tisdag 19 januari 2021

En fräsch 60-åring


I år fyller Ken 60 år. Han har klarat sig genom alla år utan att ens få ett endaste grått hår eller början till gubbmage. När dockan lanserades 1961 såldes han iklädd röda shorts och röda sandaler och med en gul handduk käckt om halsen. Lite stel såg han nog ut, men det har blivit bättre med åren. Nu är han mycket rörligare. Han måste klart ha tillbringat många timmar på gymmet för att ha kvar den figuren. Enligt vad jag har läst ska han ha haft 40 olika jobb. Om han varit arbetslös mellan de olika jobben förtäljer inte historien, men den här "docksläkten" har ju försökt följa med i verkliga livet, så det är väl inte helt omöjligt.


Flickvännen Barbie är två år äldre och lika tjusig. En del ansiktslyftningar, hårfärgningar och frisyrbyten har det faktiskt blivit under årens lopp. Första dockan var nästan ful, tycker jag. Hon såg helt overklig ut med sin höga panna och insjunkna ögon. Håret liknade tagel och spretade hur mycket man än kammade henne. Hon blev betydligt snyggare med åren, precis som många andra kvinnor.


Det har gått att köpa olika saker som förknippats med de här dockorna under alla år; kläder, väskor, smycken, böcker ja, t.o.m. julgransprydnader. Så Barbie behöver inte sjunga: "Tänk att få ha en karl i byrån" utan hon kan sjunga "Tänk att få ha en karl i granen". Jag undrar om hon packade in Ken också bland övrigt julpynt nu när hon slängde ut granen. 

28 kommentarer:

 1. Han ser lite barnslig ut för att vara 60 =)
  Men det klart finns ju inte en unge som vill leka med en gammal gubbe. OM nu ungar idag ens leker med dockor??
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam till om de här dockorna är så populära längre. Det har kommit så många nya figurer.

   Radera
 2. Jag undrar om barn idag leker med dockor??
  Sv...Mycket klokt sagt ,klart att det är dagsformen som bestämmer åldern.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoé har en hel del dockor, men det är andra modeller.

   Radera
 3. Grattis till den ungdomlige Ken - han ser verkligen ungdomlig ut för sin ålder :)
  Jag har ingen relation till Barbie eller Ken ... och har aldrig lekt med dem - lekte nog aldrig med dockor vad jag kan minnas :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lekte mycket med dockor men det var innan Barbies tid. Mina flickor har haft många både Barbie och Sindydockor och Ulrika samlar på olika sorts dockor som hon förvarar i vitrinskåp. Rena konstutställningen.

   Radera
 4. Jag lekte med dockor men när dessa kom var jag för stor för sånt. Däremot har mina döttrar haft barbiesar. Den äldsta har lekt jättemycket, den yngsta hade nog inte tid, den var mer ponnies och utelekar.
  Ja, vilka minnen!
  Grattis till Ken!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda mina flickor har varit dockfrälsta.

   Radera
 5. Oj då får jag väl säga grattis till Ken. Tycker nästan han ser lite mager ut. Själv hade jag aldrig Barbie utan någon kopia av något slag. Mamma tyckte Barbie var för dyr. Men jag minns att hon sydde kläder till henne och så småningom gav jag mig på det också. Tror att både docka och kläder ligger kvar på vinden.
  Och visst undrar man ... packade hon ner Ken bland det andra julpyntet eller får han "hänga" med även under resten av året ... han fyller ju ändå 60 ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog borde han slippa att ligga undanstoppad i år på sitt jubileumsår.

   Radera
 6. Ha ha - tidsperspektiv o evig ungdom!
  Eller inte? I bland korsas våra blogginlägg :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så full i skratt när jag läste ditt inlägg. Mycket som är likt, och visst är du dig lik från när du var yngre.

   Radera
 7. Min syster är två år äldre än mig, och hennes barbie är inte likadan som min. Men de andra fick vi samtidigt, Ken, Skipper, Tutti, Tod, sen hade jag tre stycken tonårstjejer, den ena hette Bea, men kommer inte ihåg namnen på de andra. Tjejernas Barbiedockor har ändrat utseende. Astrids Barbie har också ändrat utseende. Hon leker en del med Barbien, både hemma hos sig, och här inne hos oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt att dockan har varit med i så många flickors liv. Idag är det en samlarpryl och de äldsta dockorna är ganska mycket värda.

   Radera
 8. Eva hade nog barbiedockor, men jag tror inte att hon hade någon Ken. Jag trodde faktiskt att Barbie kom först, men där hade jag fel.
  Ha en fin tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du har rätt. Barbie är 62 i år......snart pensionär.

   Radera
 9. Grattis till en fräsch sextioåring! Själv hade jag många Barbiedockor men någon Ken blev det aldrig. Tänk vilka storsäljare de har blivit för en hel värld.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt att så många vill samla på den dockan. Jag kan inte komma på någon annan leksak som är lika långlivad.

   Radera
 10. Vad häftigt. Skulle jag fått frågan hade jag tippat på att Ken "föddes" på åttiotalet. Eller berodde det på att han dök upp på korsord som jag försökte lösa.
  Vänta lite Gunnel.... nä. Jag hade fel. Eller var det min hallspegel som ljög?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är kanske något konstigt med ljuset i hallen.

   Radera
 11. Men kom aldrig in i vårt hus. Barbie fanns i flera versioner....ligger kvar i källaren. Andra dockor är hämtade till barnbarnen. Undrar om någonbärvintresseard av dessa, enligt mitt tycke, fula dockor. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Sindydockan var mycket sötare. Hon var inte så mager.

   Radera
 12. Hahaha! Roliga funderingar! Har faktiskt aldrig ägt varken Barbie eller Kent. Var nog för "gammal" när dockorna såg dagens ljus;-)
  På tal om Barbie - idag fyller Dolly Parton 75 år. Ett roligt sammanträffande tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, då är vi nästan jämngamla.

   Radera
 13. Det är bara att säga grattis till en evigt ung man! Otroligt att tidens tand inte har satt några spår på honom. Vi har haft några Barbiedockor men ingen Kent i vårt hem men de är borta sedan många år.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror mig minnas att det funnits en ken här.

   Radera
 14. Härlig nostalgi! Jag hade Ken i ett par varianter och håller med om att han blev snyggare och visst Barbie det också. Men min perios med dem blev ganska kortvarig. Minns att "Gingerdockan" var föregångare till Barbie och henne lekte jag nog mer med.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gingerdockan minns jag med. Hon var mycket söt och inte så "damig".

   Radera