söndag 26 augusti 2012

Äkta vara


Jag var med på en bilorientering för snart tre år sedan, och slutmålet var Stenestad Park. Utöver förädling av olika fruktsorter, så har de även viss försäljning av växter och sylt och marmelad. Jag köpte en Chizandraplanta mest på skoj. Det pratades vitt och brett om hur bra det skulle vara att dricka ChiSan ifall man var trött. Naturligtvis testade jag det, och jag vet inte om jag blev så mycket piggare av det, men inte heller tröttare, så resultatet kan man nog säga blev plus minus noll. Plantan var inte speciellt stor, och jag fick veta att det skulle dröja ett tag innan den började växa, men sen skulle det ta fart rejält. Det stämde. Plantan har i stort sett stått still i två års tid, men i år har den skjutit iväg.


 Den har t.o.m. blommat. Några bär blev det tyvärr inte. Annars inbillar jag mig att de är betydligt nyttigare än ChiSandrycken. Den är säkerligen utblandad med så mycket annat. Bären är ju äkta vara rakt igenom. Plantan slingrar sig i en ganska stor blomsterbåge, och min förhoppning är att den ska täcka den helt. Men då får den banne mig sätta sprätt om det ska ske i min livstid. Fast det kvittar nog hur mycket sprätt den sätter, det tar ändå sin lilla tid. Så idag ställde jag kosan mot Stenestad Park igen för att inhandla ännu en planta. Den jag fick tag på var betydligt större än den förra så min förhoppning om en alldeles igenfylld blomsterbåge är nog inte långt borta nu. 


Jag beundrade den Chizandraplantan som växer på ena gaveln hos ägarna. Det är så här jag vill att min blomsterbåge ska se ut.


24 kommentarer:

 1. Du ska se att den snart sätter fart och börjar växa som bara den.

  Jag kämpade med en murgröna i många år innan den började växa och nu växer den oss bildigt över huvudet, för upp på gavelspetsen på huset har det blivit en stor "mössa".

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lovande. Fortsätter min planta i samma stil som den hållit i år, så ska den nog nå ganska högt innan vintern.

   Radera
 2. Jag har aldrig hört talas och än mindre sett en chizandra, så nu måste jag googla och bli mera lärd. Man lär sig hela tiden någonting hos bloggvännerna.

  Härligt!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade aldrig heller sett eller hört talas om plantan förrän jag kom till Stenestad. Eftersom jag just satt i mig en flaska ChiSan (utan nämnvärt resultat) så tyckte jag det var kul att se om den ville växa hos mig.

   Radera
 3. Ja den drycken har jag testat. Tror oxå att om man har egna bär så måste det bli mycket nyttigare. Hoppas att den snart bär bär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag också. Blir säkert inga massor, men bara det kan hålla mig pigg så är jag nöjd.

   Radera
 4. Spännande. Du har den ute alltså? Jag har försökt så, men ej lyckats. Håller tummarna för att det ska gå bra.
  Att handla tyg är alltid kul. Det fanns en hel del att välja på. Men just barntygerna kostade 149:- och det tycker jag är rätt mycket även om det går åt litet. Den dagen var det 50% så då var det mer OK. Min andra tygaffär tar 130:-/m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt damen jag köpte den av så ska den vara ganska lättskött när den väl kommer igång att växa, men den lär vara svår att föröka. Jag tycker nog också att det priset var lite i överkant.

   Radera
 5. Så vackra biler du visar!!! ha nu en fin vecka!!/EvaMarie

  SvaraRadera
 6. du frågade aldrig hur gammal deras planta var? det kanske inte tar så fasligt lång tid om den nu sätter fart och växer ordentligt
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde fråga efter åldern på deras planta. Hoppas min växer i raketfart nu.

   Radera
 7. Chizandraplantan har jag aldrig hört talas om.Matmamma vet jag inte om jag är ,men jag vågar prova på,ibland blir det bra ibland inte ,men jag har en tålmodig gubbe som äter det mesta..Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att testa nya maträtter.

   Radera
 8. Låter spännande med den plantan och du kommer säkert att få den att bli stor och vacker....jisses va stor den var som dom hade, och en varm vägg brukar ju också hjälpa till med växandet.

  Idag tvär-regnar det så man borde faktiskt få något uppiggande, men vi kom ju hem från vår enormt vackra och nydeliga äventyr på kalfjället, (läs blogg)
  en resa alla borde få göra i naturen och dess tystnad och storhet.

  Ha en fortsatt finfin sensommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste om dina äventyr på fjället. Tänk att få göra en sån resa nån gång!

   Radera
 9. Duvägg har jag aldrig fått. Kanske man inte äter dom. Själva duvorna ställer de ut, så de får kanske aldrig chansen att lägga ägg. Jag har faktiskt ingen aning. Antalet ägg i recepten har jag fått tips av från äggleverantören.
  Får se om jag hittar Chizandraplanta o plats till en sådan. Det verkar ju vara ännu mer tidsödande att utgå från frön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt tålamod hade aldrig klarat av att fröså. Jag hoppas att den nya plantan är lika tålig som den första jag köpte.

   Radera
 10. Du ska se att din gamla planta sätter fart nu när den får en ny att tampas med!!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har rätt. Det blir kanske tävling dem emellan.

   Radera
 11. Är det bara att äta bären? Rakt av? Wow i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska gå att äta bären, men hur många som är nyttigt att äta på en gång får jag nog ta reda på lite mer om.

   Radera
 12. Men du... det där ser ju väldigt spännande ut! Och jag skulle också vilja ha en sån i en blomsterbåge...
  Tror det kommer att bli jättebra, bara de får lite tid på sig :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att jag får försöka ha lite tålamod med den här växten.

   Radera