söndag 11 november 2012

Vems dag?


Idag är det Fars Dag. I maj var det Mors Dag och vi har firat Nallens Dag, Kanelbullens Dag och på onsdag är det visst Ostkakans Dag. Det finns tydligen speciella firardagar för allting. Många irriterar sig på att vi har tagit till oss Halloweenfirandet här i Sverige, eftersom det inte är en "riktig" svensk firarhelg. Vi har naturligtvis importerat den från USA precis som så mycket annat. Vad alla kanske inte tänker på är att både Mors Dag och Fars Dag också importerats från USA. Mors Dag började firas här 1919 och Fars Dag 1931, så det är ganska många år sedan. Kanske därför som vi anser att det är "svenska helger". Så om sådär en 90-100 år kommer vi troligtvis att räkna Halloween också som en svensk högtid.

Egentligen tycker jag inte om de här hittepåfirardagarna. Det som jag anser man absolut måste fira är födelsedagar. Det är en dag man måste uppmärksamma, tycker jag. Den är så speciell för alla människor. Kanelbullens Dag och Ostkakans Dag skulle jag kunna fira flera gånger i veckan. Det hade kanske inte varit så nyttigt....men gott. Vi har valt att inte fira varken Fars Dag eller Mors Dag på något speciellt sätt i vår familj. Jag har inget emot att bli firad, och det har jag säkert gemensamt med många. Vad jag däremot vänder mig emot är att det numera verkar vara affärerna som har mest att fira både när det gäller Mors och Fars Dag. Jag vill inte att almanackan och affärerna ska styra när jag ska firas. Jag vill bli firad, vilken dag som helst, för att någon anser att jag är värd att bli firad.

49 kommentarer:

 1. Jag vet många andra familjer som inte firar varken Mors eller Fars dag. De tycker precis som du att de dagarna har blivit ett kommersiellt jippo och sin Mor eller Far kan man fira när som helst under året.

  Jag blev lite firad igår - jag fick en stor fin bukett blommor av äldste sonen.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att bli uppmärksammad vilken dag som helst.

   Radera
 2. Ja visst är det affärsmännens dagar det här!!! Jag blir glad om mina barn uppskattar mig i vardagen, vilket de ofta gör. Själv "firade" jag ju en myskväll med barnbarnet Julia igår!!......ja vad vore livet utan barn o barnbarn!!!!! /EvaMarie

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dej att jag vill inte att almanackan och affärerna ska styra när jag ska firas. Jag vill bli firad, vilken dag som helst, för att någon anser att jag är värd att bli firad. Snart hittar de på plastmamman/pappans dag också.Ja det är en smart lampa. Jag har börjat att gå flera gånger,men blir tillbakakallad av sånt jag måste göra.
  Men jag börjar varje dag ska du veta! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tro dig. Konstigt att det alltid ska komma så mycket emellan.

   Radera
 4. Hej du,,Ja duy var 1 timme före skåningen,,Grattis,,jag säger som du,födelsedagar och de andra egna bemärkelsedagarna firar vi,,dom här påhittade bryr vi oss inte omm,klart när man guick i skolan så ritade man väl mordagskort och skrev Far är rar..men det var då det..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker var och en själv ska få bestämma vad som är värt att fira.

   Radera
 5. Men ... jag måste ju hem och se till att skatan får mat,och vilar sig ordentligt. :-D

  SvaraRadera
 6. Här firar vi både Mors och Fars dag så mycket vi orkar. Vi pysslar, gör armband, bakar tårta och kommer med något extra gott till frukost som hela familjen äter uppkrupen i sängen. Fadern fick även en köpt present, en årsförbrukning av disktrasor. Det har han längtat efter hett och länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste är att var och en väjer vilka dagar man vill fira eller bli firad. Ingen annan ska komma med pekpinnar.

   Radera
 7. När jag växte upp för hundra år sedan på Österbotten var det ingen i mina kompisars familjer som firade födelsedagar förrän man fyllde typ 50. Det känns lite tråkigt om man tänker på det så här i efterhand, men det man inte är van vid det saknar man inte heller... Halloween kan jag ju ändå tycka är rätt kul så här i höstmörkret, speciellt för barn. Man vänjer sig liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Skulle vara kul att veta ifall du har en blogg jag kan följa.

   Radera
  2. Nej, jag har ingen blogg, men jag har valt ut vissa bloggar som jag följer, dvs. personer som jag tycker skriver både roligt och bra, såsom du!

   Radera
 8. Som du säger får var och en fira vad de vill.....Vi firar allt och lite till för att jag älskar att fira saker...Man kan ju fira utan att det kostar en massa pengar.Min egen pappa dog för tjugo år sedan och jag har aldrig varit mycket för att besöka graven. Så för mig är det bra med vissa dagar som gör att jag tar mig tid att tänka...Det kostar ingenting:)
  Kramar till dig.....I morgon kanske jag firar att du är min bloggkompis;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en utmärkt firaridé! Den ska jag börja fira från och med i morgon....Bloggkompisdagen den 12/11. Jag älskar att fira saker och ting, men det behöver inte vara varken märkvärdigt eller kostsamt.

   Radera
 9. Tokfia! Inte kan jag gå så långt.Men om du går halva så tar jag bilen och möter dej? Kram!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att man kan fira Fars dag och andra liknande dagar...att affärsvärlden hänger på är ju inte heller konstigt, men det är ju vi själva som bestämmer hur och med vad vi vill uppmärksamma en kär far. Ett telefonsamtal långväga ifrån,ett kort/mail/sms....omtanken räknas. Min man fick en pocketbok av mig, mina barns far...Tror han uppskattade den. //M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker visst man kan fira både mor och far med en egen dag, men det är inte fel att fira dem lite däremellan också.

   Radera
 11. Så rätt du har. Då min pappa gick bort redan då jag var barn så upplevde jag Farsdag som en fruktansvärd hemsk dag. Vi fick göra farsdagskort på den tiden. men vem skulle jag göra det till? Så idag har vi firat vårt barnbarn istället som fyller år. För visst är det affärsmännen som är gladast denna dag. Ha en fin Söndagseftermiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför jag anser att man själv ska få välja vad man vill fira och inte bli "påtvingad" något.

   Radera
 12. Här gör vi inte så mycket åt Fars o Mors dag. Tar fram grattisflaggan gör vi dock

  Stackars Rasmus som var så inställd på hockey. Men det verkar ju ha gått fort över.
  Finns det J bondkostymer? Verkligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det finns särskilda Bond-kostymer. Det är nog mest Rasmus som fantiserar. Men när han leker Bond tar han alltid på skjorta och slips.

   Radera
 13. vi har nu ingen far att fira, så det blir ingenting alls här, jag tycker som du att det är födelsedagar som ska kommas ihåg, de andra dagarna kan vara
  kramar

  SvaraRadera
 14. Ok !! Det är fusk,men om jag ska gå halva vägen så träffas vi inte på ett år.Du får tänka på att jag är gammal och har dåliga knän. Kram!

  SvaraRadera
 15. ja tänk på du!Jag har gett bort min cykel så det kan du glömma.. nattikram!

  SvaraRadera
 16. Vi firar inte fars och morsdagar. Min mor sade alltid åt mig och mina syskon att hon inte ville bli firad, men ni kan bete er som folk resten av året!:)Det skulle ha varit enklare med en dag om året.
  Men det är affärsmännens dag och många känner måsten att köpa det ena och det andra, fixa med middag osv osv.

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag träffade alltid mina föräldrar eller ringde till dem ofta, så jag kände inte att det var nödvändigt med en bestämd firardag. Ibland kanske man var upptagen just den dagen. Alla dagar kan vara firardagar.

   Radera
 17. Fars dag och mors dag - lite gulligt, men det har blivit alldeles för kommersiellt.
  Födelsedagar är mycket viktigare att komma ihåg :)
  "Var och en blir salig på sin tro", heter det i ett helt annat sammanhang... gångbart även när det gäller att fira olika dagar eller inte...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uttrycket passar verkligen in här!

   Radera
 18. Jag håller med dig till fullo vad gäller alla dessa "påhittade" dagar som ska firas hit och dit. Det mesta handlar ju om att affären ska få prångla ut mer varor ju. Å som du säger så är ju födelsedagen viktigast att fira.
  Nu önskar jag dig en härlig måndag, den firar vi som din dag *överräcker en liten måndagsblomma*
  Ha det gott
  ♥☺♥KRAM♥☺♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Spontanfirardagar är alltid uppskattade.

   Radera
 19. Ja, vi lär inte få veta hur det är om 100 år. Tror jag? Men jag vet att barnen verkligen har anammat det här med Halloween. Det är klart - klä ut sig, gå runt och ringa på hos folk, bli beundrade och sen få godis - det kan ju inte bli så mycket bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror alla barn har accepterat Halloween. Jag tycker själv det är kul med lite färggrant pyntande i höstmörkret.

   Radera
 20. Håller med om att det ibland känns som alldeles för mycket firande. Jag har även slopat födelsedagar, förutom till barnen eller jämna år. För jag har lite svårt att förstå vad man firar då. Är det att man föddes eller att man blir äldre för varje år? Känns bättre att bli firad då och då istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att man kan fira lite då och då...utan någon bestämd anledning. Vi ger bara julklappar till barnen sen ett antal år tillbaka.

   Radera
 21. Det var inget märkvärdigt det jag gjorde. Vi kan göra så alla!Det är mer märkvärdigare att gå halva vägen till dej! Kram!

  SvaraRadera
 22. Hur långt är det till dej?? Kram!

  SvaraRadera
 23. Skönt att Rasmus är frisk igen! Mina barnbarn kan inte SMS:a till mig, för mormor (läs jag) vet inte hur man läser ett SMS, och jag kan inte svara.
  Barnbarnen bara suckar, när jag inte vill lära mig!!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barn är mycket mer tekniskt begåvade än vi vuxna. De är dessutom inte rädda för att testa nya saker.

   Radera
 24. Hm... 5 mil med dessa knän?? Nä tack!Jag tar bilen! Nattakram!

  SvaraRadera
 25. Hoppas du mår bra. När du inte skriver blir man riktigt besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken. Känner mig aningen stressad just nu, men det kommer att bli bättre. Hoppas allt är bra med dig också.

   Radera
 26. Nej vi firar inte mors och fars dag numera. De sista åren mor och Far levde så firade vi det bara med en bukett blommor och kaffe. Hallowen är inget heller för mig men jag tycker att de som vill fira det ska göra det. Här kom tre barn utklädda till mig men så klart så hade jag inget godis hemma men tog en näve en kroner och jag tror det blev uppskattat. Ha en bra dag. kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla ska ha rätt att fira de helger som man känner att man vill fira, och på det sätt som passar bäst. Traditionerna inom familjen kan vara så olika.

   Radera