tisdag 5 januari 2021

Nytt år...nya idéer

 Nu har vi börjat på ett nytt år, och förhoppningsvis ska det bli lite positivare än förra året. Julen förflöt lugnt här hos oss. Vi firade tillsammans med Ulrika, Bo och Rasmus, och det blev samma upplägg på nyårsafton. I år var det inte fullt så mycket smällande som det brukar. Kan klart bero på att många fester blivit inställda och det är jag glad för. Jag har aldrig förstått vitsen med att skjuta upp raketer. Visst finns det många som ser väldigt tjusiga ut på himlen, men en del bara låter som pistolskott eller bomber. Väsnas kan man väl göra utan att betala dyra pengar för det?  

För många år sedan var det Makadamfabriken som tog sig an raketuppskjutningen i samhället. Efter många års brytning hade det blivit ett stort hål...nästan som en krater....och där nere ifrån sköts raketer upp. Det var väldigt tjusigt och rena folkfesten. Då var det inte många enskilda personer som brydde sig om att köpa raketer. När makadamfabriken slutade med skjutande var det en hel del som ansåg att det var deras ansvar att fortsätta. Nog måste det finnas andra saker som är vettigare att ta ansvar för. 

Idag på Trettonafton fyller min äldsta dotter Ulrika år och vi ska åka dit och gratta henne. Så länge hon bodde hemma hade jag allt julpynt kvar tills Trettondagen. Numera åker allt bort på nyårsdagen. Då har jag ändå haft tid att beundra alla tomtar och änglar i en hel månad, så då klarar jag mig ett år igen. Det brukar vara julgranen som åker iväg först. Den ligger nu nerklippt i trädgårdstunnan och väntar på årets första tömning någon gång i slutet av februari.

Så fort julhelgen är över brukar jag börja planera för vad som ska göras i trädgården. Det är uppiggande att tänka på att nu blir det bara ljusare och ljusare. Även om en del restriktioner kommer att vara kvar så kan man i varje fall gå ut i trädgården utan att bekymra sig om att hålla avstånd.

Jag tog en liten inspektionsrunda igår och fann att en del växter redan börjar vakna till livs. 

Påskliljorna börjar sticka upp.

                                 Knoppar börjar skymta på shizandran som täcker blomsterbågen,

liksom klätterhortensian vid gavelväggen.

I fjor köpte vi ett litet videträd som ska ståta med ceriserosa videkissar i februari och det går redan nu att se något luddigt och rosafärgat. 

Många av de saker jag bestämt mig för att göra i trädgården i år kommer inte att bli gjorda, för jag har kommit på så många andra kul idéer i stället. Nu gäller det bara att övertyga Göran om att de här senaste....inte sista.... idéerna är bättre. En trädgård blir aldrig klar, sägs det, och det tycker jag låter bra. Då blir det hela tiden något nytt att upptäcka...ungefär som när man möblerar om inomhus. Det kanske jag också skulle göra.

25 kommentarer:

 1. Här hänger alltid julen med till tjugondag Knut, men så plockar jag inte fram det tomtigaste förrän dagarna före jul heller.
  Nog är det bra underbart när man kan gå ut och se att det finns hopp om en ny vår.
  Ha en skön trettonhelg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det känns som man blir lite piggare bara av att se små förändringar i trädgården.

   Radera
 2. Jag börjar nu lite smått att plocka undan julen. Granen ska ut idag, för jag tror att vattnet har surnat, vi la stenar i julgransfoten för att den var mycket tyngre på ena sidan, så den tippade. Annars så brukar pyntet vara till 20-dag.knut. Jag gillar din julgransbelysning, Sofie har också en dådan. Och jag funderar på att byta ut vår, men det känns inte riktigt okej då den vi har fungerar.
  God Fortsättnings Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. jag köpte min belysning när den gamla la av, annars är jag inne på samma linje som du...inget nytt så länge det gamla fungerar.

   Radera
 3. Vi är verkligen inte för smällande av raketer heller. Innan vi hade hundar så var jag dock inte lika medveten om hur plågsamt det är för djur och dessutom är det bara pengar som går upp i rök. Varje år sitter det en del människor på handkirurgen som i fyllan och villan skadat sig. Nej, det är inte försvarbart.

  Även här finns små vårtecken men några projekt har jag inte funderat ut än.

  Kram och ha en fin trettondedagsafton och grattis till dottern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag ska hälsa henne! Varken Milou eller Santos var skottradda, men jag har ändå aldrig vurmat för raketer.

   Radera
 4. Jag är som du, gillar inte heller när det smäller.
  Men härligt med lite vårtecken i trädgården. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart när man börjar anna att det kommer att bli vår....väldigt snart, hoppas jag.

   Radera
 5. Härligt att du har stora planer! Så länge man har gräsmatta att gräva bort och ersätta med något roligare är ju trädgården mer föränderlig. Låter underbart med videosamtal =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att ändra om lite varje år. Men det måste ändå fortsätta vara lättskött.

   Radera
 6. Skickar med ett stort grattis till din dotter på födelsedagen och hoppas att det blir ett trevligt firande.
  Här åkte julen ut till nyår och nu får det bli vår. Så roligt och hoppfullt att se hur det börjat knoppas i din trädgård. Och visst märks det nu att dagarna är lite längre. Här har vi balkongen så jag hoppas mina pelargoner ska övervintra
  och att chokladblomman tar sig.
  Att skjuta upp raketer tycker jag är helt onödigt men jag kan samtidigt tycka att det kan vara vackert. Men jag skulle aldrig satsa pengar på detta själv.
  Kram och trevlig trettondagsafton. (Tänk- förr var det baler denna helg....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag vidarebefodrar grattiset! Trettondagsbaler är väl nästan helt bortglömt nu. Lite synd, för det är alltid kul med fest, fast i år hade det inte fungerat ändå.

   Radera
 7. Först, grattis till Ulrika! Hipp, hipp, hurra! Ha en trevlig kväll!
  Håller helt med om raketer. Hemska miljöbovar, farliga (mest händer och ögon!), skrämmer djur och är dyra. För att inte tala om vad de kostar med alla skador som blir av oförsiktigt handhavande. De borde förbjudas!
  Nu märks det hur avlångt Sverige är. Här är det snö, inte mycket än så länge men det kommer mer. Tyvärr. :/ Och igår var det kallt, -17°. Brrr! Vårtecken får vi inte se förrän bortåt april.
  Kram från det vita och kyliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack , jag ska hälsa Ulrika! Vi har -1 grad nu och det ska troligtvis komma några snöflingor. Riktig vinter!

   Radera
 8. Fördelen med Skåne. Våren börjar efter jul. Här blir det nog minusgrader ett tag, så det är inte någon idé att leta vårtecken ännu. Fast hasseln har inte långt till blomning. Och julrosor blommar för fullt. Även de får ta en liten paus om det blir kallare.
  Nä, det där med att smälla av egna fyrverkeripjäser i tid och otid, det fattar jag inte alls. Borde förbjudas. Fast jag är väl för gammal att förstå. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dt är härligt med en tidig vår och den får gärna vara lång. Nej, fyrverkerier har aldrig varit min passion inte ens när jag var ung.

   Radera
 9. Bra att du har nya planer!
  Sv..Det hjälper att vara lite konstig! Livet blir i alla fall roligare!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Våren har med andra ord redan anlänt där hos dig. Snacka om "global warming" på gott och ont förstås. För mig är det bara bra med varma och gröna vintrar, då slipper jag frysa så himla mycket;-)
  Skoj med alla dina idéer för trädgården. Det roliga där är ju att man kan ändra sig år efter år, så det blir alltid nått nytt att se fram emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är enkelt att ändra om i en trädgård.

   Radera
 11. Tack, Tove! Idag har vi fått snö. Visserligen minimalt, me det fick mig ändå till och inse att jag var lite väl optimistisk när det gäller våren. Jag får jobba på mitt tålamod.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår ingenting. Här sover trädgårdarna, liksom björnarna. Och det tycker jag är rätt och riktigt. Vi ska väl ha vinter först innan våren kommer. Och när den tiden kommer, då är den välkommen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har sällan vinter numera så jag vet inte vad vi ska kalla den här tiden mellan höst och vår i Skåne.

   Radera
 13. Visst är det väl härligt när det börjar hända saker och när det börjar hända redan nu. Bara det inte kommer en massa köldknäppar och ställer till det. Men lökväxterna är ju tåliga och bladknopparna brukar bida sin tid. Rosa videkissar är vackra, så spännande det måste vara att vänta på dom.
  Det låter kul att du kommit på kul idéer. Lycka till med dom och ha en fin torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag snöar det, men vi har inte så värst kallt så det blir nog bara en parentes.

   Radera