fredag 9 maj 2014

Bonsaiuppdatering


I slutet av mars planterade jag om de två maskrosplantorna som jag sparat över vintern. Det är en väldigt tålig perenn, och det är humanare för den att stå utomhus hela vintern. Inomhus lever den betydligt farligare, för där finns jag. Tyvärr är jag alla levande växters stora fasa. Tur för dem att Göran förbarmar sig och vattnar nån gång emellanåt.







När jag nu kikade till mina små skyddslingar så såg jag att de blommade båda två.











Nästa steg blir förhoppningsvis att det ska bli små vita, fjuniga bollar. Det ska bli riktigt spännande att se hur länge jag kan hålla dem vid liv. Tänk ifall jag om några år har en ståtlig maskrospalm...inte så hög visserligen. I slutet av sommaren ska jag mäta "stammen" och se hur pass hög den har blivit. Bonsaier kan ju knappast skryta med att vara stora. Maskrosen är en vacker blomma, men det är klart inte så kul när den brer ut sig i gräsmattan. På en stor äng inte långt från vårt hus lyser det alldeles gult av maskrosor. För många år sedan plockade jag blommorna och provade att göra vin och likör på dem. Jag hade nämligen köpt Sannas likörbok och hon skrev så inspirerande om allt hon gjorde. Just den här sortens vin och likör föll inte mig i smaken alls, men nu har jag hittat ett recept på maskrossirap som verkar spännande. Den kunde man använda att hälla över sockerkakor eller att ha till glass eller andra desserter. Blir det uppehållsväder i helgen ska jag ge mig ut och plocka solgula blommor.

22 kommentarer:

 1. Den hade jag nästan glömt. Men inte du. Den lever och frodas ser jag. Blir den riktigt hög blir det säkert en bild i tidningen.
  Jag prövade också att göra vin en gång på maskrosor. Inte alls bra blev det. Men det jäste bra, en hel byrå blev översköljd.
  Maskrossirap kan vara värt att prova. Som du skriver - en hl äng med blommande maskrosor - det är något att hänföras av. Liksom vi hänförs av en vägg med bouganvilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt riskfritt att göra vin tydligen. Många ogräs är väl så vackra som planterade blommor.

   Radera
 2. Önskar dig en fin helg Gunnel..
  Massor av kramar från Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du med får en fin helg.

   Radera
 3. :) du är rolig du, maskrosor som bonsai :) blir spännande och se ifall du lyckas få maskrospalmer :)
  man kan faktiskt äta späda blad i sallader och även själva blomman :) testa
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att det går att använda i sallader, men jag har aldrig smakat det.

   Radera
 4. Maskrosor som bonsai - lite häftigt men knäppt. Och vill man dricka njubart vin besöker man Systembolaget. Jag har försökt med äpplen, maskrosor, fikon, röda vinbär osv. Inget blev bra. Det var länge sedan, nu har vi röda vinbärsbuskar igen. Och massor med äpplen i höst. Så vi får väl se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser om något annorlunda måste jag alltid testa det. Oftast blir det kanske inte så bra, men jag har i varje fall haft skoj under tiden jag höll på. Det enda vin som jag tycker har blivit gott är det på fläderblommor.

   Radera
 5. Du är den enda som jag känner som odlar maskrosor!! ..........................Ja man kan gardera med X Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir kanske en populär perenn med tiden.

   Radera
 6. Odla maskrosor? Här jagar jag dem med kniv!
  När vi var barn fick vi ett öre styck för varje maskros som vi skar bort ur gräsmattan med maskrosjärn. Det kunde bli riktigt mycket pengar om man var flitig.
  Lycka till med din maskrosbonsai!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har bara två plantor som jag försöker bevara. De andra jagar jag också iväg precis som du.

   Radera
 7. Du är verkligen påhittig! Och så roligt att vi blir maskrosuppdaterade.
  Jag var just ute i trädgården och ryckte bort en maskros....den kunde jag ju ha krukat och också idkat utvecklingsforskning på:).
  Ha en fin kväll!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det dyker kanske upp fler exemplar som du kan kruka i stället.

   Radera
 8. Svar
  1. Det är lika spännande för mig. Jag har aldrig kunnat övervintra en maskros i kruka tidigare.

   Radera
 9. :-), tror du är lika udda som jag. Du odlar maskrosor inne över vintern och jag planterar brännässlor i min trädgård. Blir i alla fall spännande att se vad det blir av dina maskrosor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, vad det låter spännande! Brukar du få stor skörd?

   Radera
 10. Lite ovanlig är du, på ett alldeles underbart sätt. Vill du ha fler maskrosor är det bara att säga till. Jag gör genast ett postpaket med det antal du önskar.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tack, Hanna. Du är så omtänksam, men jag tror jag klarar mig med de jag hittar i min egen gräsmatta.

   Radera
 11. Ja, men där är de ju! Funderade på hur dina maskrosor mådde när jag såg att de började blomma här tidigare i våras... de ser ut att må hur bra som helst... gillar dem skarpt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är en riktig prydnad där de står i sina krukor.

   Radera