onsdag 13 juni 2012

Återanvändning

Idag är det ju högsta mode att handla begagnat eller second-hand som det så fint heter. Det är inte längre endast för att man behöver vända på slantarna som man letar bland avlagda klädesplagg. Numera är det extra modernt ifall klädesplagget har haft en ägare tidigare. Det finns vissa butiker som säljer modeller från kända modehus billigt....eller nåja till hyfsade priser då. Jag har t.o.m. läst om mindre företag som specialiserat sig på att återanvända material i sina kläder. Min mor var expert på att ta tillvara alla tygbitar hon hittade. Jag och min syster var alltid klädda efter senaste mode, även om mor sytt om av gamla kläder. Själv tycker jag det är lite av en sport att kunna återanvända så mycket som möjligt av ett kasserat plagg. Innan jag ratar det helt så "slaktar" jag klädesplagget; nämligen sprättar bort knappar, etiketter, blixtlås eller andra detaljer. Det blir lite nostalgi över det hela när man sen sätter igång att sy. Precis som när man syr ett lapptäcke och minns vilka plagg de olika tygbitarna kom ifrån.Vi var på Gotland på semester med våra barn för många år sen, och då körde vi förbi en liten tygaffär nånstans. Ulrika, som då var tonåring, fick syn på ett tyg som hon gillade och hojtade till. Det blev till att tvärnita och vända om igen, så hon fick gå in och köpa en bit. Det var ett rosa flanelltyg med små Bambi på, som hon sydde långbyxor av. Stuvbitarna som blev över tog jag hand om, och nu har de förvandlats till sommarbyxor åt Zoé, nästan 30 år senare.


Moster Ulrika hade även en sommarkjol, som nu förvandlats till långshorts och mössa åt den lilla Luxemburgdamen.


När jag var tonåring (milda makter jag räknade just ut att det är ju evigheter sen) så var det modernt med vida underkjolar. Jag hade en rundskuren sak med 20 cm bred brodyr i nederkanten. Vidden var 6 m! Den stärktes för att stå ut så mycket som möjligt och ibland hade man flera underkjolar ovanpå varandra för att det skulle bli rejäl vidd. Nån gång minns jag att jag trädde en sladd genom hålen på brodyren för att hålla ut kjolen. Helt vansinningt!!!!! Fast jag tror jag tyckte att jag var väldigt tjusig. När modet ändrades så sprättade jag av brodyren och jag vet inte hur många babymössor jag sytt av den. Båda mina flickor har haft flera sådana och nu var det Zoés tur. 


Jag fick ett foto häromdagen när hon hade modellat i det jag sytt tidigare. Här ligger hon och tar igen sig inför Wimbledon.
31 kommentarer:

 1. Vilka jättefina plagg du har sytt och så roligt med tyger med "historia". Tyvärr kan jag inte sy alls och där skyller jag lite på min mor. Hon var sömmerska och hon sydde-jag tittade på för att lära. Jag sparade till en Husvarna 2000 som nu står i garderoben.....ja, jag blev ekonom/skrivbordsmänniska istället./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad för att min mor var envis med att jag själv skulle försöka.

   Radera
 2. Oj vad du är flitig vid symaskinen....Visst är det något speciellt med "svenska gubbar" Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte tänka mig bättre avkoppling än att sy.

   Radera
 3. Det är verkligen bra att det är okej nu för tiden att återanvända kläder och saker. Det handlar ju även om att tänka miljösmart och spara på naturresurser. Ser att du varit väldigt flitig och fått ihop så söta plagg av gamla kläder och helt plötsligt är de underbart söta babykläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är ett oerhört slöseri att inte ta vara på saker som egentligen går att använda på nytt.

   Radera
 4. Här kan vi snacka om återanvändning! Hatten av, speciellt för att det blir så fina kläder.

  Svar: Misstänkte att det är så. Tyvärr kan jag inte skylla på en ENORM anstormning av besökare, snarare brister i tekniken. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det händer lite väl ofta att tekniken strular....eller så är det jag som har dåligt tålamod.

   Radera
 5. Vad roligt att se vad du sytt! Du har bra fantasi, att få till det så. Även jag tar tillvara minsta tygbit, som jag tror kan bli något.
  Jag minns mycket väl tiden med alla underkjolarna, som stärktes eller fick ståltråd eller liknande i kanten. Det var tider det!!
  Jo, jag har sytt fåren. Om du tittar efter är det inte komplicerat på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har letat förgäves efter en fårapplikation, som jag tänkt sy på en overall. Då får jag kanske göra den själv i stället.

   Radera
 6. Vad duktig du är på att sy.
  Vad söt Zoé är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för besöket.
   Jag tror att ju äldre man blir, ju mer uppskattar man lugnet och närheten till naturen

   Radera
 7. Så söt hon är i tennisdressen, lilla Zoe... och så bra att kunna återanvända gamla plagg och tyger. Blev sååå bra!
  Ja, jag är ju lite avis... för jag kan inte alls...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är ju min stora hobby att sy. Din antar jag är att fotografera, för du tar enormt fina kort.

   Radera
 8. Det här är det gulligaste jag sett på länge och inte nog med att man tar till vara på tyg och syr så är ju kläderna unika!Du är verkligen såååå duktig,en riktig designer tycker jag!Zoe är så söt så man vill pussa henne...puss,puss :-)
  Ha en skön kväll,kram!

  Redtoppskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för allt beröm. Jag önskar att hon bodde närmare så jag kunde krama och pussa henne lite oftare.

   Radera
 9. Jag är verkligen imponerad över din skicklighet. Det är roligt att se hur du tar vara på och får till det jättefint!

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog hamstergener, för jag sparar på det mesta.

   Radera
 10. Så fina dressar, är du sömmerska? Lilla Zoe blir helt unik i deom gulliga kläderna!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gått på Tillskärarakademin i Köpenhamn, men aldrig jobbat som sömmerska. Det har alltid varit en hobby.

   Radera
 11. du är verkligen duktig på att skapa otroligt vackra och söta små kläder till den lilla söta damen :)
  kramar

  SvaraRadera
 12. Men kära du du borde sy upp en kollektion. Vilka läckra kläder du tillverkar. Tänk om man ändå hade tålamod att pillra på.
  Ha en mysig kväll
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket roligare att sy barnkläder än vuxenkläder.

   Radera
 13. Säger det igen. Hon är en lycklig liten tjej Zoe och dessutom väldigt söt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så kul att se henne på riktigt igen i sommar.

   Radera
 14. Det får bli en upprepning - du har sytt så fina kläder. Det måste vara ett stort plus att ha sparat på tygbitarna och att tagit tillvara på kläder som inte är slitna. Jag sydde lite till pojkarna när de var små. Det var inte så roligt, tyckte jag, utan det var ett sätta att dryga ut slantarna.
  Det här med återvinning är bra. Jag hjälper till på Röda Korset, som har en butik där de säljer skänkta saker. Cirka 20.000 säljs det för varje vecka. Och det är saker som annars hade hamnat på sophögen. Ungdomar köper mycket kläder som de syr om men det finns många klädesplagg som knappt är använda, de har krympt i garderoben eller är det kanske felköp - inte vet jag - men vad bra att plaggen kommer till användning igen.
  Zoe kommer säkert att uppskatta att ha en mormor som kan sy så fina kläder.
  Ha det bra och en stor kram.
  Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket gamla tyger som är alldeles för fina att bara kassera.

   Radera
 15. Fint att de flesta lagt slit- och släng-eran bakom sig och att det är inne att använda begagnade kläder och prylar över huvud taget!
  Får man som dina barnbarn så vackra kreationer med inbyggd nostalgi, så är det ju suveränt!
  Jag blir så inspirerad och sugen - kanske ska testa att ta fram maskinen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att det fortsätter så här, och att alla intresserar sig för att ta vara på äldre fullt dugliga saker.

   Radera