måndag 14 januari 2013

Vänner och bekanta


Riktigt bra vänner
är svåra att hitta
och omöjliga
att glömma

En del säger att de har otroligt många vänner. Det har inte jag, men jag har otroligt många bekanta. Jag tycker nämligen att det är väldigt stor skillnad på vänner och bekanta. Man kan vara bekant med i stort sett hur många som helst. Människor man har träffat på sitt jobb, någon man har gått på kurs ihop med eller någon man alltid stöter ihop med i affären. Ja, listan kan göras lång. Det är mycket trevligt att prata bort en stund, men det blir i regel ganska ytligt. 

Vänner däremot är något helt annat. En vän vågar du berätta i stort sett allt för, och vet att det förs inte vidare. En vän är aldrig avundsjuk utan gläds åt dina framgångar och sörjer med dig när allt går fel. En vän ställer inga krav utan bara finns där. 

En del personer man träffar för första gången, bara känner man att den här personen kan jag räkna som en vän. Jag har själv haft den förmånen att känna så ett antal gånger. Det brukar visa sig ganska snart om det första intrycket är rätt. De här personerna är det alltid lätt att prata med, man har i regel samma humor (i mitt fall är det sjuk humor som gäller), man vågar skoja och retas lite snällt utan att någon tar illa upp....och framför allt så håller man kontakten, även om man inte träffas varje dag. Sådana vänner ska man vara rädd om. 

Sedan jag började blogga för snart 3 år sen så har jag upptäckt att jag hittat många bloggare som jag räknar in bland mina vänner, trots att vi aldrig träffats i verkligheten. Så nu kan jag faktiskt säga att jag har både många vänner och många bekanta. 

24 kommentarer:

 1. Gokväll! Du har så rätt,man har många bekanta och många vänner.Jag har också sjuk humor som du.Men det tror jag du har märkt.....Svar:Ja du det har ju runnit en hel del vatten under bron! Så man har varit med om en hel del.Nattakram och Pööss!

  SvaraRadera
 2. Kväller,Jo det blev en mysig musikkväll med kaffe o macka för 20:-,rena fyndet.Nu har dom bara 60 spelningar kvar,,men dom håller sig i närområdet.Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har fullt upp även om det är i närheten.

   Radera
 3. Det här är en intressant diskussion, vad är vänskap och vad är bekantskap? Jag vägrade i början att kalla bloggkontakter för vänner för jag tyckte nog att det var för ytligt för att kallas vänskap. Men jag har nog ändrat mig lite, numera har jag en handfull bloggkontakter som jag har haft i ett antal år. Vi har utbyte, om inte varje dag så i alla fall rätt ofta. Vi delar tankar och åsikter och vardagens bekymmer och glädjeämnen. Men visst finns det rätt strikta grän
  ser för hur mycket som hamnar på bloggen. För mig har det blivit allt mer så att det är svårt att dra gräns mellan bekantskap o vänskap. Det är mer en glidande skala utan tydliga avgränsningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är underligt att en person man bara "pratat" med via nätet kan kännas som en vän.

   Radera
 4. Så sant det du skriver! En riktig vän är just den jag kan ringa mitt i natten om jag skulle behöva, och då bli lyssnad på! Jag har några stycken riktiga vänner, precis som du, och de är guld värda. Någon pratar jag med 1 ggr/månad och det känns som om vi pratade igår. Sedan jag flyttade "hem" igen efter många år på andra platser, har jag just träffat en vän som jag inte sett på säkert 35 år...och det kändes som om vi pratats vid förra veckan!!! Härligt!!! Dom ska vi vara rädda om ! Ha en fin vecka /Kram EvaMarie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner likadant. När det gäller en vän så spelar det ingen roll om det är långt mellan träffarna...man tar vid där man slutade sist. Ett sms är lika välkommet.

   Radera
 5. Kloka tankar, kloka ord... du har så rätt. Det är skillnad på bekanta och vänner - men även vänner tycker jag kan graderas i vänner och nära vänner...
  Visst blir det så att de bloggvänner man har och som man följer, de känns också som vänner på riktigt, men nära vänner blir de kanske inte förrän man träffats...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt att det finns både vänner och nära vänner.

   Radera
 6. Så är det även här.
  Vännerna, de riktigt nära är inte många, men det är nog som Anki skriver, man kan gradera vänner i vänner och nära vänner.
  Bekanta finns hur många som helst.
  När man väl har en nära vän så har man den för livet, någon att vara rädd om.

  Och som du skriver, man får vänner på bloggen också. Man lär känna varandra genom de skrivna raderna

  ha det fint idag!
  Karinkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt nära vän har man som du skriver för alltid. Tillsammans med den kan man vara sig själv med alla fel och brister.

   Radera
 7. Håller verkligen med om att vänner ska man vara rädd om. Pålitliga vänner som man kan prata om allt med och få vara sig själv, är inte lätt att hitta.
  Själv har jag nog ovanligt många vänner, förstår jag när jag hör med andra, för jag har nog sex nära vänner. Och de kan jag vara mig själv med och fler har jag känt sen jag var liten eller ung. En del träffar jag oftare än andra, men vi kan alltid ta upp tråden där vi slutade.
  Bloggkontakter som börjar kännas som vänner, är intressant. Men man lär känna varandra en del genom bloggarna och fortsätter vara nyfiken på varandra, vilket bygger upp en vänskapliknande förhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra med en vän, för man behöver inte komma med en massa ursäkter för att man inte haft tid att träffas eller höra av sig på ett tag. En vän ställer inga såna krav.

   Radera
 8. Håller med om att bekanta och vänner och kompisar klassas olika. Verkligt goda vänner är guld värda och sådana har jag i varje fall mindre av än dom andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bekanta är utbytbara, men det är inte riktiga vänner.

   Radera
 9. jo, men är det inte så, du beskriver det så bra och det där med bloggvänner, visst känns det fint
  Sv: eftersom jag är typ-1 diabetiker så har jag inget val när det gäller ögonen, jag går en gång om året på sådan ögonbottenfotografering, sedan har jag ju reumatism som gör att jag fått regnbågshinneinflammation i vänster öga och det återkommer lite då och då, då är det ett måste att droppa och droppa i ögat, annars skulle jag bli blind på ögat
  kramar och önskar dig en fin dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir kanske annorlunda när man inte har något val. Jag är feg så fort det gäller läkarbesök över huvud taget.

   Radera
 10. Helt riktigt! Visst är det skillnad på vänner och bekanta. Man ska vara väldigt rädd om vänner. Jag har en vän sedan över 50 år. Vi gick i skolan ihop, sågs varje dag, träffade killar ihop. Nu bor vi långt ifrån varandra men har kontakt med snigelpost och ett och annat besök. Vi lever helt olika liv, men min bästa vän kommer hon alltid att vara.

  SvaraRadera
 11. Jag håller med det är skillnad på vänner och bekanta. Vänner finns fast man inte alltid är orkar med människor. Som nu efter min borellia. Bekanta tyckte synd om mig men vännerna besökte mig och tröstade och stod ut med mina konstigheter.
  I morgon kväll ska jag träffa några av mina bästa vänner. Vi ses en gång i månaden.
  Vi har känt varandra i 40 - 50 år och vet nog det mesta om varandra.
  Bloggvänner är ett nytt fenomen. Jag ser att det är bloggträffar här och där.
  Visst skulle det vara intressant att träffa några och jag tror att det kan finnas grogrund för att bli vänner på "riktigt".
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit på någon bloggträff, men tycker också det skulle vara intressant att träffa någon bloggvän "på riktigt".

   Radera
 12. Jag har kört lugnt och fint! Önskar bara att det var fler som körde lugnt.En som körde om och inte tänkte på modden slirade när han körde om mej.Men han Fick kontroll på bilen,sen saktade han ner..Kanske var det så att Bella stod i kö för att fixa garnityret ,hon njuter när jag gör vid henne. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt dimmigt och halt här uppe, så det har varit en jättestor olycka en bit härifrån.

   Radera