onsdag 26 februari 2020

Förvillande syn

Man ser det man vill se eller det man tror sig se. Den här bilden hittade jag på nätet. Ser ni hav, himmel och stjärnor har ni antingen ett konstnärligt sinne eller är i behov av nya glasögon.


Jag måste erkänna att för mig är det en kvällsbild vid havet, men så var inte fallet. Alltså var det dags för mig att beställa tid hos optikern. Jag har märkt sista tiden att det blivit svårare att se riktigt klart. De progressiva glasögon jag har nu är två år gamla, och för drygt ett år sen skaffade jag mig separata läsglasögon. Det är perfekt när jag handarbetar eller läser.

Igår var jag och och fick provat synen. Optikern menade på att det var bara en liten försämring, men mina glas var slitna och lite repade, så med nya glasögon skulle jag med all säkerhet kunna se bra. Jag litar på henne. Hon trodde att jag nog ändå skulle behöva läsglasögon när jag syr eller sitter vid datorn, men det kan jag fixa lite senare. 

Ögonundersökningen är det enklaste. Sen kommer det stora problemet....att välja bågar. Jag provade och provade och provade. En del bågar passade jag inte alls i utseendemässigt och några kändes inte behagliga att ha på sig. Eftersom jag alltid bär glasögon måste allt stämma. Till sist hittade jag ett par i mörkt olivgrönt. De både satt bra och var riktigt snygga. Färgen är viktig, för de ska passa till kläder i alla färger och helst av allt till orange. Med de här nya glasögonbågarna blir det inga problem. Om 14 dagar ska de vara klara för avhämtning och sen kommer jag att se på världen med andra ögon.

Jag glömde berätta vad bilden föreställer. Det är nederkanten på en bildörr som behöver lagas. 

24 kommentarer:

 1. Tänk vad du kommer att se bra ut med de nya glasögonen.
  Det går minsann inte att se vad bilden föreställer. Hade aldrig kunna gissat på en bildörr.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ögonen lurar oss många gånger. Grattis till dina nya glasögon. Mina glas är också slitna så jag skulle helt klart behöva beställa nya. Det gäller bara att komma till skott.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var rabatterbjudanden nu så jag passade på.

   Radera
 3. haha, nederkanten på en bildörr. Det ser jag när jag vet att det är det, men som du var inne på var även jag innan jag visste.
  Grattis till ny syn så småningom. För min del väntar jag på tid till en starroperation.
  Ha det gott Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var helt övertygad om att det vara en strandbild. Jag måste nog också operera mig med tiden, men jag är glad så länge jag klarar mig utan. Jag är en riktig fegis. Även om jag vet så många som säger att det är så enkelt och blir så bra.

   Radera
 4. Ögonen kan lura oss!
  Du kommer att se bra ut med nya glasögon!!
  Svar..Man kommer ihåg en massa saker när man lägger sig .Och vips!! nästa dag är dom glömda igen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte alltid att lita på vad man ser.

   Radera
 5. Hahaha! Där lurade du mig totalt! Vilken slutkläm:-)

  Bär också glasögon, men valde bort progressiva efter tre veckors "test" där jag hade sjögång jämt. Så nu har jag två par. Å du har så rätt. Glasögon är ju som en accessoar som ska passa till både hårfärg och kläder. Dessutom ska de ju hålla ett antal år. Kul att du också verkar vara ett fana av orange:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orange har alltid varit min favoritfärg. Det är en riktig "gladfärg". Det är inte det lättaste att hitta ett par bågar man trivs med.

   Radera
 6. Jag har tydligen ett väl utvecklat konstnärligt sinne, för glasögonen kan det väl inte vara något fel på??
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jodå, jag ser vad det är, men måste tänka till lite :)
  Det blir säkert bra med nya glasögon!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Ha ha tyckte också att jag såg en himmel och ett hav, bildörr fniss det hade jag inte trott, hoppas dina nya glasögon �� blir bra kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli så skönt att kunna se klart igen, för det har varit ganska "dimmigt" ett tag.

   Radera
 9. Jag som trodde jag var konstnärligt lagd.
  Välja bågar är inte lätt. Sista gångerna har jag inte fått ta hem och prova 3-4 stycken.
  Självklart är det allra viktigaste att de matchar orange.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Haha, jag trodde absolut att det var hav, himmel och strand :D
  Kram

  SvaraRadera
 11. Himmel, hav, vågor. Absolut! Men med din förklaring så ändrar jag mig genast. :)
  Kul med nya glasögon. Jag hade optikertid för några veckor sedan men var tvungen att avboka. Jag behöver verkligen byta brillor, vissa saker är ganska oskarpa numera. Den grå starren gör ju också att det blir extra dimmigt men jag känner precis som du när det gäller operation. Så länge jag inte måste treva mig fram så får den anstå ... :/ Jag kan läsa och dator-"jobba" utan glasögon men (med brillorna på) så är textremsa och namnskyltar på TV:n suddiga.
  Lycka till med nya accessoaren!
  Kram från soligt (men kallt!) norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får mina glasögon om en vecka, och det tar nog lite tid innan jag vänjer mig vid dem. Men det brukar bli bra.

   Radera
 12. Mina glasögon är över 8 år, har nästan aldrig använt dom.... har köpt fuskisar på olika butiker med olika styrkor....De kostade 6000kr, då jag inte ville ha bågar utan bara glas....De sista 6 månaderna har jag använt glasögonen dagligen och tyvärr... ser allt sämre... På långt håll har jag bra syn.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft glasögon sen jag var tonåring, så för mig känns det konstigt utan dem, och jag ser mycket dåligt utan glasögon också. Linser skulle jag aldrig kunna tänka mig.

   Radera