tisdag 18 januari 2022

En äkta Pantertant


När jag började blogga för snart 12 år sen kallade jag bloggen för Gunnels blogg. Jag hade även en renodlad hobbyblogg igång, som hette Pantertantens passioner, där jag skrev om olika saker jag tillverkat. Det blev aningen rörigt, tyckte jag, så jag slog ihop de två till en och behöll namnet Pantertantens passioner. Mina passioner är inte bara sömnad och handarbete utan även mina barnbarn, konst, böcker, resor m.m. Det betydde att i den här nya bloggen kunde jag skriva om i stort sett allting. 

Idén till namnet fick jag från en gammal amerikansk TV:serie som jag följde i många år. Den hette "The Golden girls" och på svenska blev det då Pantertanter. Den handlade om fyra äldre damer som bodde tillsammans. Husägaren, Beatrice Arthur, spelade en frånskild lärarinna. Hon var mycket sarkastisk och blev sällan svarslös. Hennes mamma, spelad av Estelle Getty, flyttade in efter att hennes ålderdomshem brunnit ner. Hon verkade ibland aningen senil, men många gånger var hon mycket smartare än resten av gänget. Hon sa rakt ut vad hon tyckte utan omsvep. Lite komiskt var det, att Estelle var yngre än Beatrice, men det syntes inte i serien. Sminköser kan göra underverk. De två andra damerna var Rue McClanahan, som i serien är väldigt självisk och karltokig. Hon har svårt för att erkänna att även hon blivit äldre. Den sista damen är Betty White, som har rollen som norskättad änka. Hon är mycket naiv och de andra damerna driver ganska mycket med henne. Trots deras lite tuffa sätt mot varandra är de omtänksamma och hjälpsamma och håller ihop i vått och torrt. 

Beatrice, Rue och Estelle gick bort för mer än 20 år sedan. Betty var den enda av Pantertanterna som var kvar och hon spelade in film ända fram till 2015. Sista filmen jag såg med henne var The Proposal där även Sandra Bullock medverkade. Så sent som 2019 gjorde hon en av rösterna i Toy Story 4. Hon funderade nog aldrig på att pensionera sig. Igår skulle hon ha fyllt 100 år, men tyvärr gick hon bort på Nyårsafton i fjor. 

Jag inbillar mig att en Pantertant är en dam som firat en hel del födelsedagar. Hon klär sig efter sin egen smak och inte efter senaste modet eller vad andra anser lämpligt för hennes ålder, är nyfiken, har humor, är pigg på det mesta, vill gärna lära känna nya människor och är inte rädd för att göra bort sig. Jag är helt övertygad om att de egenskaperna hjälper till att ge ett långt liv.....i varje fall ett mycket underhållande liv. Betty tycks stämma in bra på den beskrivningen. Världen har blivit en Pantertant fattigare.

20 kommentarer:

 1. Minns serien även om jag inte följde den hela tiden. Men det var roligt att läsa om alla karaktärer. Och visst är det så att världen har blivit en Pantertant fattigare i och med Betty Whites bortgång.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Du inbillar dig inte det där är en klar sanning! Det är ju mitt/ditt liv....lev som du önskar och vill, följ ditt hjärta och magkänsla! (Sen får väl andra tycka och tänka vad de vill) Ha en bra tisdag!
  Svar: Visst är burken söt....minns inte var jag köpte den, åå vi har haft den länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du så känner jag igen mig i beskrivningen.

   Radera
 3. Klokt val av dig att slå ihop dem. Mina/våra två bloggar är lite mer lätta att hålla isär.
  Vilken häftig rollkaraktär Betty gjorde i en av våra favoritfilmer i vårt DVD-skåp.
  Nu får du ensam axla pantertanternas fana. Det klarar du galant.
  Kram från ett soligt Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bosse! Jag ska göra mitt bästa.

   Radera
 4. Det var nog en bra idé att slå ihop bloggarna för att hantera två tidsmässigt kan bli mycket. Den serien minns jag mycket väl. Den bjöd på många skratt men det fanns också en omtanke och värme damerna emellan.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
 5. Den där serien såg jag alltid och när jag stötte på namnet på din blogg förstod jag genast vad Pantertanten syftade på.
  Jag hade också flera bloggar ett tag. Den första hade jag på blogspot.com och på den tiden kunde man inte sätta kategorier på inläggen, så det blev en dagboksblogg, en reseblogg och en kattblogg. Nu nöjer jag med Livet efter 80.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är enormt flitig. Jag minns att du vunnit pris för din blogg också.

   Radera
 6. Två bloggar skulle jsg inte hinna med. Jag som knappt hinner en.
  Pantertantsbeskrivningen stämmer! En sådan som du, det tror jsg bestämt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör nog som Lillasyster skriver....följer magkänslan och bryr mig inte så mycket om andras åsikter.

   Radera
 7. Den kvartetten har jag faktiskt aldrig hört talas om... Men orden pantertant liksom krutgumma används ju ofta. Tycker att de har ungefär samma betydelse, men pantertanten är aningen vassare. Precis som du säger - hon går sin egen väg och motsvarar inte stereotypen av en70 plussare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tuff dam som lever livet fullt ut.

   Radera
 8. Jag har funderat på vad du har fått pantertantens passion ifrån, men nu har jag fått svaret. Ibland så känns det som om jag inte har tid ens för en blogg. Men jag har inga planer på att sluta. Trots att jag är seg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver inte varje dag längre som jag gjorde i början, men jag vill inte sluta helt. Det finns alldeles för mycket att skriva om.

   Radera
 9. Vad roligt att få höra om bakgrunden till din blogg. Jag har funderat och lite smått också funderat på om det just kom från tv-serien. Minns den väl och Pantertanter som jag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid gillat den serien. Deras sarkasm och sjuka humor är underbar.

   Radera
 10. Bra att du slog ihop bloggarna till en - bra att kunna skriva om allt man vill på ett ställe.
  Pantertanterna minns jag, men såg inte programmen.
  Är säker på att du är en äkta pantertant ... det har jag alltid trott :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!! Tack, Anki! Då måste jag försöka leva upp till det.

   Radera