måndag 3 februari 2020

Årets första hobbymässa

I lördags ställde vi kosan mot Köpenhamn och hobbymässan i Rödovre. Det ligger i utkanten av Köpenhamn. I år var det tredje gången vi besökte mässan. Det är mest tyg och garn och allt man kan göra av de materialen. Som vanligt var där väldigt mycket besökare...mestadels kvinnor. De enda män jag såg där var de som demonstrerade symaskiner. Så brukar det alltid vara och jag har alltid undrat över det. Är män inte lika kreativa som kvinnor? Det tror jag faktiskt att de är, men på nåt vis så verkar det som om allt som har med tyg och garn att göra räknas inte som lika "fint" som annan hobbyverksamhet. Men tänk på alla berömda modeskapare som mestadels är män och Kaffe Fassett som gör så fantastiska broderi och stickmönster.


Det fanns givetvis mycket smyckematerial till försäljning och papper och annat som hör till scrapbooking. Det är något som intresserar Ulrika väldigt mycket. I en monter beundrade vi tovade smycken och småfigurer. Tomtar eller vättar är alltid gångbart.


Det fanns även får i all världens färger.


 Stickade och virkade plagg hängde i långa rader. Att få stå där och titta på alla modeller och känna på garnkvalitén är rena terapin. Jag fick verkligen behärska mig för att inte falla för frestelsen och köpa hem mer garn. Det fördes långa och hårda förhandlingar inne i mitt huvud. Denna gången vann förnuftet.


En av utställarna bar ett halsband som var väldigt annorlunda och enkelt att göra. Det var en lång remsa som stickats i slätstickning i olika färger. Längden kan man själv bestämma. Vid varannat färgbyte slogs en knut på arbetet och ändarna syddes slutligen samman. Sen var det bara att vira hela härligheten runt halsen några varv. Tänk så mycket restgarner som kan användas upp på detta viset.Jag fastnade för den här lilla väskan som hänger på ställningen. Det liknar en liten handväska, men när den öppnas blir den till en bärkasse. Den står uppvikt under väskorna och jag imponerades över hur mycket som fick plats i den.

Tyg fanns där givetvis i massor, men jag har bestämt mig för att först måste jag åtminstone halvera mitt lager här hemma innan jag ens kan börja tänka på att köpa mer. Det blir lätt så att jag ser ett tyg som jag blir så förtjust i, men när jag sen kommer hem med det är det inte alltid tiden räcker till att sy med en gång. Ganska snart glöms det bort och blir liggande och värmer hyllorna.


Något som inte var till salu, men som slog allt annat med hästlängder var den här lilla godingen.


En äldre dam körde runt med en barnvagn och vi tänkte först när vi mötte henne att hon antagligen passade sitt barnbarn. När vi tittade ner i vagnen möttes vi av två pigga ögon i ett lurvigt "ansikte". Den lilla hunden ställde sig upp och viftade på svansen och verkade väldigt glad över uppmärksamheten. Här satt den tryggt och säkert för om den skulle sprungit runt på golvet hade risken varit stor att den blivit nertrampad.

När vi gått ett varv runt mässan satte vi oss och fikade. Då kollade vi genom våra foton och ritade upp mönster på det vi gillat bäst. Det är bättre att göra det med en gång innan det försvinner i hjärnvirvlingarna. Några saker hade vi redan hunnit glömma så då fick det bli en tur till den montern igen för att friska upp minnet. Efter ett antal timmar var vi ganska trötta. Det var varmt och trångt och kändes riktigt skönt att komma ut i friska luften. 

När jag kom hem kunde jag bocka av en sak på min att-göra-lista. Det blev ingen överstrykning, för jag räknar med att det blir fler hobbymässor i år. 

33 kommentarer:

 1. Härligt, underbart med hobbymässor! Så förnuftig du är som höll dej till avtalet! Här är det också så: gör av med garn innan du fyller på så jag har gått med i sock 2020, sticka en sockmodell i månaden av det garn du har hemma och av ett gratismönster, bra va...
  Ha det gott! Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sock 2020 låter väldigt intressant.

   Radera
 2. Låter förskräckligt med hobbymässa för en som har tummen mitt i handen. När jag ser dina bilder och läser din text, så ser jag att jag har fel. Så långt från klipp och klistra! Stickavdelningen hade jag mer än gärna besökt.Väskan var ju helsmart.Häftigt sätt att ta med sig hunden! Är detxegentlugrn tillåtet att ha hund med? Ha en god måndag! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reglerna är tydligen helt annorlunda i Danmark. Här i Sverige tror jag inte det hade varit möjligt.

   Radera
 3. Jag tror det ligger en hel del i din teori faktiskt. Män är gärna kreativa men då ska det vara i toppskiktet som designers eller modeskapare. Det är lite som inom kockbranschen. I vår skolrestaurang är ekonomi biträdena kvinnor medan kocken är en man. Män lagar gärna mat men oftast på chefsnivå.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Samma sak gäller grillning. Visst är det fler män som gärna ställer sig vid grillen.

   Radera
 4. Förstår att där fanns mycket som inspirerade dig.
  Svar..Du har också fått goa tårtbitar.
  Ha en bra början på veckan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket inspirerande mässa.

   Radera
 5. Så mycket inspirerande det fanns! Förstår absolut att ni fick många idéer om vad ni ska skapa :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Förstår att ni hade en trevlig dag där på mässan. Så söt liten hund!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hunden var så gullig, och damen blev stoppad stup i kvarten av människor som ville titta på den.

   Radera
 7. Kunde du låta bli att handla något? Det är kul att strosa runt och kolla på hantverk.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mycket stolt över mig själv, för jag köpte bara en endaste sak där, som jag ska berätta om senare.

   Radera
 8. Min äldste son hör faktiskt till undantagen som både stickade och broderade under några år. Han broderade bland annat konfirmationstavlor till både Gaetano och Edoardo och i yngre ålder broderade han en kudde till sin farmor. Vi får väl se om han tar upp de här kunskaperna igen. Kanske när han blir pensionär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Män är precis lika händiga som kvinnor när det kommer till handarbete, men det anses kanske inte så manligt....vad som nu menas med det.

   Radera
 9. Åh, vilken härlig mässa! Det där garnhalsbandet hade jag fallit för. Jodå, visst blir man köpsugen av sånt där skönt och vackert!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan letat upp garn och ska börja på ett halsband.

   Radera
 10. Härliga, mysiga bilder från mässan. Men, en enda inköpt sak ... vilken karaktär du har! ;) Halsbandet var läckert. Så snyggt till en varm tröja/kofta. Förstår att du har gott om halsbandsmaterial. :)
  Efter förra veckans ihärdiga snöfall så kan vi nu exportera vitfluff. Bara säg till! ;) Men idag har vi haft sol, äntligen!
  Varm vinterkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar för erbjudandet, men beställer inget vitfluff. Så fort jag har använt upp lite av mitt lager så ska jag börja handla igen. Jag ser så fram emot det.

   Radera
 11. Jättefina tomtar, har några liknande... Tyckte det var en bra väska som görs om till bärkasse =) Kul halsband men jag skulle aldrig bära det om inte ett barnbarn gjort det ;) Så jättesöt hund och kul ide att ha en liten hund i skydd vid regnväder =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också väskan som gick att förvandla...mycket praktiskt. Hunden tycktes trivas bra i vagnen.

   Radera
 12. Tack för ett väldigt inspirerande inlägg !
  Jag fick, säkert liksom du, många goda ideer att förverkliga, att skapa av allt som finns hemma i vrår och gömmor. Tack för att du så frikostigt delar med dig Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar inlägget! Man blir verkligen inspirerad på mässor.

   Radera
 13. Åhhh jag hade gärna sett den här mässan vad spännande..fina bilder du fick också och den lilla hunden var så söt, tack för att vi fick följa med lite.. Ha en fin kväll nu kram..


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur man får fotografera överallt, annars hade mycket glömts bort.

   Radera
 14. Rena rama himmelriket alltså!! Beundransvärt att du inte handlade nåt, det måste jag säga :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte själv hur jag bar mig åt.

   Radera
 15. Vad roligt att få följa med hit! Stort tack! Eftersom jag inte vare sig är händig eller pysslig (har tummen mitt i handen) har jag aldrig varit på någon hobbymässa tidigare. Men det var riktigt roligt och särskilt med dig som ciceron. Och som mIa skriver är det stort att du inte handlade något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är första gången jag gick ganska tomhänt från en mässa. Jag köpte en pytteliten grej. Jag har desto fler foton och massor av idéer med mig hem.

   Radera
 16. Precis som Ditte är jag inte ett dugg pysslig. Kan varken sticka, virka, knyppla, sy eller få ett korsstygn på rätt plats. Min mamma var så otroligt duktig på handarbete. Har uppenbarligen ärvt min pappas talanger.
  Å en sak jag tänkte på när du skrev att det var nästan uteslutande kvinnor på mässan: Till och med 2018 hade vi en Hobbymässa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Å där fanns då ingenting "kvinnligt", för där visades bara "manliga" hobbyn, typ modelljärnvägar, modellflygplan, ångmaskiner och plastmodeller. Det var mera i min smak om man säger så;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att inte alla har samma intressen. Det måste vara lite variation, och ibland upptäcker man nåt nytt utanför det man annars bara tittar på.

   Radera
 17. Your Affiliate Money Making Machine is waiting -

  And making money online using it is as simple as 1---2---3!

  Here is how it works...

  STEP 1. Input into the system what affiliate products you intend to promote
  STEP 2. Add PUSH button traffic (it ONLY takes 2 minutes)
  STEP 3. Watch the system grow your list and sell your affiliate products for you!

  Do you want to start making profits??

  Your MONEY MAKING affiliate solution is RIGHT HERE

  SvaraRadera