 8. men så är det. blommor kan vandra. vår stora grusplan framför huset var full av ditvandrane violer, pensér prästkragar och annat, som jag skulle kalla ogräs. men just pensérna tyckets jag var seglivade. men vi lät dom vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del växter har visst inte så stora krav på var de ska bo.

   Radera
 9. Så vackra och trevliga rymlingar får gärna busa omkring i trädgården. :)

  SvaraRadera
 10. Jag blir också lika förvånad när jag hittar små penséer här och där och på de mest ogästvänliga platserna i trädgården. Vackra bilder på blommorna!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blir lite extra liv i trädgården.

   Radera
 11. Visst är det kul när blommorna gör lite som de vill :) Även jag har upptäckt några små violer bland stenarna utanför min kolonistuga. Betydligt roligare än ogräset som också sticker upp.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om de tar samma väg som ogräset, så är det betydligt vackrare.

   Radera
 12. Vilka busfrön du har ... härlig växtkraft hos en del växter :)
  Kram

  SvaraRadera
 13. Livskraft när den är som bäst, det är rymlingar som dyker upp lite här och där, helst de som växer där det bara inte kan växa något, ute på en lite tuva i sjön, mellan asfalten, såna ställen. En del blir ju hysteriska av ogräs, jag kan njuta...så olika är vi. jag tycker ju om det lite vildvuxna, men självklart är det nån måtta med allt. Just nu ser jag bara kaninmat i naturen, har jättesvårt att passera en endaste maskros utan att plocka med mig...
  Ha en fin tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var precis likadan när min dotter hade kanin.Man prioriterar olika saker under olika perioder.

   Radera
 14. Absolut, helt oemotståndligt charmig är den! Syrenhortensia är också svår att motstå, precis som små vitsippor och violplantor som inte vill annat än spridas för vinden. Ljuvligt! Trädgårdsvandringar, det är något verkligt fint.
  Sommarkram från Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många vackra växter, så det är svårt och välja när man ska skaffa nåt nytt.

   Radera