onsdag 12 december 2012

Hemma hos


Jag har för mig att jag har lovat er ett hemma-hos-reportage i ett svagt ögonblick. Det är kanske dags att uppfylla det löftet nu. Det blir inget hemma-hos-mig utan ni får nöja er med en rundvandring hos familjen Ewing i Dallas. Southfork Ranch ligger utanför Dallas och är ett mycket välbesökt utflyktsmål. De har inte bara guidade turer där, de har även inhyrda konferenser och väldigt många bröllop. Trots att det är många år sedan första delen av Dallas-serien visades på TV så lockar allt kring den här familjen fortfarande många nyfikna....mig inberäknad. Jag vill väl inte påstå att jag satt som klistrad när första serien sändes, men jag såg många av avsnitten. De här nya däremot har jag inget större intresse av. Jag tror att det kanske är mer intressant för de som var för unga när förra delen gavs, och inte minns JR Ewing i sina glansdagar. Bara två dagar efter vi varit på Southfork, läste vi att Larry Hagman avlidit. Jag tror dock inte det kommer att ha nån betydelse för turisttillströmningens skull. Alla de här åren mellan TV-serierna har ranchen varit öppen för besökare.

Southfork ligger verkligen ute på "vischan". Grinden till stora infarten där man alltid såg Ewingarna köra in i sina flotta bilar var stängd. Vi parkerade lite hippsomhapp på vägen för jag var tvungen att få en bild. Lite längre fram fanns infarten för besökare. Där kom vi först till en stor turistshop med ett litet minimuseum om Dallaspersonerna. När vi gått genom fick vi åka ett slags traktortåg till ranchen och mannen som körde berättade lite bakgrundshistoria. När vi kommit fram till boningshuset var det fritt fram för att vandra runt och titta i alla rum. Kändes lite som att gå på husvisning, men utan mäklare och utan tanke på att köpa.


Vi började rundvandringen i Miss Ellies kök. 


Därefter gick vi in i matsalen där det var uppdukat för julmiddag. Hela ranchen var julpyntad. Jag glömde räkna hur många julgranar det fanns, men det var en hel del; ibland var det ett par stycken i varje rum och det var granar som räckte upp till taket. Det hängde så mycket pynt på dem, så man såg knappast granen. Det var massor av personal som gick runt och städade överallt...alla klädda i ljusblå rockar och vitt förkläde precis som man såg i serien. Med så många anställda är det klart ingen konst att ha det överdådigt pyntat. Det tråkigaste är ju att plocka undan allt när helgen är över och här fanns folk att tillgå för det jobbet.


Alla de olika sovrummen var väldigt lyxigt inredda med sänghimlar och blomsteruppsättningar till höger och vänster. Rummen var så stora att det alltid fanns plats för ett litet möblemang också. Det visade verkligen prov på hur man kan inreda om man inte behöver vända på slantarna. Enligt guiden var JR:s sovrum det som var mest populärt...speciellt bland damerna. Det förstår jag inte alls. Jag tyckte inte det var något annorlunda mot de andra. Hans säng stod på en liten avsats. Väldigt opraktiskt kan jag tycka ifall man måste gå upp på natten och inte är riktigt vaken. Inte katten tänker man då på att det är ett par trappsteg ner till golvet. Jag upptäckte att JR och jag har en sak gemensamt. Vi blir båda törstiga på natten. Jag brukar ha ett glas vatten bredvid min säng men JR hade en vinkylare med......ja, vad vet jag ........champagne?Till varje sovrum hörde en toalett, den ena lyxigare än den andra. Var det inte kakel på väggar och tak, så var det speglar.....och lampor i överflöd. Det kan jag sakna i mitt badrum. Jag hade behövt lite bättre belysning där. Får kanske fundera på det nu när vi ändå ska renovera det ifall jag ska ha nåt i Southforkstil. Men jag ska åtminstone inte slänga i en massa julgranskulor varken i tvättställ eller badkar som jag såg här. Det kanske bara skulle symbolisera skum? Såg i varje fall skumt ut med kulor i vitt, beige, silver och alla blå nyanser.


Jag var naturligtvis tvungen att gå ut på balkongen och kolla in den berömda poolen. Den förvånade mig lite. Hela huset och all inredning är så makalöst stort och lyxigt, men den här poolen var inte alls så stor som den ser ut att vara på TV. Någon motionssimning kan det inte bli tal om här. Då består motionen mest i ett antal vändningar.


När jag nu besökt Southfork skulle det faktiskt var kul att se några av de gamla Dallasavsnitten. Det måste bli lite av en déjà vu-känsla.

33 kommentarer:

 1. Det ser ut precis som på TV.SV:Den fläsksteken var supergod,hämtade receptet på nätet.Ha en bra dag! Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände igen mycket från serien när jag var där.

   Radera
 2. Kul!:)
  Tack för Hemma hos!
  Man känner igen vissa saker, men jag var ganska dålig på att följa med serien så allt minns jag inte.
  Ha en fin 12.12.12-dag!

  SvaraRadera
 3. Vilket roligt inlägg. Jag såg ju också serien när den gick för hundra år sedan, men jag minns inget mer än utsidan.
  Köket var väl litet förvånande. Men Miss Ellie var ju den trevligaste o klokaste i samlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog den mest förnuftiga i hela familjen.

   Radera
 4. Tack för rundturen!

  Amerikanarna kan verkligen konsten att dekorera och lulla till det. Jag tror att det är snyggare hemma hos dig!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt min smak var det lite väl i överkant.

   Radera
 5. Vad spännande! När jag var tonåring var jag i det huset som Falcon Crest spelats in i Californien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Det känns lite konstigt när man ser i verkligheten det man tidigare bara sett på film. Ofta blir man lite överraskad.

   Radera
 6. Det var en jättefin rundvandring . Jag känner igen en hel del och jag tror jag såg de flesta avsnitten och skulle gärna se dom en gång till. måste var kul att ha varit där. Du har lyckats bra med foton. Ha det bra. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska faktiskt försöka se en del gamla avsnitt nu. Då kan jag se ifall de har möblerat om.

   Radera
 7. Oj det blev som du sa,,en nostalgikick,,såg rätt många avsnitt av Dallas då,,dom nya har jag bommat...
  Ja det var en mysig morgon,tänk att barnen lärt sig så många sånger,även den på ialienska sjöng dom,,imponerad,,Ja..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte heller de nya avsnitten är mycket att titta på. Förstår inte varför det alltid ska göras uppföljare. Det brukar aldrig bli lyckat.

   Radera
 8. vad fint det var inomhus, mycket finare på de där bilderna än i tv-serien tycker jag, spännande att ha varit där eller hur
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes lite kul att vandra runt i de olika rummen.

   Radera
 9. Men va coolt som Bettina skulle ha sagt:) Nu blir jag också sugen på att ta en nostalgitripp med lite Dallas avsnitt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju bara hoppa in i vilket avsnitt som helst, för handlingen var nästan likadan hela tiden.

   Radera
 10. Oj, jag tycker det påminner om mitt lilla radhus.....skojar bara naturligtvis. Att det finns sådan inredning...//M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt det är hemtrevligare hos mig, men smaken är så olika.

   Radera
 11. Oj vad jag blir impad..
  om dallas börjar igen så kan jag tala om att min bloggvän var där nyligen
  måste verkligen vara kul att se..Nu önskar jag dig en fin Lucia var du än är..
  Kram Nicki

  http://www.youtube.com/watch?v=cw5NmXkXjlY

  SvaraRadera
 12. Inget dåligt reportagen det där! Vilken lyx!
  Intressant - men jag är rätt glad att jag inte bor där.
  Serien såg jag rätt ofta när den gick första gången.
  Och blev lika arg varje gång J R bar sig åt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände samma inför JR. Konstigt att en påhittad figur kan locka fram sådana känslor. Lyxen jag såg där är absolut inget jag saknar i verkligheten.

   Radera
 13. När man är glad så smittar det.Killen som jag hjälpte har ringt idag och tackat igen! Kram!

  SvaraRadera
 14. Vad kul att få se ett ställe på riktigt, som varit med i en sån stor TV-serie. Förstår att det var spännande att kika på allt. Och så typiskt amerikanskt med allt pyntande och att allt är så stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen annorlunda där. Kul att se hur det är på andra platser.

   Radera
 15. Det var inget dåligt ställe det inte. Skulle kunna tänka mig ett som sommarstuga. Nej det blev nog för dyrt och så skulle man nog gå vilse. Jag har inte sett Dalals alls, kanske något enstaka avsnitt bland de första men inget jag minns.

  Ja visst var det tur att jag skrev vad som fanns i snön. Tyvärr så syns ju dörrhandtaget så det hade inte varit svårt att se, men det såg jag inte när jag tog bilden..

  Hoppas du haft en fin Lucia.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset var onödigt stort, men i serien bodde ju hela tjocka släkten där, så det kanske behövdes.

   Radera
 16. Oj vilket hus! Tack för rundvisningen:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Der var riktigt kul att se det i verkligheten.

   Radera
 17. Roligt att se det hela från en annan vinkel, så att säga. Men bodde det några "vanliga" människor där innan tv-serien gjordes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från början bodde det "vanliga" människor där, men jag har för mig att det var ett företag som hade köpt upp ranchen innan serien startades.

   Radera