tisdag 18 april 2023

Det går inte att lita på alla



För några veckor sedan fick jag ett sms från Anticimex att de skulle göra en trygghetskontroll i huset. Det var i samarbete med mitt försäkringsbolag, stod det. Vi har bott i samma hus i drygt 50 år och haft samma försäkringsbolag hela tiden, men aldrig fått gjort någon trygghetskontroll. Jag blev lite konfunderad, för jag får så många mysko sms, mail och telefonsamtal och eftersom det går att läsa nästan dagligen att någon äldre person blivit lurad, så var jag helt övertygad om att jag nu var utsedd till att bli nästa offer. Det är möjligt att jag är misstänksam i överkant, men hellre det än att bli lurad.

Jag ringde upp mitt försäkringsbolag och undrade om det stämde med verkligheten. Jodå, det gjorde det. Det visade sig att eftersom försäkringen numera är skriven på mig och den då räknades som en nytecknad försäkring så ingick den här kontrollen helt gratis. Dagen efter sms:et kom ett brev med information både från Anticimex och försäkringsbolaget. I fredags var det dags för besiktning på morgonen. Besöket tog ca 1 timme och inga fel på huset hittades. Det låter ju positivt inför en försäljning.

När jag satt och tittade på TV i torsdags lite senare på eftermiddagen njöt jag också av en kopp kaffe. Jag tänkte att jag skulle ta något nyttigt till kaffet, så det blev en skiva knäckebröd med mjukost. När jag bet första tuggan kändes det som om något fastnat mellan tänderna. "Knäckebrödet så klart", tänkte jag. Men så fel jag hade! Det var en bit av en framtand som lossnat och kilat sig fast. Jag fick loss biten och tittade i spegeln. Det var ingen rolig syn. En rejäl bit fattades. Klockan var över fem men jag chansade och ringde min tandläkare. De jobbar sent på torsdagar och jag kunde få en tid redan på morgonen dagen efter. Det var då försäkringskillen skulle komma, så jag bestämde mig för att ha is i magen och vänta med att få tanden lagad till på måndagen. 

Igår var det då dags för tandläkarbesök. Det var ganska snabbt och enkelt avklarat och nu kan jag le med hela tänder igen. Tyvärr höll inte tandläkaren samma taxa som försäkringsbolaget. Nu har jag i varje fall lärt mig en viktig sak. Inget mer knäckebröd för min del till fikat. Det får bli gräddbakelse istället.....garanterat mjukt att bita i.

41 kommentarer:

  1. Du är skärpt. Gäller att vara vaken när de "fantastiska erbjudena" kommer. Lätt att råka trilla dit om man sitter i andra tankar eller är trött.
    Gräddbakelse, det är mjukt och gott. Annars kan du doppa knäckebrödssmårgåsen i kaffet. Men synd att chansa, håll fast vid bakelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns säkrare med något riktigt mjukt att bita i.

      Radera
  2. Så bra att du kollade upp med försäkringsbolaget att säkerhetskontrollen verkligen existerade. Det är tråkigt att man måste vara på sin vakt och misstänka allt och alla, men så är det bara.
    Och vilken otur med tanden. Jag äter också knäckebröd till morgonkaffet. Jag kanske borde gå över till gräddbakelser jag också?
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  3. Det är bra att du är observant!
    Mindre kul att bita av en tand- men du har ju hittat en bra lösning på problemet med tilltugg till kaffet =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tyckte det var en utmärkt idé.

      Radera
  4. Det gäller verkligen att vara observant på allting, men så trist. Man borde kunna lita på varandra. Min mamma har alltid varit godtrogen, men vi har tjatat på henne, så nu är hon tuffare.
    Trist då tänderna går sönder. Varför ingår inte tänder och ögonen i sjukvården?
    Hoppas att det det inte blir alltför dyrt att laga tanden. Förstår ditt val av fikabröd.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trist att man nästan måste misstro alla.

      Radera
  5. Bra att du är observant! Tråkigt med tanden!
    Svar..Ja tur för barn och barnbarn att de har coola farmödrar och mormödrar!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är tanden lagad och något knäckebrödsätande blir det inte mer här.

      Radera
  6. Bra att du var så observant för nog är man hellre försiktig i överkant än tvärtom. Bedragarna blir fräckare och fräckare så man får helt enkelt kontrollera. Skönt att huset var felfritt i alla fall vilket är bra att veta inför en kommande försälning.
    Vilken otur med tanden men bara att bita i det sura äpplet eller nej, en gräddbakelse. En trasig framtand kan man inte ha. Dock läste jag att man kan lika lätt bita av en tand på något mjukt...

    Önskar en fin tisdag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, jag som trodde jag kommit på ett säkert knep.

      Radera
  7. Så bra; jag skulle också ha kollat upp! Därtill gott resultat på besiktningen! och det där med tänderna - för mig har det lossnat lagningar och det kommer det nog fortsätta med sa tandläkaren.
    Så härlig att du bloggar oss :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en gammal lagning som åkte ut, och jag fick veta att det var fler som stod på lut.

      Radera
  8. Klokt att du kollade upp med försäkringsbolaget. Man kan aldrig vara nog försiktig nu för tiden. Trist att det blivit så. Bra att inga fel hittades.

    Aj då, tänk att knäckebröd kan ställa till det så. Bättre då med en mjuk fin gräddbakelse. Men fint att tandläkaren fixade tanden. Men billiga är dom inte ...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inga kul räkningar att betala.

      Radera
  9. Aj då ... den anonyma kommentaren kom från Anita ...

    SvaraRadera
  10. Fint att du fick tid så pass snabbt hos tandläkaren, det var ju behövligt.
    Man måste vara försiktig med sms och telefonsamtal som man inte känner igen nu för tiden.
    Så bra att du fick en kontroll av huset, gratis och allt. Härligt betyg, efter så många år också.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kändes riktigt bra efter husbesiktningen.

      Radera
  11. Bra förslag med gräddbakelse!
    Blir lite glad av att det var ärlighet och billigast i besöket från Anticimex.
    Tråkigt med tänder. Speciellt när man ska betala. Borde vara billigare flr pensionärer. Kram//Anna-Lena Grimsås

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker med det borde finnas pensionärsrabatt.

      Radera
  12. Man kan inte vara nog försiktig i dessa tider med bedrägerier! Bättre att kolla upp en gång för mycket än en gång för lite. Skönt att huset var utan anmärkningar.
    Jag har emellanåt funderat över vad jag kan äta till kaffet i stället för knäckebröd! Tack för tipset om gräddbakelse!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod. Dessutom är bakelse godare än knäckebröd.

      Radera
  13. Så bra att du en extra gång kollade upp infon om besiktning av huset. Det finns så mycket lurt nu som händer- Fint att huset också var helt utan anmärkning-
    Väldigt trist med tanden och tänder är dyra att reparera. Heller inget högkostnadsskydd på samma sätt som inom sjukvården- Men ett visst bidarg finns i alla fall.
    Visst låter det bra och mjukare framöver med en gräddbakelse. Absolut.
    Kram och trevlig fortsatt vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går verkligen inte att lita på alla samtal och sms man får.

      Radera
  14. Det är bäst att vara observant och misstänksam numer ... skönt att huset verkar OK! Jobbigt med tanden, men bra att den är fixad ... gräddbakelser är nog nyttigare än knäcke - i alla fall för plånboken!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gråddbakelse har kanske några nackdelar också, men det får jag ta.

      Radera
  15. Smart, och nödvändigt, att ringa försäkringsbolaget. I dessa bluffartider gäller det att kolla upp allting.
    Trist med tanden men fint att du fick snabb hjälp. Hårdbröd törs jag aldrig äta numera. För några år sedan tuggade jag sönder en tand på ett ... salladsblad! Känns inte bra när man försöker äta sunt och så bli "belönad" på det stygga sättet. :) Man kanske borde satsa på enbart flytande föda hädanefter. ;)
    Kram från norr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jisses. Kan man inte ens våga äta sallad? Jag tror inte jag hade klarat mig på bara flytande föda. Jag vill gärna tugga på något med.

      Radera
  16. Du är en smart kvinna! Jag skulle också ha blivit misstänksam om någon helt plötsligt ska komma på inspektion efter så många år. Bra att du fick allt åtgärdat, både huset och tanden. Det är alltid förargligt när sådant händer men bra att du har en tandläkare som tar emot med kort varsel.
    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har anlitat den här tandläkaren i jättemånga år och hon är toppen.

      Radera
  17. Vilken service med Anticimex. Det har jag aldrig hört talas om, så jag förstår att du kollade upp det. Det hade jag också gjort!
    Osis med tandflisan. Nu börjar jag bli aningen skeptisk själv, för jag äter mycket knäckebröd och har inte de bästa tänderna. Åsså gillar jag ju inte sötsaker;-) Snabb service hos tandisen måste jag säga. Du får säga som jag: "Det drabbar ju ingen fattig", då känns det genast bättre:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte tänka som du....men det kändes inte bättre.

      Radera
  18. Doppa i kaffet eller te så knäckebrödet blir mjukt är mitt råd, innan covid 19 gick folksam genom vårt hus för att se "skaderisker" Duschen var bra gammal, borde nog bytas? Varför när inget fel, eller fukt hittades i duschen med mätaren? Källaren var dock bra med all betong. Trygghetskontroll? samma trams som hos oss, ingen vattenbricka under diskmaskinen? om vattnet strömmar ut som det aldrig gjort stänger vi av vattenflödet till diskmaskinen =( Myndigheter verkar tro oss födda igår. eller?.. Har levt ett helt liv och klarat mina vardagliga problem utan myndigheters inblandning ? https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattade det som att det var mest en kontroll för att se se vad som rekommenderades att göras vid, och inget krav. Men jag tror inte jag varit beredd att betala för besöket.

      Radera
  19. Så´n tur att tanden gick av så du kom till insikt om vad man bör äta till fikat! Kram!

    SvaraRadera
  20. Bra att du kollar upp, det gör jag också, finns så många lurendrejerier ute i verkligheten och på nätet.. Vi har Folksam som försäkringsbolag och de gör ofta koll av källare dusch m.m. dock ingen koll av anticimex... https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att man måste vara så misstänksam.

      Radera
  21. Råkade ut för något liknande förra veckan bet av en hörntand i nederkäken.. fick en tid nu i måndags..själva tanden var tydligen frisk i övrigt så hon gjorde en ny krona i någon typ plast..glad i hågen gick jag ut till kassan blippade med mitt konto kort tog kvittot och min jacka och gick..när jag tittade på kvittot fick jag spader..4.200:- jag blev faktiskt chockad för när jag var där på min årliga kontroll i januari så drogs dom årliga 600 som man har i tandvårdsunderstöd .. kommer dröja innan jag går dit igen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har med fått gjort en krona för en del år sen och minns att det blev en mindre chock när man hörde priset.

      Radera