tisdag 12 januari 2021

Vaccinering


Göran betalar varje månad för servicen att ha hemsjukvård. På det viset ska han slippa att ta sig till vårdcentralen för att ta blodprov, som behöver göras lite då och då. I fjor skrev jag om alla turerna kring influensavaccineringen som fick mig att gå i taket. Igår ringde den person som basar för hemsjukvården och ville veta om Göran var intresserad av Covid-19-vaccinering. Det var han givetvis och då undrade hon om han kunde ta sig till vårdcentralen. -"Nej," sa jag, "det är därför han har hemsjukvård." Vad är det för mening att betala för något som man inte kan utnyttja? Eftersom det var samma person som jag diskuterat den förra vaccineringen med så var jag lite på min vakt och aningen avogt inställd, måste jag säga.

Hon måste fylla i en hälsodeklaration för Göran och behövde då veta några saker som om han fått allergiska reaktioner tidigare och vilka mediciner han tog. Det var lätta frågor för mig att svara på. Hon läste innantill från pappret det hörde jag, men även om man gör det så kollar man väl ändå lite vad det står innan man frågar. I varje fall gör jag så. Frågan hon ställde som fick mig att gapskratta var:"Är han gravid?" Det kunde jag helt sanningsenligt svara nej på. Jag har inte hört talas om så många snart 80-åriga män som är gravida. Damen ifråga hade kanske humor och det fick i varje fall mig på gott humör. 

Hon visste inte hur länge det dröjde innan vaccineringen skulle starta, men vis av skadan tänker jag hålla koll eftersom mitt förtroende för hemsjukvården i samhället inte är så stort.

37 kommentarer:

 1. När de kommer hem till Göran, ger de dig också vaccinationen? Vore ju rimligt, så du slipper besöka VC med tanke på smittriskerna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, de ringde dagen efter från hemsjukvården och undrade ifall jag också ville ha vaccinering samtidigt, så det är ordnat.

   Radera
 2. Som Lisa skriver; samordna er vaccination. Lite smarthet vore ju av värde. Men det kanske inte vårdfolk inser. Ja, jistanes, fråga om graviditet? På en man? Vet inte om man ska skratta eller gråta. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev till Lisa så får vi båda vaccin samtidigt. Jag hoppas den som frågade om det hade humor.

   Radera
 3. Trist när man inte har förtroende för för dem. Bra att du kunde svara på frågan utan att ropa på Görans svar. S drömde en natt i förra veckan att jag var gravid. Hoppas Göran får sprutan inom några veckor och att de samtidigt ger dig en när de ändå är på plats hos er.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ett mindre för skulle jag tänkt på "förr".

  SvaraRadera
 5. Jag var utsatt för en sån där enkät jag också och fattar inte att frågeställaren inte kan utesluta frågor som inte på något sätt är relevanta.
  Hoppas att Göran får sin vaccination utförd i hemmet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Jag hoppas att Göran får sin vaccination utförd hemma.

  Ja barnen är det bästa vi har.
  Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har vi blivit lovade att vi ska få gjort båda två.

   Radera
 7. Ja lite koll måste man ju ha. Men nu är det ju samma hälsodeklarationer för män och kvinnor.....jag får ofta "pikar" av killar då jag lämnar ut hälsodeklaration som de ska fylla in innan behandling. Men att ens ställa frågan till där man redan vet kön och ¨ålder ..... Men bra att du fick skratta lite! Idag skiner solen och det är halt ute. Ha en bra tisdag!

  SvaraRadera
 8. Det är ju jättebra om ni båda vaccineras i hemmet, och speciellt med tanke på eventuell graviditet! (Dom är nog stressade!)😂😂 Var rädda om er! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det var ju ingen skada skedd och jag fick mig ett gott skratt.

   Radera
 9. Haha, är han gravid �� Ja, det fick ju dig att dra på munnen i alla fall och mig också. Bra att ni får vaccinet båda två. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs lite tokigheter så man får skratta.

   Radera
 10. Jag misstänker att hon egentligen satt i helt andra tankar och inte tänkte på vem frågorna gällde. Stressad? Arbetat mycket övertid? Sjuka kollegor och brist på personal? Fast egentligen spelar det ingen roll... är man på arbetet så ska man ju kunna koncentrera sig på den uppgift man utför. ( Ursäktade hon sig inte efter att hon ställt frågan)? Eller skrattade med dig? Om inte... så måtte hon vara osedvanligt fyrkantig.
  Skont att bi får vaccineras samtidigt i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej hon varken skrattade eller kommenterade det hela, och jag struntade i vilket.

   Radera
 11. Ha ha! Vilken fråga att ställa. Hoppas att hon var mer observant på svaren så att rätt antecknades. Självklart ska vaccineringen ske hemma när Göran betalar för hemsjukvård. Bra att du håller koll.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får nog kolla upp det närmare när de kommer hem, för tidigare har de besked jag fått av den här damen inte stämt.

   Radera
 12. Måste säga att jag aldrig hört talas om hemsjukvård. Hemtjänst känner jag till, men inte hemsjukvård. Där ser man. Nu ska jag kolla upp det faktiskt. Vet att min husläkare gör hembesök nu i dessa pandemitider, men det är på eget initiativ. Så tack för tipset!

  Hoppas att det ordnar sig med vaccinationen av en garanterad icke gravid nästan åttioåring - hahaha:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom Göran tar blodprov med jämna mellanrum är det väldigt praktiskt att en sköterska kommer hem och gör det i stället för att vi ska ta oss till vårdcentralen för en sak som tar 5 minuter. De vaccinerar även personer i samma hushåll, så även jag slipper ta mig till någon vårdcentral.

   Radera
 13. Håller med dig hemtjänsten brister ofta så bra att du håller koll.. Jag har en bror som är blind och hand hemtjänst är väldigt varierande när det gäller kvalité oftast till det sämre.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana saker ska bara fungera perfekt. Man ska inte själv behöva agera kontrollant.

   Radera
 14. Skönt att höra att vaccinationen är på gång, att det ordnar sig och att ni båda får det. Hoppas nu bara att det inte tar för lång tid. Bra att hålla koll!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas också på att det blir inom det snaraste.

   Radera
 15. Puh! Tur att du hade bra svar på tal och visst att det kunde behövas lite brösttoner under samtalet. Man kan ju undra hur utbildad personal beter sig. Hoppas nu att det ordnar sig men som du skriver är det nog viktigt att du har koll på vad som händer. Kanske snarare inte händer. Har man hemsjukvård så ska den bara fungera.
  Tur att du också är envis. Har absolut sina fördelar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Envishet behövs ofta när man ska ha kontakt med sjukvården.

   Radera
 16. Visst är det märkligt att man kallar folk till vårdcentraler när smittan är så stor just nu och betalar man för hemsjukvård ska man också få det....Får du en spruta då också? Lycka till, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att få min spruta samtidigt.

   Radera
 17. Skratta eller gråta? Men toppen att ni båda nu får vaccinen hemma!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir av inom det snaraste.

   Radera
 18. så skönt att ni får vaccinationen gjord hemma hos er och att ni båda får den samtidigt. jag förstår att du fick dig ett gott skratt. vilken lycka att Göran inte är gravid, haha....

  SvaraRadera
 19. Ja, så kan det bli när man läser frågorna innantill och inte riktigt tänker sig för ... :)
  Bra om ni båda får vaccinationen hemma istället för att behöva bege er till någon vårdcentral.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir bekvämt att få sprutan hemma.

   Radera