onsdag 25 juli 2018

Ett svalkande inläggRunt påsk skrev jag ett inlägg om Skånes väderkarta. Då hade den gått från blått till grönt och nästan hamnat på gult. Vad jag längtade efter var givetvis att den skulle gå över i orange....och det gjorde den ganska hastigt. Det kändes som det nästan vände över en natt. Den höll färgen ganska länge, men sen började den mörkna. Nu är det brunt inblandat och det ser nästan ut som rostfärgat. Inget snyggt alls när det gäller en väderkarta. Det ljusare orange som mer går åt aprikoshållet är vad jag ser fram emot nu.


Vi har massor av fläktar igång i alla rum och de går på högsta hastighet. Det är nästan så man får hålla i kalufsen när man går förbi dem. Jag är oerhört tacksam över att vi har en inredd källare som vi kan vara i mitt på dagen. Där orkar jag t.o.m. jobba lite. Det får bli lite sömnad och annat småpyssel för det är den sortens saker som finns där. Göran försvinner in i sitt snickarrum och sen ses vi över en fika i mitt syrum där jag har en soffa och ett bord. Ganska behagliga dagar. När vi går upp möts vi av en varm vägg på översta trappsteget. Det är inte långt ifrån att man vill vända och försvinna ner i underjorden igen. På ovanvåningen sitter jag mest och gapar kanske inte som en fisk....


....men i varje fall som en koltrast.

För att svalka mig lite tittade jag på en del kyligare bilder. 


En del vintrar har haft svårt för att bestämma sig ifall de skulle likna vinter eller vår.


I sommar har vi inte suttit under plommonträdet och fikat, men det beror inte på att vårt möblemang sett ut så här, utan på att ett duvpar bott där och fött upp två ungar.


Jag hoppas verkligen att värmen inte fortsätter ända fram till jul, så tomten måste pausa med en glass under julklappsutdelningen.

30 kommentarer:

 1. Vi går nu sakta men säker emot vintern, då vi fryser kan vi minnas sommarens värme.
  Vi har tyvärr ingen källare, utan en varm övervåning. skulle gärna haft en källare att gå ner i.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen skönt att hitta normal svalka inomhus utan att behöva sätta igång en fläkt.

   Radera
 2. Här är det inte behagligt att sitta i trädgården för det är tidvis för varmt. Det bästa är stranden där det fläktar och baden är svalkande. Stackars tomtarna som hade sin årliga julkonferens på Bakken i går!

  Kram och ha en bra dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det året jag var där var det inte fullt så varmt som nu, men det måste ändå ha varit varmt i den klädseln.

   Radera
 3. Fläktarna fungerar väldigt bra i värmen. Vi använder i stort sett bara de här nere!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle aldrig klarat oss utan fläktarna.

   Radera
 4. Vi läste ditt inlägg tillsammans idag, Uffe och jag. Snön svalkar verkligen....här jobbar vi inomhus och faktum är att det är svalare än att vara ute just nu. Snart ändrar det igen. Förhoppningsvis får jag väl försiktigt säga. Hoppas att allt är bra med dig och Göran! Tänker på er nu i hettan lite extra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att andas i den här hettan. Jag är tacksam att vi kan vara i källaren.

   Radera
 5. Jag vaknade i natt och småfrös. Alla täcken, filtar och påslakan är bortplockade och jag ligger med bara ett vanligt tunt lakan över mig och fönstret står på glänt. Fick se i morse att det bara varit 16 grader någon gång under natten, så det var kanske inte att undra på att det blev lite kyligt.
  I dag är det ännu en het dag, få se om det blir kallt i natt också.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå det var länge sen jag frös.

   Radera
 6. En sådan här dag skulle jag gärna ha en gillestuga! Där brukar det vara underbart att vara riktigt heta dagar. Jag har hållit mig mest inomhus idag, har tankar på att gå ut senare ikväll, men det stod 32,9 grader på termoetern 19.15! Det har blivit varmare och varmare under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tycka om när det är varmt, men detta är lite i överkant för att jag ska må bra.

   Radera
 7. Jobbigt just nu med denna jobbiga värme ... sitter helst inomhus med ac:n påslagen och ingenting blir gjort. Lider med alla dem som måste slita med skogsbränderna ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars människor. Man blir ändå glad av att läsa om så många som ställer upp och hjälper till helt frivilligt.

   Radera
 8. Härliga vintriga och jul lika bilder. Min årstid är vintern så denna sommar är bara för mycket. Men, jag får glädja mig med dom som tycker det är ljuvligt och härligt.
  Vi har redan plus 28 grader och det ska hamna på cirka 33 enligt vädertanten.
  Inomhus har vi cirka 27-28 nu och det är tufft.
  Vi har ingen källare, men jag förstår att ni har det svalare där.
  Det ser synd ut om koltrasten.
  Trevlig torsdag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både människor och djur vill nog ha lite svalka nu.

   Radera
 9. Jag äger ingen fläkt, o inga fanns att uppbringa i Dalarnas affärer, slutsålt, lika illa var det i Stockholm enligt barnbarnet som var på jakt. O så idag, får jag ett meddelande på facebook, Jag har en fläkt du kan få låna, jag kommer över med den strax! Blir man glad eller? Världens snällaste mänskor bor här i byn, ingen tvekan. Så nu tar jag med fläkten till rummet där jag ska vara, suveränt och så h imla skönt. Kanske kan hjärnan sluta koka nu?

  SvaraRadera
 10. Vi har två värmepumpar som vi kan ställa på AC - en tröst i hettan. Mitt på dagen kan jag överhuvudtaget inte vistas utomhus. Men här kommer det tydligen ett ordentligt regn på söndag. Då ska jag spela på en friluftsgudstjänst, haha. Förhoppningsvis har familjen som vi ska vara hos ett tält. Sen är det tydligen lika soligt veckan som kommer. Men jag hade gärna sett att det hade regnat hela nästa vecka också - det är sorgligt att se hur bränt allting är. Värre än vid Medelhavet - där har de åtminstone växter som är tåliga mot torkan, kaktusar etc.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar också efter regn nu. Gräsmattan ser ut som en stubbåker, och växterna hänger. Det är säkert inte nyttigt med den här extrema hettan, men vad gör man?

   Radera
 11. Man kan undra vad det är för fel på LAGOM! Det är ju det läge som oalltid borde råda.
  Här har vi inte kämpat med värmen lika länge som ni och inte med lika höga temperaturer heller men vi har nått 29° någon dag och det är alldeles för hett.
  Jag har 30-31° i hela lägenheten vilket är fullständigt vidrigt. Hjärnan är i upplösningstillstånd och orken ligger på noll. Det är nog jobbigt att bara andas.
  I mitt föräldrahem hade vi källarvåning och det var härligt att kunna sova där i gillestugan när de två våningarna ovan jord blev för varma.
  Tidigt igår morse hade vi regn i ca tre timmar. Åskan gick men aldrig riktigt nära. Det hade gärna fått regna en hel vecka.
  Gunnel, håll er i källaren, drick mycket och gör så lite som möjligt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så underbart det låter med regn. Jag minns knappast hur en regndroppe ser ut längre. Vi tillbringar många timmar under dagen nere i källaren. Det är precis som om bara man kommer ner där så kopplas energin på och det är riktigt trevligt.

   Radera
 12. En kall källare låter underbart! Nu är vi väl nöjda med denna sommarvärmen, och REGN står högt på önskelistan. Nästa vecka kanske det blir mellan 20-25 gr det låter med behagligt än 30+.
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar inte nej till lite regn och det får gärna bli svalare.

   Radera
 13. idag har vi haft +32 grader, pyttelite regn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har med haft över 30 grader men inget regn.

   Radera
 14. Den väderkartan får gärna ändra färg igen...
  Jag intalar mig att det händer nog snart,för hur länge som helst kan den här torkan och värmen fortsätta. Den påsen måste snart vara tömd
  Ljuvlig bild av fågelungen! Och av snön...så skön att titta på just nu.
  Ha det fint Gunnel och hoppas att regnet har nått er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick en rejäl regnskur för bara en timme sen, men det får gärna komma mer.

   Radera