onsdag 5 februari 2020

Höst, vinter eller vår


Det är väldigt förvirrande vilken årstid som gäller för tillfället. Vi har ingen vinter här i Skåne.


Vi har inte ens "halvvinter",

Jag vet faktiskt inte vad vi ska kalla den här "nya" årstiden. Den är snart en blandning av allt förutom sommar. Det regnar och är grått den mesta tiden, och sen någon dag däremellan skiner solen och det känns som vår. Det är inte bara vi människor som blir konfunderade......även djur och växter har svårt att hänga med i svängarna.


Häromdagen läste jag i tidningen någon som tyckte att vi i Skåne borde börja rensa ogräs redan nu. Det var visst någon fördel med det för övriga växter antar jag. Nog för att det skulle behövas, för ogräset växer och frodas, men jag tror ändå att jag avvaktar ett tag.


Mitt i allt det gråa så finns det en del ljuspunkter. Forsythian har gott om knoppar och en del är halvt utslagna.


Även krokusarna börjar blomma så smått. Än så länge är det endast de gula som visar sig, men de lila kommer säkert inom det snaraste. 

Nu är en perfekt tid att fundera på ändringar i trädgården och börja förbereda så smått. Helt plötsligt är det dags att sätta igång med trädgårdsarbetet och då gäller det att veta var man ska börja. Vi diskuterade redan i höstas en del större saker som borde göras. Det finns alltid något man kan ändra på. Jag vill inte att trädgården ska se likadan ut varje år. Jag älskar att möblera om inomhus och det går jättebra att överföra det intresset till att gälla utomhus också.

32 kommentarer:

 1. Nä, trädgårdsarbete får anstå ett tag till. Igår kom det snö. Klabbsnö. Idag är det fruset. Lär snart töa bort. Gott är det, jag klarar mig gott utan snö. Trots att det blir lite konstigt med årstider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snö är vackert, men ställer till mycket besvär i trafiken, så jag saknar den inte.

   Radera
 2. Vi har verkligen ett uppochnervänt väder. Stefan har börjat klippa fruktträden. För två veckor sedan var jag ute och hackade blomlandet. Gick så himla lätt.
  Det värsta är väl om fruktträden fryser, så vi inte får någon frukt i år heller.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har så blött i jorden, så det går inte att göra något i trädgården än.

   Radera
 3. Hejsan Gunnel.!
  Du bloggar fortfarande.
  Lika här i Södertälje ibland vinter ibland vårvärme, vi hade 10+ för ett tag sedan
  Tycker inte om vintern längre, så det får gärna vara barmark ända till sommaren.Går i sommardojan ännu. Har du Instagram där finns där som @mi1943.
  Har inte glömt dig.
  Kram och ha en fortsatt fin Onsdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att höra från dig igen. Jag har inte Instagram.

   Radera
 4. Även om vi inte brukar ha så kalla vintrar i Skåne så är denna verkligen ovanligt mild. Våra lila krokusar blommar för fullt men även minipåskliljorna är rejält på väg upp. Här behöver också göras lite och framsidan ska göras vid. Några projekt väntar och ska ta form.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns hoppfullt när man planerar inför våren.

   Radera
 5. Ja, man kan verkligen undra över vad det är för årstid. Meteorlogiskt lär vi ska ha höst fortfarande, fast jag vill kalla det tidig vår. I dag skiner solen, men det blåser, så det är nog inte speciellt skönt ute.
  Jag önskar dig en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solsken här också men svinkallt ändå.

   Radera
 6. Skippa du rensandet. Någon måtta får det vara på den sysslan.
  Fina arkivfoton. Medans du funderar på att möblera om ägnar jag tiden åt att planera utflykter och resor.
  Håller med om att de årstider som vi fick lära oss som små är numera vilseledande.
  Onsdagskram från ett soligt Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken trevlig planering. Tror jag hoppar på det spåret jag med.

   Radera
 7. Du hinner nog rensa lite senare ... inget som lockar mig heller än. :)
  Vintrarna är väldigt olika år från år och i år har det varit ovanligt varmt - men i går på kvällen fick vi lite snö ... onödigt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen onödigt. Jag lugnar mig ett bra tag med trädgårdsarbetet.

   Radera
 8. Nu börjar det knoppas!
  Svar...Helt klart så finns skönhet i alla åldrar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Håller verkligen med dig, ingen vinter i sikte. I morse var det visserligen minus 5 grader och lite frost, men snön, var är den?
  Jo, den är i de norra delarna av landet i alla fall. Min syster i Västerbotten har snö och min bror i Ångermanland över 80 cm med snö. Jag föredrar det i månaden februari, istället för grå trist väder.
  Dina bilder är så vackra, var och en på sitt sätt.
  Rensa ogräs i början av februari, låter lite tidigt.
  Men planera, det går bra och skönt att vara ute i god tid.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att planera och tänka sig hur det ska se ut längre fram är kul. Det finns inte så mycket annat man kan göra nu än hoppas på en fin vår.

   Radera
 10. Äh, lämna rensandet till senare. Slå två flugor i en smäll. Man måste likväl rensa senare om man gör det nu. Jorden är full av frön...
  På Åland har det kommit lite snö idag, några minusgrader lär det vara men värme har utlovats.Här på min andra ö i havet har vi haft 19 grader varmt hela dagen och lite sandstoft har kommit från Sahara med siroccon
  Trevlig kväll önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt det låter med 19 grader! Jag gör nog så...struntar i ogräsrensningen. Jag förstår att ni har det skönt. Njut så mycket ni kan.

   Radera
 11. Jag förstår förvirringen helt och fullt, jag brukar säga att vi får ta till oss samernas 8 årstider fast det vete 17 om det räcker med 8 som det är nu! Trädgårdsarbete låter ju härligt men..... Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en faslig blandning av allt slags väder. Rensa ogräs är det jag gillar minst i trädgården. Favoritsysselsättningen är att få sitta med en kopp kaffe i solen och njuta.

   Radera
 12. Visst kan man fråga sig vilken årstid vi levt under sedan slutet av november. Det kan ju knappast ha varit den så kallade femte årstiden som man har i Norrland.
  Kul att du redan nu har planer för trädgården. Har ingen trädgård, inga blommor/plantor heller. Istället letar jag febrilt efter en ny färgglad balkongmatta och nya sittdynor som inte är gråa, svarta eller bruna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att förnya på balkongen med. Huvudsaken man får vara utomhus och slippa frysa.

   Radera
 13. Kan tänka mig att allt blir lite förvirrande när det börjar slå ut i trädgården. Men härligt att du börjar planera :)
  Kram

  SvaraRadera
 14. Det märks att Sverige är ett avlångt land, speciellt nu. Tidigare hade vi väldigt lite snö men förra veckan öppnades portarna på vid gavel till det himmelska snölagret. Vitfluffet vräkte ner över oss och nu är det "alper" där plogbilar och traktorer föst ihop fluffet. Massor av traktorer lastar snön på lastbilar, vilka i sin tur kör i skytteltrafik till snötippen utanför stans centrum. Traktorägare och åkare är i alla fall lyckliga just nu.
  Själv längtar jag efter barmark.
  Kram från en insnöad kommentator. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag känner mig också insnöad ibland med eller utan hjälp av snö.

   Radera
 15. Visst är det en märklig vinter hemma. Men jag såg att Östergötland och även en del angränsande landskap nu fått snö. Ja, förutom Norrland.
  Hos dig såg det vårligt ut med knoppar på forsythian och krokusar på väg. Men jag håller med dig. Ogräset kan vänta. Roligt att få vet mer/se senare hur du tänkt att möblera om i trädgården. Spännande projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar lite efter att få börja på en del av ändringarna.

   Radera
 16. Hos oss har det blivit minusgrader...Syrenknopparna är feta men de har klarat minusgrader förr...Igår kom återigen domherren, snöfågeln till vårt fågelbord... Vi fick lite snö idag, så lite att det inte gav vitt täckande på marken... Men månen hade en fuktcirkel kring sig så gissar det blir någon form av nederbörd imorgon... Möblera om är alltid roligt, inne som ute...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ommöblering sätter extra piff på tillvaron.

   Radera