måndag 26 maj 2014

På hemmaplan igen


Idag känner jag mig ärligt talat en aning seg. Jag var hemma vid halv ett i natt och även om inte själva flygturen är så dryg, så ska man ta sig både till och från flygplatsen, och det är det som tar den längsta tiden. Katarina checkade in mig på nätet. Det tar bara en halvtimme att åka till flygplatsen, och vi gav oss av vid halvsju tiden. Planet gick halv nio. Det var medvind hem så vi landade en kvart innan beräknad tid och tur var det. Bagageväntandet kan ibland vara en dryg historia, men igår flöt allt perfekt. Jag hann med ett tåg till Helsingör och kunde ta båten som gick 00.00 hem, annars hade jag fått sitta på färjeterminalen en timme och väntat. Normalt går färjorna var 20:e minut förutom under natten när det under helgen bara är avgång en gång i timmen. Det kändes skönt att få sätta sig i bilen och åka hem, men det surrade så mycket i huvudet, så att bara hoppa direkt i säng och sova var inte att tänka på.


Jag har haft en jättehärlig helg med Zoé och Santos och deras föräldrar. Jag kom ner ganska tidigt på fredagkvällen och det var så roligt att återse de små godingarna. Jag pratar ofta med Zoé via Skype och det hjälper säkerligen till att hon inte glömmer bort mig mellan gångerna. Hon var så kramig och pussig hela tiden. När hon är i Luxemburg hör hon naturligtvis mest franska. Det blir bara när hon är hemma på kvällen som hon hör svenska. Hon pratade mest franska nu, så det gällde att kvickt lära sig vad orden betydde. Vi pratade svenska och det förstår hon utan problem, men det blev en salig blandning för min hjärna. Ett ord som jag snabbt lärde mig var bisou=puss, för det sa hon åtskilliga gånger och så fick man en kram och en bisou på kinden.


På lördagen gick vi en tur in till centrum. Vädret var det bästa tänkbara och det var marknader lite varstans och massor av folk ute och promenerade. Det är en mycket vacker stad att strosa runt i. Innan vi gick hemåt igen ville Zoé göra ett besök på en stor lekplats inne i parken. Där finns bl.a. ett stort piratskepp som är väldigt kul att klättra upp i. Över lag så är de lekplatser jag varit på där nere väldigt fina. Varje plats har ett slags tema antingen pirater, riddare eller prinsessor eller nåt annat. Mycket fantasifullt.

På söndagförmiddagen var det då dags för Tygmässa. Vi åkte dit så vi var där nästan när de öppnade. Utanför satt ett gäng bastanta motorcyklister klädda i lädervästar med nitar och kedjor både på längden och tvären. Katarina och jag misstänkte att de inte skulle gå på tygmässan, och vi hade rätt. Det pågick även en tatueringsmässa i en av utställningshallarna och det var nog mer i deras smak. LuxExpo där Tygmässan hölls är ett megabygge med flera hallar så det är oftast flera mässor igång samtidigt. Det fanns ingen tvekan om att vi gått in i rätt mässhall för det vimlade av tyg. Jag har aldrig sett så mycket tyg på en och samma gång. Man blev nästan yr.

Det fanns alla material man kunde önska sig och i alla färger och mönster. Priserna varierade väldigt, men de flesta höll samma pris som hemma i Sverige. Jag fick syn på ett väldigt tjusigt tyg som Armani designat. Jag var bara tvungen att känna på det. Att köpa var inte att tänka på...det kostade 1000 kr metern. Då får man verkligen veta exakt på millimetern hur mycket man ska köpa. Det går inte att ta bara sådär på en höft som jag annars gör. Det som blir över gör jag då dockkläder av, men detta var lite väl lyxigt för Skrållan.


Jag är väldigt stolt över mig själv, för jag gjorde något som jag aldrig gjort tidigare...gick ut ur en tygbutik utan att ha köpt en centimeter. Det var ett eldprov. Kanske har jag blivit smartare med åren och förstått att jag måste sy upp det lager jag har hemma först innan jag fyller på mer. Däremot köpte jag italienska mönster och idétidningar som jag inte hittar här hemma. Nästa symässa är den 13 september och tills dess har jag kanske hunnit sy upp en del av mitt tyglager.

13 kommentarer:

 1. vilken härlig helg du haft och jag förstår att du var trött när du väl var hemma igen
  roligt att du får lära dig en massa franska nu :)
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det retar mig lite att jag varit så bekväm och inte hållit språket igång sen jag slutade skolan. Man glömmer mycket väldigt snabbt. Nu får det bli hårdträning.

   Radera
 2. Mysig helg du har haft.
  Bra där och inte komma ut med något tyg.
  Såg alla fina dockkläder du har gjort.

  Jag ville ha sånt pussel när man blockar men det blev 2 liggunderlag istället. Är det mindre saker använder jag strykbrädan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svårt och avstå från att köpa något.

   Radera
 3. Det låter som en toppenhelg. Inte att du inte fick med dig något tyg hem förstås, det måste ju vara ett misslyckande. Armanikostym till dockan är säkert något Zoe´skulle uppskatta.
  Kul att ni kan prata litet svenska och litet franska. Och mycket pussar. Härligt!
  Det blev nog litet Santos-pussar också. Han har säkert saknat dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en hemsk upplevelse att inte ha något tyg med sig hem. Santos var lika kelsjuk som Zoé.

   Radera
 4. Såg att du undrade vad jag skulle ha sockerbetan till. Du är inte den förste som undrar.
  Det blev en fix ide´att jag ville ha tag i frön, vilket var jättesvårt, men svågern kunde skaffa via en bonde. Jag tycker det är konstigt att man inte odlar den, när man odlar morötter m fl.
  Jag har tillagat den med andra rotfrukter i ugnen. Den är söt men ihop med övrigt är det gott. En gång hade jag i en paj, men det blev för sött.

  SvaraRadera
 5. Jasså du har varit ute på vift och träffat lilltjejen din,
  och så favoritvovven också som har flyttat hem.
  Så kul.
  Jag saknar ju ännu min dator och ännu mera skype, för nu kan jag ju inte prata
  med mina småkillar alls.
  Suck.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit drygt med din dator. Skype är bra men verkligheten är bättre.

   Radera
 6. Så lätt barn lär sig språk.Duktigt av dej att bara köpa mönster...........Jag är 30 +528 månader! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde vara lika enkelt att lära sig som vuxen, men tyvärr är det inte så. Nu måste jag sätta igång att sy så det blir plats på tyghyllorna.

   Radera
 7. Vilken härligt helg du måste ha haft och att det blev väldigt många bisou förstår jag mer än väl. Jag har ju två barnbarn från Sicilien och den ena har varit duktig på svenska hela tiden. Han har förstått och han har inte varit rädd för att försöka prata, medan den andra inte kan någon svenska alls. Möjligen förstår han lite, men han pratar ingenting. Hoppas att Zoe´s föräldrar ser till att hon blir tvåspråkig.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De pratar bara svenska med henne. Nästa år börjar hon skolan och då pratar lärarna där luxemburgiska, när hon blir 6 år blir undevisningen på tyska och precis som i Sverige får barnen lära sig engelska. Det brukar barnen klara galant.

   Radera