söndag 13 maj 2012

Mat och motion


Mat och motion är livsviktigt. Igår blev det mest av det ena för min del. Min svärson, Rasmus pappa, fyllde år, och han firade sin dag på Spångens Gästis, dit vi var bjudna. Det stod framdukat ett STORT buffébord med jag vet inte hur många sorters sillinläggningar, rökt, gravad och kokt lax, ål och sillatårtor av allehanda slag och kallskuret i mängder.  På varmrättsbordet hittade jag olika sorters gratänger, prinskorv och köttbullar. Jag tog bara pyttelite av varje sort, så jag skulle ha åtminstone en liten chans att smaka på det mesta. Det är tur att det var en bit från vårt bord till där maten stod, så man fick lite motion redan då. Det blev några motionsrundor under eftermiddagens gång.

Efter en mindre paus i ätandet gav vi oss på efterrätterna. Det fanns 10 olika efterrätter att välja bland. Mina favoriter var Marängsviss, Mandelpäron, Bruleépudding och Skånsk äppelkaka med vaniljsås. Kaffet smakade utmärkt efter den bravaden. Det fanns även ett bord med godis, men det hoppade jag glatt över....ja, inte bokstavligt talat, för jag hade inte orkat lyfta en cm från golvet. Jag fick veta när vi kom hem att det fanns även ett bord med olika sorters ostar framsatta. Ärligt talat blev jag inte besviken när jag hörde att jag missat det. Var i all världen skulle jag haft plats till det?

Den som inte verkade det minsta besvärad efter ätandet var Rasmus. Men han åt bara det han visste att han absolut gillade och när han var lagom mätt så slutade han. Synd att det barnsliga tänkesättet försvinner med åren. Regnet öste ner hela eftermiddagen, men när vi kom hem sken solen så smått, och då kände vi att en extra motionsrunda nog inte hade varit så dumt. Vi tog en liten skogspromenad i sakta mak. Vi=de vuxna. Rasmus tog naturligtvis fotbollen med sig, och sparkade på den hela tiden. Det är hans stora hobby som överglänser allt annat. Det är precis som om han tycker att han är inte riktigt färdigklädd om han inte har fotbollen med sig. Min stora hobby är att sy och sticka. Lite svårt att ta symaskinen med på promenaden, men jag skulle nog kunna stoppa ner ett garnnystan i fickan och gå och sticka samtidigt.30 kommentarer:

 1. Bra dag du hade igår!!Kanske blixtlås på förpackningar hade varit en bra ide??? Kram!

  SvaraRadera
 2. Åh gud så hungrig jag blir :)..vilket trevligt sätt att fira födelsedagen på! Kram / Babbi

  SvaraRadera
 3. Inte dumt att få stopppa i sig från ett buffébord och välja mellan massor av sorters god mat och även efterrätt. Ofta blir man alldeles för mätt efter en sån måltid, även om man motionerar mellan varven :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade behövts mer än en dag för att man skulle orka smaka på allt.

   Radera
 4. Man blir så sugen när det dukas upp mängder med olika rätter.
  Man vill ju smaka på allt. personligen är jag liten i maten, även om jag är vrålhungrig när jag ska sätta mig till bords

  Ha en bra söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill så gärna smaka på allt, men det finns inte en chans att man ska orka med det.

   Radera
  2. Man borde få ta med sig en doggybag.

   Radera
 5. Men vad gott det låter! Jag älskar efterrättsbuffé...Mmmmums:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte efterrätter är nyttigare.

   Radera
 6. Visst är det synd att man inte lär sig att äta litet lagom. Men har man Rasmus´energi (som man väl inte har) gör det ju inget.
  Jag har också umgåtts med barn o barnbarn och ätit litet för mycket. Mat är ju jättegott. Och man ska ju vara glad att man kan äta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid härligt att bli bjuden på god mat. Man borde bara lära sig att äta så man inte mådde dåligt efteråt.

   Radera
 7. Ja visst stoppar man rent för mycket i sig vid sådana tillfällen. Men det är ju så gott.Jag äter alltid mest av ägg och olika sorters sill, prinskorvar, köttbullar m.m. Däremot bryr jag mig inte alls om efterätten.I så fall ska det vara glass.Det är alltid lika trevligt att bli bjuden så där. Det är skönt med en sådan dag någon gång.Jag önskar dig en bra dag i dag också. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sillinläggningar är absolut favoritmaten......och efterrätter kan jag aldrig hoppa över...tyvärr.

   Radera
 8. Ojojoj...så mycket gott, vid sådana tillställningar behöver man byxor med väldigt bra resår som töjer sig lätt, eller en väldigt bra karaktär.
  Undrar när det där beteendet att sluta äta när man är mätt och bara äta av sina absoluta favoriter försvinner....??
  Visst kan du ta med dig symaskinen ut på promenaden,inte blir det väl något sytt om du inte har en himla lång förlängningssladd, eller tar en väldigt kort promenad. Men vilken styrketräning det skulle bli...tror inte att ett garnnystan ger samma resultat.
  Kram och ha en fin söndagskväll.
  Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Får väl leta upp en bra förlängningssladd då.

   Radera
 9. Jag säger som du, synd att inte den barnsliga sidan stannar kvar. Barn äter inte mera än de orkar äta...
  Jag skulle ha börjat med ostsidan:)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ost, men den här gången upptäckte jag inte det bordet. Men jag blev fullt nöjd med sillbordet...och efterrätterna.

   Radera
 10. Tur att jag nyss har ätit, annars hade jag slängt mig på kylskåpet. Blir ju så sugen då jag läser om allt gott ni fick. Ha,ha skulle väl se roligt ut om du gick runt och stickade. Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har knappast behövt äta något idag.

   Radera
 11. Gunnel - nu är jag uppeldad.
  Nu får det vara slut med de som sparkar på oss som redan ligger.
  Nu är det dags för oss att sparka så somliga lägger sig

  SvaraRadera
 12. Den där dagen låter som en riktigt trevlig familjedag. Visst är hopplös vid de här borden. Man beter sig som om man aldrig sett mat förr. Det är så gott så att man kan inte låta bli. Vad bra med lite alternativ av efterrätter det kan vara lite si och så med det ibland.
  Du får tag ta tag i resan som du var på väg i för att hälsa på ute i Europa. Dåå gör man snabbt av med det gottiga.
  kram på dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag måste erkänna att jag varit ganska lat en tid. Det får bli annan ordning nu.

   Radera
 13. mm, undrar när det tänket försvann, för visst levde vi mer så förr, vi åt alltså det vi behövde och inte mer
  härliga bilder på Rasmus
  Sv: jag ska i fortsättning OFTA föra över bilderna till den externa hårddisken
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu tvunget måste äta för mycket, så hade det ju varit bra ifall man haft energi över för att motionera sen.

   Radera
 14. Ja, jag vet inte, men det stör mej att läsa om sånt överflöd av mat.
  Trodde att svenskarna hade slutat med dignande "gående" bord.

  Undrar vad som gjordes med det som blev över?

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
 15. Det kommer nog alltid att finnas kvar "gående bord" i Sverige. De flesta restauranger gör ju storvinster på julborden.

  SvaraRadera
 16. Åh vad det låter gott, bättre än svenskt julbord t.o.m. !

  SvaraRadera