söndag 12 augusti 2012

Bloggetik


Jag började blogga för lite mer än två år sedan. Till en början var det bara min familj och mina arbetskompisar som läste den, men med tiden har den skaran utökats rejält. Jag tycker det är jättekul att skriva om lite av varje, som händer här kring mig. Min humor är åt det sjuka hållet, men jag hoppas verkligen att ingen har tagit illa upp nån gång. Det har aldrig varit min mening. Jag försöker skriva så ingen ska känna sig sårad.

Jag har kommit i kontakt med otroligt många trevliga personer tack vare bloggen. Det konstiga är att efter en tid känns det som man är gamla bekanta....även om vi aldrig träffats på riktigt. Jag läser många bloggar och kommenterar när jag tycker jag har nåt att tillföra det som står i inlägget. I annat fall låter jag bli. Därför händer det ibland att jag bara läser och inte skriver något. Det betyder inte att inlägget var tråkigt, utan bara att jag inte visste vad jag skulle skriva. Nån gång kanske jag bara skriver en liten hälsning, men det ska kännas att det kommer från hjärtat då, annars är det bara falskt.

Samma händer i mina bloggar har jag märkt. Om jag räknar antalet kommentarer per dag och jämför med de som besökt min blogg, så stämmer det aldrig. Det finns helt klart många som läser min blogg utan att kommentera en endaste gång, och jag tycker det är helt i sin ordning. Det är inget tvång att kommentera. Då blir det så konstlat, tycker jag.

Detta är ju mina åsikter om bloggandet, men jag har förstått att det inte gäller för alla. En bloggare har retat upp sig rejält på mig. Först blev jag uppläxad för att jag inte kommenterade ofta nog, och det verkade som det var väldigt viktigt vem som hade kommenterat senast. Sånt har jag aldrig hållit koll på. Det händer att någon skriver i min blogg flera gånger innan jag skriver nåt tillbaka. Det finns också de bloggar där jag skriver kanske en gång och aldrig mer. Det ska väl ändå vara frivilligt om man vill sända ett meddelande? Det är ju inget jobb man har. Jag fick så nog av alla måsten under tiden jag jobbade, så när jag nu är Lyxlirare så tar jag mig vilka friheter som helst.

Jag fick en trist kommentar av den här bloggaren, som jag plockade bort. Därefter klickade jag i så jag måste godkänna alla kommentarer innan de kommer in på bloggen (ifall ni undrar varför det har blivit lite annorlunda). Då fick jag följande kommentar:


"Tack för att mina kommentarer raderas hos dig.
Har förstått att du går i samma fotspår som vissa andra Och jag saknar dej inte "

Eftersom jag lagt till kommentarsgranskning, så hamnade den ju i min inbox. Jag valde att inte publicera den, för jag tyckte inte det var nåt intressant för de som följer min blogg att läsa. Tyvärr retade det upp den här personen ännu mer, och lite senare kom nästa "trevliga" kommentar:

"Knäppkärringar som raderar kommentarer hela tiden är inte värda att kommentera hos. Ha det bra i din lilla värld" 

Ja, vad ska man säga? Jag väljer att bara skratta åt alltihop och lägger det bakom mig. Jag kommer att skriva i min blogg det jag känner för att skriva om just nu och kommentera i andras bloggar om jag tycker jag har nåt av värde att skriva där. Bloggen har jag för att det är kul, så jag tänker inte slösa energi på att bry mig om sådana här påhopp.

Jag önskar ALLA en trevlig söndag.


42 kommentarer:

 1. Sitter bara och gapar??? Vem kan reta upp sig på din blogg??? Den är ju helt underbar och du har alltid så bra och kul kommentarer när du kommenterar.....Är du en "knäppkärring" så vill jag också vara det!!! Stor kram från din bloggkompis Susan.

  SvaraRadera
 2. nej, gör inte det, knäppskallar finns och sådana kommentarer skulle jag också ta bort, jag läser ju också mina kommentarer innan jag publicerar dem och är det något jag inte tycker om så kommer de aldrig upp, bloggandet är inget jobb, jag håller med men jag har en policy att jag svarar på alla snälla kommentarer, det tycker jag alla är värda
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt in i min blogg så jag svarar direkt på alla kommentarer som publiceras.

   Radera
 3. Vet du vad Gunnel... vi har ju inte "kännt" varann så himla länge, men jag gillar din blogg och det är därför jag återkommer :)
  Jag delar helt dina åsikter angående det här med kommenterandet. Ibland läser man och så tänker man kommentera, men något kommer emellan och så glömmer man... eller också så vet man inte riktigt vad man ska skriva... ja, då får det väl vara den gången.
  Om någon tycker du är en ...hm... "knäppkärring"... ja då håller jag med Susan... då vill jag också vara det!
  Kram från mig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt och höra att jag inte har helt tokiga åsikter om kommenterandet.

   Radera
 4. Men oj vilken värld man gett sig in i!! Jag kan bara inte fatta att någon kan skriva så och ännu mindre att reta sig på det du skriver.
  Det är mycket jag inte vet och kan om bloggande (och det märks nog). Visste inte att man kunde ha godkännande av det som skrivs t ex.
  Jag har inte skrivit lika länge som du. I början tänkte jag att det vore roligt om någon kommenterade. Men jag känner nu att det är så lagom. För det blir ju ett slags krav (som är uttalat eller som man själv känner) och det vill jag inte.
  De som kommenterar hos mig, är jag SÅÅ nöjd med. Och jag har skrivit det förut, att du skriver jätteroligt.
  Jag får hoppas att jag inte retar upp någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det ska kännas kul att kommentera. Du har i varje fall inte retat upp mig.

   Radera
 5. Herre min tid!
  Nog är folk bra lustiga, fast det är ju inte riktigt rätt ord förstås.
  Om den här personen hör av sig igen tycker jag att du ska stoppa henne genom att blockera hennes IP-adress.

  Kommentera gör man väl när man har lust och känner för det. Inte ska man känna att man måste skriva en kommentar bara för att man varit inne och läst ett blogginlägg.

  Jag har mellan 150 och 200 unika besökare per dag och det är bara en bråkdel som kommenterar. De flesta har egna bloggar, men det är rätt många andra också. Inte sjutton räknar jag med att alla ska kommentera. Jag är bara glad att det är så många som tycker om att läsa det jag skriver.

  Din blogg är jättetrevlig Gunnel och du gör helt rätt i att inte bry dig om men här människan.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett att du har många läsare och skulle du kommentera hos alla, hade du troligtvis behövt en sekreterare.

   Radera
 6. Du har så rätt. Man skriver ju för att det är kul. Jag blir ju jätte glad då nån skriver en liten kommentar hos mig. Men det får ju inte kännas som ett tvång. Jag hoppas verekligen att jag slipper såna där urdumma kommentarer. Men samtidigt måste det ju vara nån som gillar din blogg eftersom den personen går in och läser den och blir berörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tidigare fått sådana konstiga kommentarer. Precis som du blir jag glad när nån kommenterar och jag hoppas de gör det för att de vill och inte känner sig tvingade.

   Radera
 7. Det där känns igen.:)
  Man skriver för att man tycker om att göra det och man blir glad över kommentarerna som kommer, men något tvång får det inte bli. Absolut inte.

  Angående krasseplantorna så var det frösådda plantor det handlade om.
  Jag tar vara på en del av dem när de har börjat gro och växa i landet, lägger dem i krukor på andra ställen. Tror faktiskt inte att man kan ta skott av krasse
  Jag var säkert lite otydlig i mina förklaringar

  Ha en fin kväll!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Ibland är jag lite trögtänkt. Nästa år ska jag försöka mig på krasse, för det såg så fint ut hos dig.

   Radera
 8. ja jisses.. jag tror att såna personer som skriver sådär.. har stora problem med sej själva..har säkert inga vänner..är avundsjuk på det mesta osv.. o det är ju synd isåfall,, för på bloggen ska väl alla va vänner o inte ovänner o skriva fåniga saker..äh lägg dedär bakom dej nu o börja inte fundera för mycket på det..vi är väl knäppisar alla..lite iallafall,, haha.. ha en bra dag:/Christine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan förträngt det där. Det finns så mycket skoj att göra här i livet, så att gå och reta upp sig på småsaker är totalt onödigt.

   Radera
 9. Instämmer till hundra! Jag gör likadant. Och du, jag gillar din humor.

  SvaraRadera
 10. Skönt att du får så mycket positivt stöd!
  Angående spegeln: Min man, liksom din, är praktisk. Han har sågat i kakelplattorna så att det blev ett utrymme mellan spegeln o kaklet. På gipsväggen. Sedan klistrade jag stenar o snäckor (snäckorna fyllde jag först med gips för att de inte skulle krasas sönder. Därefter på med fogmassa. Min man sa hela tiden att det skulle inte gå. Men det gjorde det och jag är jättenöjd.
  Angående krasse. Mycket fin o bra blomma, du som gillar orange.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns faktiskt väldigt bra. Du verkar vara som jag...tro att inget är omöjligt....och det är det ju inte heller. Det blev urtjusigt!

   Radera
 11. Vännen det där känner jag igen.Jag såg kommentaren från henne innan ,och undrade när hon skulle ge sig på dej.Hon var inne på min blogg och kommenterade,fick sen ironiska och spydiga kommentarer att det var alltid hon som kom först till mej och sen en utskällning. Jag tror att vi har råkat ut för samma person.Hon gav sej på Hebbe också.Mitt råd fortsätt att blogga och strunta i henne.Såna är energitjuvar!Jag tror att personen mår dåligt,och bränner alla broar bakom sig.Brora som man kanske behöver en dag!Man bloggar mycket för att skriva av sig .Jag har fått så många goa vänner genom bloggen . Fortsätt med att skriva Jag läser din blogg med glädje.. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonne! Ja, det är som du tror samma person.

   Radera
 12. Medan jag läste ditt inlägg och höll med dig fullständigt i allt du skrivit här, så höll jag på att tappa hakan över hur vissa personer beter sig. Självklart ska det vara upp till var och en att läsa, skriva, kommentera när man känner för det. Det ska vara lustfyllt och helt utan måsten.

  Gillar man inte en blogg, så är man inte tvungen att gå tillbaka och kommentera. Men nu är det nog så att vi är många som gillar just din blogg och dina inlägg och gärna återkommer.

  Sen är det nog likadant för alla bloggare, att statistiken visar på fler besökare än kommentarer man får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det är så att många går in och läser i flera bloggar, men inte kommenterar. Om jag läser en bok sätter jag ju inte mig direkt och skriver en recension. Precis som du skriver så ska det kännas roligt att kommentera och helt kravlöst.

   Radera
 13. Godmorgon! Om man ska vara hund så är det viktigt med snäll matte och husse .Ha en bra dag! Morgonkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det önskar man gällde för alla.

   Radera
 14. Helt rätt! Slösa inte energi på dumma kommentarer! Fortsätt på din linje - jag gillar att läsa om dina funderingar och eskapader och se på bilder :-)
  Kommenterar inte alltid, men läser, njuter - och ler ibland för mig själv.....
  Precis som jag vill att andra ska uppfatta min blogg - kommentera gärna - men känn det absolut inte som ett tvång.

  Tack och lov har jag sluppit dumkommentarer hittills. Gillar inte att man ska behöva sålla, men förstår att det kan vara bra i vissa lägen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att många har samma uppfattning som jag om kommenterandet. Ibland är det kul att bara läsa en massa bloggar.

   Radera
 15. Det där är såååå trist! Fortsätt som tidigare och klicka bort spydiga kommentarer, du bestämmer på din blogg. Hos mig är det likadant, fler som läser än som kommenterar. Man väljer helt själv även det.

  Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänker jag med...det är min blogg och jag väljer vad jag vill publicera.

   Radera
 16. Håller med dig fullständigt. Man skriver det man vill, Jag hoppar över kommentarer ibland också för jag vet heller inte vad jag ska skriva, eller gör som du en vänlig hälsning.
  Och får man dumma kommentarer klart man tar bort dem. De gör ju ingen glad ändå.
  Tur att den funktionen finns. Har väl inte fått några dumma ännu, men kom och titta på min blogg där kan du vinna och bla bla bla och så skriver de nästan hela bloggen hos mig. De tar jag bort.

  Att jag gillar din blogg det vet du och jag läser varje dag, men som sagt kommentarer kanske det inte blir ibland men det har ju ingenting med inläggen att göra, jag gillar dem. Men går oftast runt till många på en gång.
  Nästa gång ska jag säga Hej :)
  Nu trasslar jag snart in mig i mig själv. Så nu säger jag Hej. Men det blev en kommentar också.

  Kram

  Just ja, nej de bildena har jag inte tagit men de som är i nästa Remby är mina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte mycket om Remby. Kan du inte berätta lite om det nån gång?

   Radera
 17. Hej Gunnel...
  Vad rätt du har jättebra blogg det här..
  Jag har ibland haft inställt på att jag måste godkänna kommentarer men har hitills haft mycket få otrevliga kommentarer men skulle jag få nya ja då får det bli att godkännande krävs..

  Jag försöker att skriva något varje gång jag är hos dig om det bara blir korta kommentarer ibland så beror det på tidsbrist..Men dina bloggar är alltid roliga trevliga och intressanta och ju mer man läser och skriver ju mer känns bloggaren som en gammal vän..Så ser fram emot att få läsa fler och många bloggar här hos dig i framtiden ..Tummen upp för dig kram //Nicki

  SvaraRadera
 18. Tack! Jag har aldrig heller råkat ut för nåt sånt här tidigare. Bloggarna känns precis som du skriver som vänner. Det är jättekul att gå in och läsa hos alla.....och i den mån man hinner kommentera.

  SvaraRadera
 19. Godmorgon! Jag har slutat att förvåna mig över människor och deras beteende. Tror det mesta kan vara möjligt men i detta fall är det inget du ska ta åt dig av även om det inte känns bra.Jag hinner inte alltid läsa alla bloggar jag är följare av, än mindre lämna kommentarer men tycker det är lika roligt/givande att läsa det jag hinner. Och så är det väl för dem som läser/följer min lilla blogg. Kommentar är ju alltid väldigt roligt att få, med vissa undantag då.....Jag har sedan starten alltid haft "godkännande" funktionen på för jag "pinglar" ibland min blogg när jag skriver om något som står i tex GP. I dessa fall kan man ju råka ut för "hatkommentarer mm". Men sammantaget har jag inga negativa erfarenheter alls. Så var glad att du slipper personen som lämnat dessa kommentarer och fortsätt med din trevliga blogg! //M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lagt allt detta till handlingarna och ser bara framåt.

   Radera
 20. På bloggen, precis som annorstädes, så finns det bittra människor som har behov av att ösa galla över omgivningen. Och det sker utan orsak.

  Jag hade också öppna kommentarer i början av bloggandet, som började 2005, men det gick inte eftersom jag behövde sovra bort sånt där trams. Tack o lov så är det i alla fall sällan de här hotfulla eller hatfulla kommentarerna dyker upp.

  Man får bestämma över sin egen blogg och med det blir jag allt mer tydlig känns det som.

  SvaraRadera
 21. Jag har läst underliga kommentarer hos andra bloggare, men trodde aldrig att jag själv skulle drabbas.

  SvaraRadera
 22. Så barnsligt av den personen. Kanske det vore en ide för henne att skaffa sig ett liv istället. Det är lätt att sitta bakom en skärm och vara kaxig..undrar hur det skulle kännas att få såna kommentarer hos henne själv! Kan vara dags att växa upp. Såna människor är inte värda att slösa sin energi på så du gör helt rätt som inte publicerar hennes angrepp på bloggen. Förmodligen är hon skadad och sånt är bra om vi andra också slipper se!! Det är din blogg..du gör så som DU vill med den. Hon har inget med det att göra...Kram påre tanten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tycker jag med...att det är jag som bestämmer vad som ska publiceras på min blogg

   Radera
 23. Jag hade också en bloggvän som uppförde sig på liknande vis, skällde på mig om jag inte tittade in tillräckligt ofta, blev naturligtvis ingen fortsättning på den "vänskapen"
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den sortens "vänner" kan man vara förutan.

   Radera