fredag 31 augusti 2012

Räkna med bråk


Det får jag göra varje år när Aroniabären är mogna och jag närmar mig busken med en seckatör i handen. Då "anfaller" koltrastarna från alla håll och kanter. De tycks tro att vi planterat busken enbart för deras skull. Busken är rejält hög och bred, så den behöver tuktas. I annat fall är det svårt att gå runt den. Jag har provat olika sorters recept med Aroniabär, men vi har inte fastnat för något av dem. Lavendia berättade då att hon gjorde glass av saften. Det lät så gott och annorlunda, så det tänkte jag testa. Jag började med att klippa av grenar som spretade rakt ut och jag var även tvungen att ta en del på höjden. Där hade jag som tur var hjälp av en förlängningsbar grensax. Egentligen fattar jag inte varför koltrastarna var så irriterade på mig. Det finns massvis med bär kvar till dem.


Vi har en hel del maskrosor i gräsmattan och när jag gick runt och stack upp dem hade jag en "svans" av koltrastar efter mig, som riste i varje tuva jag hade vänt på. Det är riktigt kul att jobba i trädgården, för de springer efter oss som små valpar och verkar inte alls skygga. Det är en hel del som ska tas om hand nu inför hösten. Vi har en Röd Kornell som jag klippte av lite grenar på. Jag tog av alla blad och grenarna ska jag använda till pyssel i vinter. De är redan rödfärgade, så målningsmomentet slipper jag ifrån. Jag ska ha tag på en Gul Kornell också, tänkte jag.


Jag är en stor godisälskare, tyvärr. Det är inte bara smaken jag är förtjust i, jag tycker det doftar så gott med. Sist jag var i trädgårdsbutiken så fann jag en lakritsmynta, och den fick följa med hem. De sålde även en Chokladblomma. Den kunde jag bara inte motstå. Den både doftar himmelskt och är vacker att se på. Nu tror jag inte...eller rättare sagt jag vet....att jag inte kommer att nöja mig med att bara lukta på de här växterna. Jag vill ha nåt att bita i också. Vilken tur då, att jag läste om en ny forskning i tidningen idag. Det har visat sig att det är inte bara mörk choklad som skyddar mot stroke, utan det går lika bra med ljus. Underbart!!!!! Jag har alltid sagt att forskningsresultat kan man inte lita på, men jag är inte sämre än att jag kan ändra uppfattning. När jag fortsatte att läsa såg jag att det gällde om man åt 60 g choklad i veckan. I veckan!!!!!! Det är det jag alltid har sagt....forskningsresultat kan man inte lita på.


22 kommentarer:

 1. Det där med ljus choklad var mest tänkt åt män:(, läste jag i Hufvudstadsbladet. Såg artikeln och jublade. Förstås.
  Det är bra med choklad och din chokladblomma är strålande vacker.
  Koltrastar är roliga fåglar, individuella.
  Din som vilade ut på någon bild tidigare i år gick inte av för hackor precis.
  Lycka till med aroniasaften och allt annat du har i planerna.

  fredagskvällskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det missade jag att det bara gällde män. Då kanske det betyder att kvinnor kan äta mer choklad?

   Radera
 2. Mina aroniabuskar är inte så höga.Jag gör saft av bären,de är mycket C-vitaminrika.Chokladblomma har jag inte hört om förr.Kornellbusken fick jag klippa ner ordentligt hade fått ohyra i den.Jag ska också testa tårtan ,men inte denna helgen! Nattikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att bären ska vara väldigt nyttiga.

   Radera
 3. Har en aroniabuske, som jag inte vet varifrån den kom... upptäckte den för så där en fyra, fem år sedan... och jag vet att jag inte har varken köpt, eller planterat den. Inte så stor, men blommar fint... bären har jag aldrig brytt mig om, men jag har sett att koltrastarna gärna äter dem :)
  Chokladblomman är verkligen vacker... måste nog ta en tur till plantskolan snart...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aronia är nog en väldigt lättskött och tålig buske. Jag sniffar på chokladblomman varje gång jag går förbi den. Det doftar riktig choklad.

   Radera
 4. Har också funderat på chokladblomman. Den doftar verkligen som mörk choklad. Men den får vänta tills nästa år. Våra fåglar tycker också om Aronia. Och vi har en hel häck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket nya perenner som jag aldrig sett eller hört talas om tidigare. Alltid kul att ta en tur till plantskolan.

   Radera
 5. jag har en häck med aronia och då får jag mycket bär, dem plockar jag av och har i frysen och använder till frukostgröten :) du vet väl att just aronia innehåller jättemycket nyttigheter
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka du får en hel del bär om du har en häck. Jag har bara en buske och kan inte ta vara på allt själv....tur att koltrastarna finns. Jag läste att bären var nyttiga och har testat till yoghurt, men jag var inte så förtjust i det.

   Radera
 6. Jag tror att jag har buskar av aronia, men har inte hittat några bilder som stämmer helt på de jag har. Men jag får aldrig klasar av bär på mina, utan de växer mer enskilt. Vill inte använda bären förrän jag vet till 100% att det är aronia.

  Väldigt vacker färg på chokladblomman :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är kul med lite annorlunda perenner.

   Radera
 7. Mer vill ha mer kanske inte bara människan som agerar så. De ville ha allt för sig själv. Jag är ingen doftmänniska mycket beror nog på att jag är allergisk mot så många dofter. En som jag är förtjust i är lime/citus doft. Så fräsch tycker jag
  Undrar hur det ska gå nu då med mig och stroke. jag gillar ju varken godis eller choklad. Löser sig säkert
  Ha det fint i helgen
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag önskar att jag var som du....inte gillade choklad och godis.

   Radera
 8. 60 gram i veckan var allt väldigt lite! ;-)

  Vilket roligt trädgårdsarbete du håller på med o i trevligt fågelsällskap! De där bären har jag aldrig hört talas om, de ser ut som blåbär på en buske. Smakar de så också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker med att det var snålt med bara 60g. Aroniabären är inte alls så söta och goda som blåbär. Jag tycker i varje fall inte det är nåt gott att äta enbart dem.

   Radera
 9. Jag läste också om chockladen. Men 60 gram i veckan när en vanlig chockladkaka väger minst 100 gram. Då får man väl dela på den och äta resten nästa vecka. Det är inget för mig.Jag "kränger" hela på en gång. Jag äter hellre chocklad än annan godis.
  Nu till dina bär. Aroniabär har jag aldrig hört talas om. Jag ska googla på namnet. De ser nästan ut som stora svarta vinbär.
  Jag antar att fåglarna tycker att du är en inkräktare. Ha en bra dag.Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Koltrastarna har helt lagt beslag på den här busken. De skrämmer även iväg mindre fåglar. Tala om att vara "hagalen".

   Radera
 10. Jag har faktiskt forskat lite på egen hand. Det visade sig efter ett antal försök att jag mår bra av att äta choklad. Mår jag bra så blir jag glad. Vilket också gör att min närmaste omgivning blir glada:))) Så alltså resultatet av min forskning är att det är nyttigt för många att äta choklad ofta:))
  Kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Din forskning tror jag blint på. Hoppas du kom fram till att man bör äta mer än 60 g i veckan.

   Radera
 11. Fast jag tror att man kan äta mer än 60 gram per dag, det blir nog ännu bättre skydd mot stroke då! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt övertygad om att du har rätt.

   Radera