lördag 5 januari 2013

Grattis!


Idag har Hanna namnsdag och min dotter Ulrika födelsedag. Innan hon föddes diskuterade jag och min man vilka namn vi skulle välja. Jag, som då arbetade på ett barnsjukhus, hade haft hand om två små flickor som hette Ulrika och Hanna. Eftersom flickorna var så gulliga så tyckte jag automatiskt om namnen med. Ulrika tyckte Göran var ett fint namn, för det hade hans mormor hetat, men Hanna var han inte så begeistrad i. Då föreslog jag Magdalena och det blev godkänt. Det var uträknat att Ulrika skulle bli född den 4 januari, men hon valde att komma den 5:e i stället. Det är Trettonafton och den dagen har Hanna namnsdag. Det kände jag mig ganska nöjd med. Lite senare fick jag veta att min svärmor hade Hanna som andranamn, men hon hade inte berättat det, för hon gillade inte namnet. Jag tycker det är så fint.

Min andra dotter Katarina släktforskar både på min och Görans sida, och nu under juldagarna visade hon oss en del av vad hon fått fram. När vi då tittade genom dokument och bilder som hon samlat ihop, upptäckte Ulrika att min mans mormor Ulrika, var född den 6 januari. Det är onekligen lite underligt.

16 kommentarer:

 1. Ja det låter som lite märkligt. Kul att släktforska och hitta lite rötter.
  Jag har som aldrig gjort det men nu när jag blivit äldre känns det som mera intressant.
  Och det är ju så att vår släkt finns ju i Finland.

  Det där med namn är kul, och nu kommer ju alla dom gamla namnen tillbaka. Tyckte att det var så kul att vår lillkille (barnbarnet) fick namnet John, det är också ett släktnamn hos oss. Min mor är tvillng och dom heter John och Sally.
  Tänk att dom döpte barnen i Finland för 87 år sen till engelska namn....
  Fast deras pappa min morfar var ju i Amerika å jobbade....
  näe jag borde börja släktforska hör jag !!!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul att få reda på lite om gamla släktingar. Katarina har kommit väldigt långt bak i tiden, och då var Skåne danskt, så vi har en del danska namn i vår släkt.

   Radera
 2. Vilket sammanträffande!! Hannah tycker jag är fint. Känner en som har H i början och slutet! Du får vänta på rätt svar på gåtan!! Kramen!

  SvaraRadera
 3. Hej du,,Släktforka är kul,jag har hållit på i mer än 35 år,till o från..Jag känner både Hannor och Ulrikor..Så jag ropar ut ett Grattis till din dotter..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släktforskning är verkligen intressant.

   Radera
 4. Hälsa dottern och grattulera!
  Trevligt att du har så god namnsmak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de gamla namnen är så fina.

   Radera
 5. Ja du får allt vänta tills jag sätter in svaret. Kram!

  SvaraRadera
 6. GRATTIS till dottern, J:s ena syster heter också Ulrika
  kramar

  SvaraRadera
 7. Jag tycker också att Hanna är vackert..ofta är det väl så att man ogillar ett namn för att man känt någon med det namnet och som man inte tyckte om av nån anledning.
  God fortsättning på helgen..vi går vidare mot våren. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att man oftast förknippar namnet med en viss person.

   Radera
 8. Släktforskning är spännande och de gamla namnen återkommer då och då... alla tre flicknamnen du nämner är väldigt fina tycker jag. Spännande det där med datumen... min svärdotter hade också födelsedag igår :)
  Tack för dina snälla ord - blev det någon fototur sedan igår?
  Kram

  SvaraRadera
 9. Det blev en kort tur före kalaset, men jag lyckades inte hitta nåt kul att plåta.

  SvaraRadera
 10. Hanna är ett fint namn och det hette min morfars mor. Det är kul med släktforskning och upptäcka att både namn och datum kan återkomma.

  SvaraRadera