måndag 31 augusti 2015

Färgtema

Det är åter dags för en färgtema vecka, och denna gången har jag valt

Lila


Som barn var det väldigt kul att testa på att blanda färger och helt plötsligt dök det upp en ny färg. Den absolut lättaste färgen att blanda så det blev snyggt, var när man tog lite rött och lite blått och fick fram lila. Namnet tros härstamma från franskans ord för syren; nämligen lilac. Det är en färg som tillskrivs många egenskaper. Den sägs visa på värdighet, oberoende, kreativitet, visdom, mysterier och magi.


Det är kanske därför man ibland ser trollkarlar avbildade med en cape i lilafärgat tyg. Den kan säkert vara bra att gömma både det ena och det andra i. Det är spännande att se på en som är väldigt fingerfärdig. Hur man än försöker komma på hur den där magikern gör, så missar man alltid något. Det är inte lika kul med fingerfärdiga ficktjuvar. Synd att de inte använder sin kreativitet till något nyttigare.Tyvärr bär de inte alltid en lila cape utan smälter väldigt väl in i folkmängden.


Min farmor sa oftast gredelin i stället för lila. Det var ett vanligt namn på färgen förr i tiden. Elsa Beskow skrev berättelsen om Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin nån gång i början på 1900-talet.


Purpur är en annan nyans av lila. Jag tänker automatiskt på filmen Purpurfärgen med bl.a. Oprah Winfrey; en mycket bra film. Violett är en annan beteckning på samma färg och därifrån kommer troligtvis namnet Violetta. "Hör min sång, Violetta" som sjöngs av Ray Adams var mycket populär när jag var tonåring.Zoés stora favorit är prinsessan Sofia. I Sverige har vi nu en prinsessa som heter Sofia. Lila anses ju vara en kunglig färg. Det var faktiskt inte så många av kungligheterna som kom klädda i lila på bröllopet. Det var en blandning av all världens färger precis som jag tycker det ska vara på en fest.

30 kommentarer:

 1. Så roligt med färgtema! Och fina bilder till har du lyckats med!
  För mig är gredelin och lila två olika färger. Gredelin den mörka varianten och lila en ljusare i olika nyanser.
  Lärde mig någonting nytt igen :)

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns ju otroligt många nyanser av lila och det är bra med olika namn när man ska förklara färgen för någon.

   Radera
 2. En vacker färg är det! Och härlig info bjuder du på. Tant Gredelin är med i en vacker saga även att jag nog alltid tyckt bäst om tant Brun.
  Vackrast var dock din näst sista bild.

  SvaraRadera
 3. Kul med ett färgtema som inlägg. Eftersom jag bara älskar lila så är jag tydligen väldigt kreativt lagd och väldigt oberoende... Hmmm... :) Jag har funderat på om jag skulle ha ett återkommande tema på min blogg, har dock inte kommit på ngt ännu. Ha det fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite olika teman som jag varvar. Det är väldigt enkelt att ta till när fantasin tryter.

   Radera
 4. Färger är kul att variera med. Du har säkert hört att när åren de ila så klär tanterna sig i Lila........ Jag tror säkert att blutsaften och rödbeterna får upp HB på Kjell .. Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte hört förr, men det stämde nog förr i tiden.

   Radera
 5. Intressanta fakta om färgen lila (och tänk att jag fick vara med, nästan wioletta) saker som jag inte har vetat om förut eller tänkt på.
  Jag tycker om lila och har många klädesplatt i den färgen.
  Tack och trevlig dag önskar jag dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är en vacker färg...stilig på något vis.

   Radera
 6. Tänk, denna gång kom jag in hör hos dig.
  Men, du, det skulle vara klädesplagg, det blev platt istället.
  Kram igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att allt strul är över nu. Jag förstod vad du menade. Mina fingrar är också snabbare än min hjärna titt som tätt.

   Radera
 7. Åh, vad jag tyckte mycket om Tant grön, tant brun och tant gredelin.....Kunde sitta hur länge som helst och titta på de vackra bilderna i böckerna :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag med att gamla sagoböcker har så otroligt fina bilder. Det är nästan som små tavlor.

   Radera
 8. Lila är en fin färg, men tänk vad många olika lila färger det finns. En del lila passar inte alls ihop, utan skär sig i mot varan.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla färger går inte ihop, men smaken är så individuell så det är svårt att säga vad som passar eller inte.

   Radera
 9. Fint färgtema.
  När jag jobbade på Dagcentralen på ett Ålderdomshem så sa tanterna alltid att lila var sista hoppets färg.
  Jag tycker det är gott med lingon, sylt ska vara med lite socker. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla sådana uttryck har nog med det att göra att förr var det bara äldre damer som klädde sig i lila. Nu är det en modefärg lika mycket som andra färger.

   Radera
 10. Tjusiga bilder och Lila är en väldigt vacker färg.
  Ha det gott å kram.

  SvaraRadera
 11. När jag växte upp var lila mer eller mindre en förbjuden färg på klädesplagg. Man fick inte sätta ihop blått och grönt heller. Som väl är kan man blanda vilka färger man vill numera i sina kläder. Jag tycker dock lila är en svår färg att kombinera med annat än svart även om jag tycker lila är en vacker färg. Namnet har ju ändrats som du skriver - numera vet väl inga barn hur färgen gredelin ser ut. Eller färgen skär heller för den delen.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orden förändras och en del glöms helt bort. Det är väl till slut bara i korsord man kan hitta dem.

   Radera
 12. Lila kläder vet jag inte ens om jag haft.
  I Mt Shasta klär sig en del personer mest i vitt och lila eftersom de färgerna anses (av dessa personer) vara mer andliga än andra.
  Många blommor har ju vackra, lila färger. I min barndoms trädgård hade vi stora syrenhäckar med många fina, lila syrener. :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att lila är den populäraste färgen när det gällare kläder.

   Radera
 13. Gillar lila och har den färgen i mitt sovrum på både tapet, gardiner, överkast, mattor och en del påslakan. Fast jag har valt en mild grålila färg och inte den skarpaste. Samma färg klär jag bra i och har haft en hel del kläder i färgen lila. Kommer ihåg en höstytterkappa som klarade väta riktigt bra, som jag älskade, i en mild fin syrenlila färg. Och jag älskar blommor i lila nyanser. Det är en färg som tilltalar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lila blommor är vackra....speciellt syrener, tycker jag.

   Radera
 14. Lila är en intressant färg! Synd att man använder de gamla namnen på nyanserna alltmer sällan. Tolkningen är olika också, gredelin är för mig en ljusare lila men ser i en kommentar precis motsatta åsikten. Förr var väl också lila toner en accepterad klänningsfärg när sorgeåret var till ända. Prinsessan Sofias klänning har en underbar ton som jag kallar syren. Men de flesta syrener har ju faktiskt en mycket fylligare färg. Den lila färgpaletten kommer inte inomhus här, kanske med undantag för varmt purpurröd men med blommor är det annat. Många klär dock fantastiskt bra i lila!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lila är verkligen en färg med många nyanser.

   Radera
 15. Spännande det här med färger... jag gillar lila, men då ska det vara den där mörka lila tonen... vet inte om den har något eget namn... Lila eller gredelin - vad är skillnaden? Eller är det samma? Tant Gredelin minns man ju :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte alla namn på alla nyanser. Tycker det är svårt att hålla isär dem.

   Radera