torsdag 23 augusti 2012

Den hemlighetsfulla trädgården


När jag var runt 10 år fick jag boken Den hemlighetsfulla trädgården. Jag tyckte den var så spännande, och båda mina flickor har läst den och vi har även sett filmen. Den handlar om en föräldralös flicka som tillsammans med två pojkar hittar en undangömd, låst trädgård i en slottsträdgård.

Det är ju lite som trädgårdsmodet är nu...att det ska finnas lite smårum på olika platser...eller i varje fall olika ställen där man kan sitta och filosofera. Det är bekvämt om man kan ha nånstans att sitta lite här och var, och gärna så man kan få krypa in i skuggan när det behövs. Vi har ordnat så vi har möblemang på olika platser i trädgården. Då blir det av att man utnyttjar varje tillfälle som ges att fika ute.

Idag startade vi med att gräva upp två rhodedendronbuskar som skulle flyttas. Jag började och Göran slutförde. Min ork sträckte sig inte hela vägen. Första busken var det inget konstigt med, men den andra  gjorde mig lite fundersam. När jag satte spaden i jorden så nästan försvann den. Det var ett jättestort hål under buskens rötter. Det sträckte sig vad vi kunde se in under altanen. Vi misstänkte då att det var kaniner som hade grävt där. För många år sen så hade vi kaniner som bodde under vår altan. Det var så gulligt att se deras små ungar när de kom skuttande. De återkom flera år i rad och var tydligen väldigt tacksamma för att de fick bo gratis. De gick nämligen in till grannarna och åt och sen kom de hem till oss och sov.

De här buskarna skulle vi sen plantera på ett annat ställe i trädgården. Många av växterna är jättehöga och de står väldigt tätt nu efter så många år. En del var vi tvungna att gräva upp och slänga, för de liknade jag vet inte vad. När allt var utsorterat hade det helt plötsligt blivit ett litet hemligt rum inne bland växterna. Man kan inte se det om man inte går in en bit bland de höga buskarna. Nu har jag en hemlig trädgård i min trädgård. Tänk så kul för barnbarnen att leka där sen. Det finns t.o.m. plats att sätta ett litet möblemang till dem där. I morgon ska jag fundera ut hur vi ska fixa till en enkel men ändå dold ingång. Det måste vara lite spännande.


24 kommentarer:

 1. Underbart med en mormor, farmor som är leklysten och uppfinner hemliga ingångar...rena drömmen för en liten en. :)

  Lycka till med din hemliga trädgård!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev jätteglad när jag hittade det här utrymmet.

   Radera
 2. Svar
  1. Det kan bli en mysig koja till barnbarnen.

   Radera
 3. En hemlig trädgård måste vara varje barns dröm så dina barnbarn kommer att älska den *Ler*
  Men puh vad ni sliter o släpar....jag är just nu glad att min "trädgård" bara består av två sönderblåsta tomatplantor,hahahaha!
  Önskar er sköna dagar i er fina trädgård...kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller bara på så länge vi tycker det är kul, sen struntar vi högaktningsfullt i det och sätter oss och vilar. Det är fördelen med att vara sin egen chef.

   Radera
 4. Så härligt det låter!
  Jag önskar att jag kunde komma och få kika in i ditt hemliga trädgårdsrum.

  Jag tycker att jag har läst så mycket när jag var barn och även för mina barn, men den där boken känner jag inte alls igen.
  En bok som jag älskade att läsa både när jag var barn och för mina egna barn var Eric Linklaters "Det blåser på månen". Jag tänker ofta på Dina och Dorinda och känner att jag nog måste låna boken och läsa om den.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen hit, Ingrid! Jag minns med Det blåser på månen. Det är riktigt kul att läsa om de böckerna man läste som barn och tonåring.

   Radera
 5. Var det det som var makens ide´? Mysigt låter det iallafall. Kaniner kan gräva rätt bra. Men det här verkar inte ha skadat eftersom ni inte sett det förrän ni grävde. Jag har tänkt, men "olika rum" i trädgården har jag inte lyckats få till. Man ser alltihop med en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det här hemliga stället bara kom fram av sig själv. Det var inget som vi hade planerat. Vi har inte heller "rum" i vår trädgård, men vi har möblemang utsatta på olika platser, så vi kan sätta oss där det är skönast just då.

   Radera
 6. Det blir en spännande trädgård.Jag håller med dej att många barn och vuxna blundar för mobbing.. Nattikram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev överraskad när jag märkte att det blev ett litet rum så där helt plötsligt.

   Radera
 7. Låter spännande......ja vilken lycka med dessa barnbarn!! Vi är visst många som är lyriska och bloggar om dem!!! Så härligt tycker jag!!!!!! Själv är jag ledig på fredagar och får två av de äldsta hit efter skolan...nästan varje fredag..på mellis!!! Jag njuter för fullt!!!!!! Ha en trevlig helg!!!! /EvaMarie

  SvaraRadera
 8. Men ååh... så spännande - en egen dold trädgård! Tror barnbarnen kommer att gilla den:)
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 9. Hoppas det. Det flesta barn brukar ju tycka om när det är lite spännande.

  SvaraRadera
 10. den boken tror jag inte jag läst men en liknande där barnen gick in i en trädgård i en annan tid, den var jättebra och jag tänker ofta på den även nu
  vad härligt med hemliga gångar i trädgården, min trädgård är också i en ständig förvandling och det är roligt
  Sv: vet du varför man inte slänger färgslatten på en gång? jo, och det har jag kommit fram till själv :), för att man tror att det man målat ska bli avskaft eller få en repa som man måste fylla i :)
  bamsekramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ett svagt minne av boken du beskriver. Så är det nog..man tänker framåt. Men det har faktiskt hänt att vi målat om och ändå sparat den äldsta färgen. Till vilken nytta kan man undra.

   Radera
 11. Kan inte påminna mig att jag läst den boken. Ändå var jag en bokslukare och lånade allt biblioteket hade.

  Spännande med rum i trädgården. Vi har lite enkla rum, med inte så tydliga och kanske skulle satsa lite mer på sånt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra med de sittplatser som blir naturligt; några i solen och några i skuggan.

   Radera
 12. Hoppas ni sitter och tar igen er på era rastplatser i trädgården. Och så roligt att jobba ihop.
  Lakritsmyntan kallas också Anisisop, men är varken mynta eller isop. Agastache foeniculum är dess rätta namn. Sprider sig, men är lätta att dra upp, behövs inte ens spade. Säkert har någon granne en planta att dela ut. Den är så vanlig.
  En litet mindre vanlig som jag glömde är, Citronverbena. Sagolik doft o smak. Men mycket svårare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul när man kan diskutera olika idéer samtidigt som man jobbar. Oftast behöver man ju vara två också, för trädgårdsarbete kan vara tungt ibland. Ska iväg och handla växter inom det snaraste, så då ska jag leta efter Anisisopen.

   Radera
 13. Oj så mycket jag hade att läsa igen på din blogg och jag belv bara så glad....
  så underbart du haft det med den lilla skatten...

  Tjingelingen från fjällvärlden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har verkligen varit en helmysig sommar.

   Radera