onsdag 17 juli 2019

Det växer så det knakar


Nu var det dags för tisteln att flytta från altanen. Jag tog på mig tjocka trädgårdshandskar och grabbade tag om stjälken och vickade och drog lite försiktigt uppåt flera gånger. Jag ville att roten också skulle komma med upp så jag fick rätt längd på den. Efter ett tag kunde jag dra upp hela plantan och mäta den. Slutresultatet blev 128 cm. Nu är den förpassad till skräphögen bakom garaget. Det växer gräs och ogräs om vartannat i högen så kanske tisteln slår rot och fortsätter växa där.


Något som jag definitivt inte drar upp hur högt det än blir är vinrankan. Vi planterade den på gaveln till förrådet i fjor och jag hade inga förhoppningar om att den skulle klara vintern. Men kors i taket!


Den inte bara överlevde...den växte och nu finns det mer än 10 vindruvsklasar på den. Jag är riktigt stolt över att den växt så bra, men en endaste vinplanta räcker nog inte för att jag ska kunna kalla mig för vinbonde.


Schizandran som jag planterade vid blomsterbågen för ganska många år sedan har växt lite varje år, men det har tagit sin lilla tid att fylla upp i bågen. Nu är den nästan över på andra sidan och det blir som en portal att gå genom. På det viset blir trädgården indelad i två avdelningar.


Jag fick ett citronträd i för tidig födelsedagspresent av mina barn, och den ståtar nu med tre citroner. Så fort jag målat klart altanen ska det flyttas dit, för där är både soligt och vindskyddat. Förhoppningsvis ska citronerna gå över i gult någon gång, annars är trädet vackert i sig.


Jag köpte själv ett olivträd och jag kan nu se massor av miniminioliver på det. Det räcker kanske till en miniostbricka. Även detta trädet ska flytta till altanen. Jag har planer på att det ska ske nästa vecka, för målningen kommer troligtvis att ta sin lilla tid.


Jag har alltid sagt att jag inte har gröna fingrar, men jag börjar undra om det bara gäller inomhusväxter, för det jag planterar i trädgården brukar trivas bra. Det är då för väl. Jag tycker om när det är lite färg och blandat med buskar och blommor. För många år sedan gjorde Göran två pallkragar som jag använde flitigt. Sen blev det som med så mycket annat att jag tröttnade. De har stått oanvända länge, men i våras började jag så lite sallad, dill rädisor mm. Det växer bra där och jag har redan använt mycket dill och rädisorna är stora. Det är konstigt men det man har i sin trädgård smakar i regel så mycket bättre. Naturligtvis är det inbillning. Jag är mäkta stolt över mitt "trädgårdsland", men sen kom jag att tänka på min bloggkompis Karin. Att tala om "land" här hos mig går inte. Då måste det som Karin regerar över kallas för en världsdel.


22 kommentarer:

 1. Du har definitivt gröna fingrar !!
  Svar..Ja det är viktigt att välja rätt vänner!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det gäller bara utomhusväxter.

   Radera
 2. Du har absolut gröna fingrar! Så fint du har och så mycket det växer :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är roligt att testa lite nya växter. Citron och oliv har jag aldrig haft förut.

   Radera
 3. Kul med egna vindruvor. Har de kärnor, eller är de kärnfria.
  Jag håller inte med dig, för jag tycker att det växer så fint i din trädgård. Så visst har du gröna fingrar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska vara kärnfria efter vad som stod på beskrivningen.

   Radera
 4. Men det är sant. Det man odlar själv är godare. Jag har inte haft någon trädgård sedan 1986 då jag flyttade ifrån villan i Duvbo men jag har haft både smultron, blåbär, sallad, persilja och rädisor på min balkong och de har smakat helt ljuvligt.
  Roligt med vinbärsrankan och visst kan du kallade din vinbonde.
  Roligt också med det fina citronträdet. Hoppas att det ger fin frukt.
  Tisteln stackaren. Kämpat sig upp på altanen och vips bortriven.
  Jag tycker om blomsterbågen, så vackert.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att jag kan övervintra citronträdet. Det sved lite i hjärteroten när jag drog upp tisteln.

   Radera
 5. Så härligt att få två rum i trädgården. Blir det en köksdel, och en slappardel? Jag tycker då allt att du verkar ha gröna fingrar. Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska försöka att få fler mindre "rum" i trädgården, men köksavdelningen blir i samband med förrådet.

   Radera
 6. Vinodlare och olivodlare ... klart du har gröna fingrar!
  Så fint i er trädgård!
  Tisteln var riktigt välväxt - antagligen ytterligare ett bevis på att du har gröna fingrar!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag kan kanske kalla mig tistelexpert.

   Radera
 7. Hm ... gröna fingrar? Så prunkande fint som du har det i trädgården så gissar jag att du är grön ända upp till armbågarna. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Bara om jag tar på mig armbågslånga, gröna trädgårdshandskar.

   Radera
 8. Wow vilken pampig tistel och vindruvor,citroner,oliver jag tror du skojat med oss och att du egentligen bor i Spanien fniss, och ja du har absolut gröna trädgårdsfingrar.. Ha en riktigt fin kväll nu kram...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vädret här i Skåne passar de flesta växter.

   Radera
 9. 128 cm var ingen liten knatte.
  För mig är du en vinbonde.
  Häftigt att trädgården blir avdelad i två bitar. Som att komma in i en "ny värld".
  Du har med krångliga ord "utomhusgrönafingrar". (skrev först fel, vände på ö och r och då stod det göran)
  Måste vara sant. För så tycker jag numera alltid. Det smakar godare. Tänker på att det är giftfritt. Men när jag var en busig grabb smakade "pallefrukt" mycket godare än all frukt som vi hade i trädgården.
  Kram Bosse
  Ps. glöm inte att vända upp huvudet mot ett flygplan vid ca 12.20. Om du tittar noga kan du se mig vinka från ett fönster. Vi ska landa i Ä-holm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag gillar dina ordvrängningar. Jag ska stå ute i trädgården och vinka med ett orange skynke så du säkert ser mig.

   Radera
 10. Du har definitivt gröna fingrar! Det växer ju helt enormt fint hos dig. Det är så trevligt att ha egna grönsaker som man vet inte blivit behandlade med varken det ena eller det andra. Och vindruvsstocken har ju tagit sig väldigt fint.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är kul när man lyckas odla lite grönsaker.

   Radera
 11. Så många spännande sorter du odlar. Vid det här laget har de säkert blivit uppätna också .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt kul när man ser hur det växer i trädgården. Rena terapin att strosa runt där.

   Radera