tisdag 29 mars 2016

Lång otursdag


I år var Långfredagen inte lång utan den var en otursdag......i varje fall för mig. När jag åt ett äpple på eftermiddagen tyckte jag det kändes så underligt när jag tuggade. Det visade sig att hela kronan på en av kindtänderna ramlat av. Jag ringde tandläkaren direkt efter helgen, men det gick inte att få någon tid förrän 1 1/2 vecka senare. Nu hade jag klart inte ont, så vi bestämde den tiden och hoppades på något återbud från en annan patient. Efter 10 minuter ringde sköterskan upp. Då hade någon ringt och sjukanmält sig och jag kan komma dit i eftermiddag. Jag avskyr att gå till tandläkare men i sådana här situationer finns inte många andra alternativ.

Det lutar väl åt att jag måste få ditsatt en ny krona till ett antal tusenlappar. Så retligt! Jag förstår inte varför inte tandvården räknas in bland den övriga sjukvården. Tänder hör till kroppen precis som blindtarm och njurar och alla andra organ. Inte ska väl kroppen delas in i olika sektioner som är värda olika mycket?

Det ska inte vara en ekonomisk fråga om man har råd att skaffa den här hjälpen eller inte. Det är ett självklart krav att alla ska ha samma möjlighet till hjälp. Allt som finns när man föds är nödvändigt för att vi ska kunna leva och fungera, och då borde allt också prioriteras lika mycket. Om det blev förbjudet att dela ut bonusar och avgångsvederlag till alla som inte sköter sina åtaganden, och dessa pengar i stället konfiskerades och samlades ihop, så skulle det bli en rejäl pott att ösa ur för att finansiera detta.

38 kommentarer:

 1. Håller helt med om att tandvård borde ingå i vår statliga sjukvårdsförsäkring!
  Vad härligt att läsa att Zoé varit på besök!
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon stannar hela veckan så det gäller att utnyttja tiden väl.

   Radera
 2. Du får ligga i tandläkarstolen, andas med magen, ta av dig skorna så du kan vicka på tårna. Så gör alltid jag, det gör även mina tjejer.Det är omöjligt att spänna sig, utan man är avslappnad.
  Jag är med dig i mina tankar, ska jag hålla dig i handen?
  Må väl, och lycka till! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade säkerligen behövt en handhållare.

   Radera
 3. Detta har varit ett krav och önskemål länge.
  Tänderna behövs för att kunna tugga maten, annars blir det fel i magen. Men en inflammation i munnen, då är det sjukvård.
  Likaså med ögonen. Att vara närsynt eller långsynt är ingen sjukdom i sig, utan glasögon får bekostas av en själv. Men olika besvär, som starr och liknande, då är det sjukt.
  Så kan man resonera i det oändliga. Jag håller med dig.
  Ha det fint och kram ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart svårt att finansiera allt, men när det gäller saker som rör människors hälsa och välbefinnande tycker jag att alla ska känna att de har råd.

   Radera
 4. Ja, roligare kan man ha det än att ligga i tandläkarstolen.
  Det borde ju vara en självklarhet att tandvården skulle ingå i den
  statliga sjukvårdsförsäkringen. Man ska inte behöva knäa för att få tänderna lagade. Tänkte på det här om veckan när jag själv låg i tandläkarstolen och räkningen slutade på ca 5000 kronor att det inte kan vara lätt för den som är lågavlönad att få tänderna lappade.
  Lycka till med lagandet och försök slappna av om du kan.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man har tandvärk finns inte mycket att välja på, och då ska man kunna få det åtgärdat utan att behöva tänka på om man har råd.

   Radera
 5. Så tråkigt med kronan ... skönt att du får snabb hjälp! Håller med om att det är helknäppt att inte tandvården räknas in i den "vanliga" vårdbehovet - för visst behöver vi våra tänder!
  Lycka till nu idag ... det kommer säkert att gå bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sitter här nu och försöker samla mod. Går inte så bra måste jag erkänna.

   Radera
 6. Tråkigt med "tanden". Jag håller helt med dej att mina tänder tillhör min kropp och ingen annans.. Svar:.Jag öppnar förrådsdörrarna på morgonen numera.
  Så visst lever jag ett spännande liv :-)
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför blir det tro aldrig någon ändring på de här konstiga reglerna. Så mycket annat kan ändras....som inte är nödvändigt.

   Radera
 7. Aj som f-n,inte kul,,hoppas du får tanden fixad fort nog,,ja ett skit att inte tandvården ingår i sjukförsäkringsystemet..
  Ja Moa är helnöjd med rummet,hon har själv varit med och valt hur det ska se ut..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet mycket annat kul jag hellre hade gjort för pengarna.

   Radera
 8. Ja det verkar precis så, att tänderna tillhör en viss sektion av kroppen.
  Det gör ju både fötterna och håret också, *fniss*
  Vi 'snåla smålänningar' frågar aldrig vad det kostar, utan förvånade undrar vi
  'kostade nåt' ?!?

  Lycka till Gunnel, det är bara att gapa stort och sedan 'spott ut', *fniss*
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog bara att betala, men jag tänker inte se glad ut när jag gör det.

   Radera
 9. Instämmer och har också mycket åsikter om det här med dyra tandläkarräkningar. Som väl är så har jag hyfsat bra tänder. Men det kostar... ;-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tack och lov också väldigt sällan hål i tänderna, så det var mycket onödigt.

   Radera
 10. Tänder är ett elände. Jag blev tvungen att byta ut en krona och det kostade mig 5200:-. Varför i hela friden ska det behöva kosta så mycket??
  Hoppas att du slipper lindrigare undan!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 11. Men vilket elände med tanden :(
  Och dyrt är det också....
  Hoppas det går bra trots allt!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jag känner verkligen med dig. Dyrt, förargligt och ibland smärtsamt. Visst borde tandvård ingå i högkostnadsskyddet. Inom rimliga gränser förstås. Mycket konstigt att det inte gör det. Men det är kanske just det, att det är svårt att sätta gränserna. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dret är säkert inte lätt och få skattepengarna att räcka till allt, men nog kunde man få lite rabatt ändå, tycker jag.

   Radera
 13. Fy Farao så tråkigt när det händer så med tänderna. Jag håller fullständigt med dig. Tänderna är en del av kroppen. Basta!! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig fullständigt i dina åsikter. Jag kan inte begripa varför det inte skipas rättvisa när det gäller tandhälsa. Tur i oturen att du fick komma idag. Hoppas det gick bra. Äpplen verkar vara farliga. Det hände mig förra månaden när jag bet i ett. Det hördes till övriga i soffan, när tanden gick sönder. Trist och dyrt ställe att gå till. :(
   Kram Bosse

   Radera
  2. Håller med om att det är förskräckligt att det blivit en klassfråga om man har fina tänder eller inte. Det är inte kul att gå till tandläkaren, för det kostar alltid en hel del. Jag hade också oturen att bita sönder en tand för ett tag sen, men har valt att inte göra något åt den. Den är lite vass, men det är ingen fara. Förra året bet jag sönder samma tand och nu var det dags för biten som var kvar på insidan. Fyllningen är kvar och jag har inget ont alls.

   Radera
  3. Veiken: Det är på tok för dyrt med tandläkarbesök. Alla tycker nog likadant, så det är underligt att det aldrig blir någon ändring.

   Radera
  4. Bosse: Det heter ju att ett äpple om dagen är bra för magen, men det är banne mig inte bra för tänderna.

   Radera
  5. Raija: Jag var så rädd att jag skulle få ont i tanden så jag tog första bästa tid jag kunde få.

   Radera
 14. Usch, tandläkarbesök är oftast en trist och smärtsam historia - om inte annat för plånboken. Ja, nog är det är märkligt att våra tänder fortfarande ses som en fristående del av våra kroppar. Och trots att tandhälsan är så väldigt viktig för vår totala hälsa. Alla tandläkarkostnader borde ingå i högkostnadsskyddet. Det är hög tid för en reform.
  Hoppas ditt tanddoktorbesök gick bra! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar också spänt på en ändring av tandläkarkostnaden. De borde skydda på så jag får ta del av det nu.

   Radera
 15. Det är konstigt att det är så dyrt med tandläkarbesök.
  Inget roligt alls att gå dit men ibland måste man tyvärr.
  Hoppas allt gick bra. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana besök är tyvärr nödvändiga ibland.

   Radera
 16. Tyvärr är det väl så att tandvård har blivit en klassfråga.Igen.
  Det är svindyrt att gå till käftis och många pensionister har inte råd.
  Det är för sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med att det är helt tokigt.

   Radera
 17. Helt enig i att det borde ingå i sjukvårdsförsäkringen - väldigt många, alltför många har inte råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så ska det definitivt inte vara.

   Radera