onsdag 2 april 2014

Bokens vara eller inte vara


Ibland läser man om att det dröjer nog inte länge innan alla tryckta böcker försvinner. De flesta lyssnar ändå på CD eller läser på nätet. Jag tror de har helt fel. Böcker kommer säkerligen att finnas i alla tider. Ett riktigt bra bevis på det är Bertrands Bookshop i Lissabon. Den bokhandeln startade 1732 och är fortfarande igång med filialer runt omkring i landet. Kan den här bokkedjan ha överlevt i 282 år, så tror jag nog att det finns gott hopp för "gammaldags" böcker.

Att gå in i en bokhandel är lite speciellt. Det är i regel väldigt lugnt och avslappnat där inne. Framför allt så brukar det inte vara en massa skrål från högtalare. Om det är nåt som kan få mig att tappa lusten att handla så är det all den här musiken som spelas i tid och otid. Jag blir så trött i hjärnan så jag vill bara ut från affären. Musik ska avnjutas när man är upplagd för det och inte tvingas på kunden. På bibliotek förutsätter man att det ska vara tyst och stilla och en bokhandel är ju lite en förlängning av ett bibliotek. Det är en annan sak ifall man åker till en stormarknad och besöker bok-och pappershandlarna där. Då får man finna sig i oväsendet.

När min ena dotter och jag var i London gick vi till Foyle´s Bookshop. Det är också en gammal bokhandel. Den öppnade 1903. Det är Europas största och ibland har den även kallats för världens största bokhandel. Det ryms böcker av alla de slag på fem våningar. Man kan tillbringa hur mycket tid som helst där. När jag åker till USA är Barnes and Nobles ett givet mål att besöka. Jag gillar deras upplägg med små sittgrupper där man kan sitta och bläddra i både tidningar och böcker innan man bestämmer sig för ifall man vill köpa eller inte.

Jag såg en uppgift om en bok som jag inte läst sen jag gick på gymnasiet, nämligen Don Quijote. Den lär ha sålts i 500 miljoner exemplar sen den gavs ut 1612. Där kan man prata om succéroman! En bok som med all säkerhet inte kommer upp i den upplagan är Aja baja vita soffan. Ni minns väl Mickan Schiller från Solsidan? Det är hennes karaktär i den serien som står som "författare". Jag har bläddrat i den här boken och jag gissar att de som gillade Solsidan nog kan tänka sig att köpa den. Det är hårda sidor precis som det ska vara i en pekbok för barn, och med en bild på varje sida. På en sida står det t.ex. Aja baja pappas fina, vita skjorta under bilden och på en annan sida Aja baja vita designlampan eller nåt liknande. Vita bilder och Aja baja på varje sida. Jag ser den som en humorbok, men jag blev litet förvånad när jag hittade den på köpcentrat. Den var placerad bland barnböckerna!!!!!! Det är det ställe som den platsar allra sämst på.

Idag är det Internationella barnboksdagen. Det tycker jag är värt att uppmärksammas. Om barn tidigt får vänja sig vid att lyssna på sagor och sen själv uppmuntras att läsa så är det guld värt. Att just den 2 april blivit barnbokens dag beror på att det är en av världens mest berömda sagoberättare HC Andersens födelsedag.

33 kommentarer:

  1. Hej!
    Tror inte heller att boken försvinner - åtminstone inte barnboken, går ju knappast att ersättas med e-bok. Dessutom, det blir inga snygga bokhyllor av e-böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar barnböcker och har ett minibibliotek med mina favoritböcker. Passar väldigt bra när barnbarnen kommer på besök.

      Radera
  2. Jag både tror och hoppas att den fysiska boken kommer att finnas kvar även om jag vurmar för det här med e-böcker. e-böckerna är oftast lite billigare och väldigt lättåtkomliga. Så med dem tror jag att läsningen kan bli mer lättillgänglig. Kanske få fler intresserade av läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt som kan få någon att bli intresserad av att läsa tycker jag är bra. Men jag tycker det är så roligt att gå till bokhyllan och välja vilken bok jag ska läsa.

      Radera
  3. Jag är övertygad om att boken som sådan inte försvinner. Jag upplever att den lever mera än någonsin, för tänk, så mycket böcker det ges ut varje år överallt i världen. En bok vill alla läsare ha att läsa i, en bokhylla vill vi ha med böcker i. Sagoböcker är ett måste både för liten och stor
    Solskenkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Sagoböcker eller barnböcker över huvud taget blir man aldrig för gammal för. Har man väl börjat läsa är det svårt att sluta.

      Radera
  4. inte tror jag att boken kommer att försvinna, jag vill i alla fall kunna ha boken i näven, titta på den, lukta på den och bläddra i den
    kramar

    SvaraRadera
  5. För mig som alltid älskat böcker var det en sorg att inte kunnat ta med alla böcker vid flytten och att så få ville ha dem. Själv köper/ lånar och laddar jag ner e-böcker och ljudböcker och det har ju absolut ingen påverkan på utgivningen av böcker. Tvärtom tror jag det kan öka läsandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också svårt att tänka mig att det inte ges ut böcker. Även om jag kanske inte läser om alla böcker jag har, så vill jag inte göra mig av med dem.

      Radera
  6. Barnböcker är jätteviktigt och jag har läst sagor för mina barn varenda kväll, så länge de var små och så har de blivit bokläsare också alla tre. Själv lånar jag numera gärna e-böcker, för det är så himla behändigt. Dessutom kan man själv bestämma hur stor man vill ha texten och slipper sitta och plira i en småstilt pocket. Men man får vara på hugget i början av månaden för länsbiblioteket på Gotland har ett tak på 120 böcker i månaden, så de sista veckorna är det stopp. 2 böcker i veckan får man låna och det brukar jag göra.
    Men visst läser jag vanliga böcker också. Min surfplatta är totalt oduglig om jag vill sitta ute och läsa. Då är det vanlig bok som gäller.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. E-boken är ett bra komplement tycker jag, men sagoböcker vill jag nog gärna ha i den gamla vanliga stilen. Det är så mysigt att ha ett barn vid sidan om och läsa för och sen när de blir större har de säkert funderingar över texten. Så enkelt det är att sluta läsa då och ge en förklaring.

      Radera
  7. Vi gillar böcker med barnbarnen och hoppas det finns böcker för barnbarnsbarnet också 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag alldeles säkert det kommer att finnas.

      Radera
  8. Böcker, läsning och högläsning. De fyller så många funktioner. Avskild återhämtning, om än på toa, gemenskap, verklighetsflykt, förströelse. Det är härligt.

    SvaraRadera
  9. Hej, jag håller med dig om bokens betydelse men jag ser också kommande generationer som redan har svårigheter att förstå att man ska bläddra i en bok! Små barn försöker klicka på sidan för att få fram nästa sida, haha
    Min dotter läser böcker på sin surfplatta. Hon tycker det är bekvämt att låna böcker genom att ladda ner dem och sedan ligga och läsa på plattan i sängen. Jag kan förstå allt det men jag är känslomässigt bunden vid en riktig bok med sidor och omslag. Hur framtiden ser ut vågar jag nog inte sia om, så länge jag lever kommer nog boken att överleva.
    Kram från nya pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sett små barn göra så. Det måste vara lite förvirrande för dem. Själv gillar jag att hålla i en bok och vända sidorna utan att klicka på dem.

      Radera
  10. Känslan av att hålla i boken, känna lukten, höra hur det låter när man vänder blad... nej det vill jag inte vara utan! Tror nog att de "riktiga" böckerna blir kvar... men det är bekvämt med läsplattor och att kunna låna böcker utan att gå till biblioteket... men jag föredrar i alla fall att bläddra på riktigt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas också att det alltid kommer att finnas tryckta böcker.

      Radera
  11. Jag tror inte heller att boken kommer att helt försvinna. Däremot är det värre för dagstidningarna. Vi har fortfarande, men många yngre har valt bort dem. Jaså var det barnbokens dag. Zoe´ser ut att ha hittat något riktigt läsvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som om de flesta dagstidningar sjunger på sista versen nu. Vår har blivit väldigt omändrad och snart kan den inte kallas för tidning....snarare ett annonsblad.

      Radera
  12. Jag tror att böcker kommer att finnas kvar! Kram!

    SvaraRadera
  13. Då hade vi samma väder igår ,förutom att solen tittade fram en liten stund här... Kram!

    SvaraRadera
  14. Böcker blir aldrig omodernt! Få platser har betytt så mycket för mig som biblotek, något jag berättat om http://kraka.moah.se/2014/03/17/en-ickesamlad-samling-bokbloggsjerka-14-17-mars/
    Jag reser mycket och går ofta in i bokhandeln även i länder där jag inte alls kan språket. Bara för att insupa atmosfären. När biblioteken kom, i förrförra seklet (1800-talet) tror jag det var, förde förlagen samma kamp som filmindustrin gör idag. Det var bara det att de hade inte samma pengar bakom sig och den gången vann folket. Det finns ett starkt, bevisat, samband mellan att den som konsumerar kultur "gratis" ochså köper mer av samma vara.

    Ha en fortsatt bra eftermiddag/kväll! Hoppas solen lyser på di gsom den gör på oss i Göteborgstrakten.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid lika roligt att titta in i bokhandlar, och jag gillar antikvariat. Där hittar man mycket skoj.

      Radera
  15. Nej, böcker blir aldrig omodernt. Jag själv skulle inte kunna tänka mig att läsa en bok på datorn. Själv har jag läst för alla mina barn varje kväll under hela deras uppväxt. För Åsa, min yngsta dotter, dessutom till varje mål eftersom hon åt så långsamt. (Eller kanske var det därför hon åt långsamt, haha.)
    Hon fortsätter också att läsa för sina barn varje kväll. De alternerar med att välja saga. Det räcker sällan med en enda heller.
    Själv har jag slutat att KÖPA böcker eftersom vi säkert har flera tusen volymer hemma. Jag lånar på biblioteket i stället. Biblioteket är också en sådan plats där man verkligen kan få lugn och ro. Åtminstone under dagen när ungdomarna är i skolan.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland sorterar jag ut gamla böcker och lämnar till loppis för att jag ska få plats till nyköpta.

      Radera
  16. Inte kommer böckerna att försvinna, så var inte rädd för det. Jag brukar tänka på all denna musik i affärerna "stackars dom som jobbar där". Mina barnbarn vill alltid att vi ska läsa sagor. Förra veckan var lilla Alice här och tyckte att vi kunde mysa och läsa bok. Hon är tre år och gillar att man läser för henne. Det gäller att vänjas i tid!
    Kram Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att alla barn gillar om man läser för dem. Även om de är så stora att de själv kan läsa, så brukar de uppskatta att lyssna.

      Radera
  17. Jag lyssnar ju gärna på ljudböcker från Storytel när jag är på Semester. Då kan jag ligga och halvsova samtidigt som en bra berättarröst tar mig med i fantasin. Men ingenting slår känslan av att krya upp i soffan under en skön pläd, med en RIKTIG bok. Att bläddra och att känna boken är så viktigt och det tror jag aldrig kommer att försvinna. Lilla B älskar ju också att läsa. Så många timmar har hon och jag tillbringat tillsammans i soffan. Ibland läser vi för varandra:)
    Kram och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mysstund med en bok är rena medicinen.

      Radera