lördag 8 december 2012

Klagomuren


Numera är det väldigt inne att klaga på och ha åsikter om det mesta. Julkalendern är på tapeten lite då och då och även i år. Hur kan föräldrar tycka det är något skadligt att se på ett program om spöken? De flesta barn säger automatiskt : -"Spöken finns inte. Det är bara fantasi". Hur många barn har blivit skrämda av Laban och Labolina, tro? Däremot tycker jag det vore på sin plats att vara mer uppmärksam på alla TV-och dataspel som barnen sitter och spelar ofta utan någon vuxen bredvid. I många spel så skjuts och slåss det hej vilt. Visserligen står det på spelen från vilken ålder de är lämpliga, men det kanske inte efterlevs så noga.

Något som alltid också debatteras är om det är lämpligt att ha jul- och skolavslutningar i kyrkan. En del rektorer har böjt sig för kraven och valt att inte vara i kyrkan. I Rasmus skola (den skola som jag också jobbade på) är både jul-och sommaravslutningen i kyrkan. Då tågar alla elever och samtlig personal dit. Det är aldrig något långrandigt eller särskilt religiöst över det hela, så jag kan inte se vad det kan göra för skada. Det är klart upp till var och en ifall man vill delta eller inte. Julavslutningen är väldigt kort och det är en mysig stämning då alla barn är så förväntansfulla inför julen och jullovet.

I förra veckan hade Rasmus klass varit på besök i kyrkan och prästen hade visat runt lite. De hade även fått titta in i "piprummet"; det lilla rum som finns bakom orgelpiporna. -"Och sen ville prästen visa alla sina olika kläder", sa Rasmus, "så då fick vi gå in i svinstian". Jag antar att han menade sakristian. Det är inte så lätt det där med ord alla gånger.

29 kommentarer:

 1. Åh, vilken underbara kommentar av Rasmus!!
  Ha en härlig andra advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig med en trevlig adventssöndag.

   Radera
 2. Underbart missförstånd!:)
  Jag är överförtjust i adventskalendern för året. Sitter som klistrad!:) Jag tycker om spökena. Jag har inte läst tidningar på ett tag så jag har missat klagomuren helt. Ingenting är ruggigt i kalendern, barn kan skilja på vad som är verkligt och inte verkligt i det här.

  Kram från Karin som har barnasinnet kvar

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sett så många avsnitt, men det jag har sett tycker jag om. Finns väl inget där som är skrämmande? Hör nog till en av de bättre adventskalendrarna.

  SvaraRadera
 4. Håller med.....har inte sett något avsnitt men talade idag med mitt bonusbarnbarn om kalendern. Hon är 6 år. Jättebra!! Men jag tror det hela började med någon präst som tyckte det var fel att påverka barn att tro på andeväsen mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Religionen vill väl gärna påverka folk att tro på saker som inte alla håller med om.

   Radera
 5. Godmorgon! tack för dagens första skratt!!1 Svinstian barn är härliga..Ha en bra dag! Morgonkram!

  SvaraRadera
 6. Jag hörde min dotter igår prata om adventskalendern och hon sa att barnen tyckte att det var den bästa kalender de sett på länge. Själv kan jag inte uttala mig om den för jag har inte sett något av den. Jag tycker också att det är stämningsfullt när barnen har avslutning i kyrkan. Det hade vi alltid när jag var barn.Ja,ja det är ju många år sedan. Dagens första skratt var Svinstian. Nej det är inte lätt för barnen med alla konstiga ord. Huvudsaken du förstod vad han mena. Ha en bra Andra Advent. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus är expert på att hitta på egna ord, och ibland tycker jag de är bättre än det "riktiga" ordet.

   Radera
 7. Haha... han är då för härlig, Rasmus... svinstia... :)
  Jag tittar på årets kalender och jag gillar den :) - fast nu är ju inte jag något barn förstås...
  Och angående skolavslutningar i kyrkan eller inte... blir så irriterad... självklart ska det vara i kyrkan - undrar hur det är i andra länder... om vi skulle flytta till ett annat land , skulle de låta oss påverka deras traditioner då? Tror inte det...
  Ha en skön adventssöndag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är frivilligt för de barn som vill gå med i kyrkan, så förstår jag inte vitsen med att slopa avslutninarna där. Då blir det knappast ett frivilligt val längre. Det var väl ändå meningen att man skulle göra ALLA nöjda och glada.

   Radera
 8. Jag är aktiv kristen och många i min närhet är upprörda över kalendern Personligen tycker jag att kalendern är bra, så även mina barn vilka inte har några problem med att skilja kalenderns fantasi ifrån verkligheten. Vi ser den ihop och vi har mysigt.
  Jag älskar Rasmus kommentar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är mycket förståndigare än vad många vuxna tror. De konstrar inte till saker och ting eller har förutfattade meningar om olika saker.

   Radera
 9. Håller med dig fullständigt om allting. Givetvis ska skolavslutningar och vid julen hållas i kyrkan. Det hör ju faktiskt litet till allmänbildning förutom det religiösa (som inte ska dominera, men finnas).
  Jag minns också mina barns intresse av att få ha sett prästens kläder. I svinstian eller var det var.
  Fortsatt skön andra advent. (Det är så roligt att läsa hos dig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte de flesta har något emot att fira skolavslutningar i kyrkan. De som inte gillar det råkar bara vara väldigt högljudda. Vad roligt att du gillar mina inlägg.

   Radera
 10. Det verkar vara upp till rektorerna att ta ställning för eller mot kyrkliga avslutningar. Och bara det är ju luddigt! Man måste ta seden dit man kommer, och avstå är ju frivilligt.
  Kram fr Karin som gillar att vara i kyrkan vid skolavslutningar.
  PS Svinstia:-)))
  PS Hur har ni det med snön i Åstorp? Här är inget vidare, en del vägar har blåst igen.
  PS Grattis till delmål 1!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Förstår inte riktigt varför det klagas när det finns valmöjligheter. Snön vräker ner här och vägarna är svårframkomliga.

   Radera
 11. Anser också att det tillhör allmänbildningen att besöka kyrkan.
  Perfekt inför avslutningar vid jul och sommar. Stämningsfullt - och fin lokal som rymmer många.
  Svinstian - ha ha. Det var bra! Stia som stia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kyrkan får både barn, föräldrar och andra anhöriga plats, och det brukar alltid vara smockfullt.

   Radera
 12. Nej, hur orkar man uppröras av det? Och svinstian var roligt - haha! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del måste bara klaga på allt, tyvärr.

   Radera
 13. Ha ha... svinstian! Nej det är inte lätt med orden! Debatten om att använda kyrkan som lokal har spårat ur och blivit jättefånig. Ingen vet egentligen vad som gäller och det blir ett hattande fram och tillbaka. De flesta kommuner kapitulerar och har sina firanden numera i andra lokaler. Himla synd tycker jag för det var högtidligt i kyrkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifall man döper sina barn i kyrkan kan jag inte förstå varför man inte kan ha skolavslutningarna där.

   Radera
 14. När jag var yngre fick jag fnatten oftare.Kjell skojade alltid med att det var en överraskning var han skulle få gå och lägga sig... kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan väl inte påstå att Göran alltid uppskattar min ommöblering.

   Radera
 15. Ja, nuförtiden verkar det vara inne att kritisera och klaga på nästan allt...det börjar bli ganska tröttsamt
  Och i alla tider har barn gillat sagor och spännande jul-kalendrar osv....även med spöken...
  för visst är det så att de flesta barn kan skilja på verklighet och fantasi.
  och fantasi behövs och är roligt...
  Håller med om att kritik skulle mera riktas mot TV och dataspel som många gånger innehåller våld.
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns annat att lägga energi på än att klaga på oväsentligheter.

   Radera
 16. Letar han också var han ska sova?? Kram!

  SvaraRadera