torsdag 27 augusti 2015

Nya idéerJag har börjat förbereda för nästa säsong i trädgården. Nya idéer far runt i mitt huvud lite då och då och det är en av dem som jag ska försöka förverkliga nu. Vi har en långsmal rabatt där det i ena änden växer en jättestor Aroniabuske. Den var så liten och nätt när vi planterade den för flera år sedan, men nu sträcker grenarna sig över nästan halva rabatten. Dessutom måste jag varje år tukta den på sidan för att den inte ska växa ihop med rhodedendronbuskarna. Det ska nämligen vara en gång där emellan så vi kan komma till framsidan av trädgården. Från början var det löv ända nerifrån roten på busken, men efter att den blivit äldre så har det nästan blivit som ett miniträd med massor av stammar. Det är kalt en bra bit upp, så jag har fått fläta grenarna om varandra för att det inte skulle se så konstigt ut. När jag klippte busken i våras bestämde jag mig för att det var sista gången det hände. Nästa gång fick det bli total nedsågning.


Nu är busken full med svarta bär, som jag inte ska plocka och koka något av. Jag vet att de är väldigt C-vitaminrika, men eftersom ingen av oss är speciellt förtjust i varken sylt eller saft, finns det ingen anledning för mig att vara så huslig. Igår gick jag ut för att börja såga ner den. När jag närmade mig busken hördes ett väldigt kvittrande. Busken var full av koltrastar som satt där och smaskade på bären. Jag vände tvärt och bestämde mig för att vänta tills fåglarna ätit klart.

I stället gav jag mig på min lilla bärträdgård. Blåbären är mogna nu och smakar så gott. Det ska bli två buskar till av olika sort. Jag har också två hallonbuskar en med gula och en med röda hallon. De gula hallonen är godast. En svart vinbärsbuske saknar jag, men den kommer så småningom. Min tanke är att det ska finnas lite olika bärsorter för barnbarnen att plocka när de är här. Blåbären ska jag ha till havregrynsgröten på morgonen.

Vid sidan av duvslaget växer en jättestor rabarberplanta. Jag har skördat många gånger i sommar och fryst in åtskilliga påsar med skuren rabarber. Det är gott under vinter och höst att kunna laga rabarberpaj och något år har jag gjort falsk pumpamarmelad....det är rabarber och ingefära. Väldigt gott för det smakar inte så sött som annan marmelad.

Ett par dagar har vi nu sett att en katt ligger gömd under de stora rabarberbladen och lurpassar på duvorna när de är ute. Det händer ofta att de går nere bland bärbuskarna eller ut på gräsmattan. Tyvärr har det hänt att en katt fått tag på en duva och det vill vi naturligtvis inte ha en upprepning av. Vi kan knappast stå där ute och vakta hela tiden, så vi beslöt att gräva upp rabarberplantan och flytta den till en annan plats. Nu får katten dra på sig kamoflagepäls om den ska ha någon chans.

24 kommentarer:

 1. Bra att du flyttar rabarbern så att inte katten kommer åt duvorna. Det påstås ju att aroniabär blir det god sylt av. Nyttig sådan också. Du kan ju göra sylt så du får till ett par burkar - bra att ha som gåbortspresent till någon som har allt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort både sylt och saft i ett par år, men det blir aldrig använt av oss. Marmelad däremot var mer populärt, men eftersom det endast är jag som äter marmelad, så tycker jag det är lite lyxigt.

   Radera
 2. Vilka härliga planer!!!
  Kan du inte skicka bären till mig? ;)
  Här hålls också på att planeras för flytt av rabarber och byggnation av odlingsbädd men jag får se när jag hinner ta tag i det. Idag blir det då inte för denna dag skall jag delta i torghandel i vårt lilla samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får mer än gärna bären......kul om du kom hit och plockade dem med. Det låter spännande med torghandel. Är det något du sysslar med regelbundet?

   Radera
 3. Vad snällt att låta koltrastarna festa färdigt innan busken tas ned! Har faktiskt aldrig smakat något gjort på aroniabär, min nyfikenhet är väckt igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det har en lite sträv smak och gillade marmeladen bäst.

   Radera
 4. Man förstår hur stor plantan är, när den kan rymma en liten pojke. Jag uppskattar Aroniabären. Vi dricker inte saft, men saft till att göra aroniaglass på, är inte dumt. I år tänkte jag torka aroniabären att ha krossade i bröd.
  Men ditt förslag är säkert övertänkt. Jag har en längre tid tänkt ta bort vår kivi, som aldrig ger några frukter. Igår skred jag till verket. Plötsligt hoppade det upp en mus eller sork. Det gick så fort så fort och in under träpanelen for den. Det tycker vi inte om. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kivi ger inte heller frukt, men är det så det hoppar upp möss när man drar upp plantan låter jag den nog stå kvar.

   Radera
 5. Vad snäll du är mot koltrastarna. Gula hallon har jag varken sett eller därför smakat. Däremot äter jag blåbär varje morgon. Nyttigt och gott. Katter är mycket självständiga och luriga. Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första året vi har gal hallon och det var en trevlig överraskning. Jag gillar också blåbär...men helst färska.

   Radera
 6. Spännande med nya bär! Men vad bra att ni grävde upp rabarberplantan så duvorna kan få strosa ifred på gräsmattan!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katten får hitta andra jaktmarker.

   Radera
 7. Snällt av dej att låta aroniabusken vara till koltrastarna och att ta bort rabarberna ...........................Ja nu är det höst!! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland måste det till lite förändring i trädgården.

   Radera
 8. Har jag förstått dig rätt, att det inte är eran katt? Vi har andras katter som springer här, och som jag försöker skrämma iväg. Fåglarna som kommer är man ju rädd om, enda nackdelen är att det blir fågelskit på trädgårdsmöblerna.
  Jobba lugnt i din trädgård.
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte vår katt och den har inget halsband så det är svårt att få reda på vem som är ägaren.

   Radera
 9. Allt arbete med och i trädgården glömmer man snabbt när man efter många år som villaboende flyttat till lägenhet. Då börjar man genast sakna den egna trädgårdens grönsaksland och bärbuskar. Att bara kunna gå ut på tomten och plocka jordens gåvor är guld värt. Det är annat det än plastförpackat från ICA/Coop. Bästa presenten till lägenhetsfolk är några rabarberstjälkar, salladsblad eller bär från vänners trädgårdar. Då blir man lycklig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rätt. Man tänker inte på hur lyckligt lottad man är som bara kan gå ut om ytterdörren och plocka helt gratis.

   Radera
 10. Också här har jag börjat ge mig i kast med höstarbetet och planerna inför nästa säsong.
  Så glada fåglar ni måste ha som får kalasa på aroniabären. Lycka för dem och varför inte?
  Vill man inte själv ha bären så kan trädgårdens vänner få äta upp dem istället. Bra tänk.
  Rabarberblad är bra att gömma sig under :) Hoppas du får en bild på den kamouflerade katten nu när rabarbern är väck. Förstår er mycket bra, det finns ett pris på allting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ligga och lurpassa på katten så jag får en kanonbild.

   Radera
 11. Händelserikt i trädgården hos dig ser jag. Planer skjuts upp till fördel för de vingade från trastens rike :) Jag har balkong med en stor balkonglåda där jag planterade spireabuskar av olika sorter - i sommar har de växt så jag må tukta de. Smart göra raberberflytten så får katten fixa kamouflage själv .... enig med pettas - hoppas på bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du en fin insynsskyddad balkong.

   Radera
 12. Tänk - min aroniabuske jag köpte för några år sedan har för första gången givit oss typ 10 bär. Den vill inte ta sig. Tror att det kan bero på alla lupiner som vi har i närheten. Lupinerna ska bort så nu hoppas jag att andra växter får mer näring nästa år. /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läste mycket om att lupiner tar över det mesta. Jag har inga lupiner så här är det aronian som brett ut sig i stället.

   Radera