måndag 5 november 2012

Jag hörde inteNär jag var på Kastrup sist så funderade jag på en sak. Vem är alla högtalarmeddelandena riktade till? Människor med superhörsel, eller vad? Det är lika obegripligt som de krypterade meddelanden som skickas runt i gamla spionfilmer. Tandläkare kan kanske urskilja något, för de är experter på att fråga saker när man sitter där med munnen full av sugar, bomull och borr. Tydligen förstår de rotvälskan man får fram, för de säger aldrig: "Hursa?" Det är möjligt att jag är arbetsskadad efter alla år jag jobbat med barngrupper där ljudnivån ibland är långt ifrån acceptabel. Jag tycker det ekar så konstigt inne på flygterminalen plus att det surrar av olika språk runt ikring hela tiden. Det är nästan som om man var i djungeln och hörde en massa aptjatter och elefanttrumpetande. Samma gäller på järnvägsstationer. Det är rena turen att man hamnar rätt.

När man besöker vissa museer kan man hyra en audioguide. Det tycker jag är perfekt. Då går man runt i sin egen takt och lyssnar på informationen på det språk man har valt. Det hade nog inte varit helt fel om flygterminalerna och järnvägsstationerna haft nåt liknande där allt onödigt ljud var bortfiltrerat och det endast fanns kvar ett fullt begripligt meddelande.

28 kommentarer:

 1. Morning1Bra tips till flyget,vill ni höra ta på er hörlurarna! Gyttebad ska nog vara i värme.Ja Bella var superduktig.Kramen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog gyttjebad på en del spa, tror jag.

   Radera
 2. Det är verkligen svårt att urskilja vad de säger i högtalarna.

  Men en gång hörde vi minsann ett anrop på Arlanda:"Åke Levander till informationen, Åke Levander till informationen"! Åke bara tittade på mig och sa ett enda ord: "Handbagaget"!

  Han hade varit på toa och glömt det där, men som tur var hade det en adresslapp och någon ärlig person hade lämnat in det. Tala om en lättnadens suck! Men inte nog med detta, när vi skulle gå ombord på flygplanet fanns inte hans boardingcard. Han bara tittade på mig och sa:"Taxfeebutiken"! och där låg det.

  I fortsättningen tog jag hand om biljetter, pass, boardingcard och handbagage när vi var ute och reste.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att han fick tillbaka sina glömda saker. Det är så mycket man ska hålla reda på när man ska åka, så jag blir helt virrig.

   Radera
 3. Håller med dig! Ofta kanske man själv är lite stressad också och det gör ju inte saken bättre. Minns med fasa när jag missade ett tågbyte i Katrineholm för flera år sen. Det var ca 4 min mellan avgångarna och stationen var ombyggd med tunnel (troligen något med säkerhet?) och jag missade att välja rätt uppgång.....och när det äntligen blev rätt såg jag sista vagnen försvinna så sakta. Det blev ett par timmar på kondis till nästa tåg. Men det är ju inte alltid det ändå fungerar så smidigt. Tror att endast de som "hittar sen förr" känner sig avkopplade i sådan miljöer och att personalen kanske blir lite hemmablinda....//M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är så stressande när man ska byta, speciellt när det gäller flyg. Jag reser inte så ofta att jag känner mig bekväm med det.

   Radera
 4. Hej du,,Ja inte är det lätt att höra den info som ropas ut på terminalerna,,jag hör oftast bara plinget innan det sägs något...
  Ja disdagar är ofta bra fotodagar..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Plinget och sen hör man rena rotvälskan.

   Radera
 5. Det där har jag också undrat över!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att det fortsätter likadant år efter år.

   Radera
 6. Håller helt med dig! Inte hör jag vad kaptenen säger i planet heller...Kanske lika bra det...och sedan pratar de så fort också. Ja vi har det inte lätt!
  Må gott och var rädd om dig!
  Kram och vink.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! De pratar så snabbt så man får bara gissa vad de har sagt. Tur man inte flyger så ofta.

   Radera
 7. Var så länge sedan jag flög och minns inte det. Nu flyger jag inte mer så inte får jag höra det heller. Men det ska nog gå bra ändå.

  Tack för din kommentar.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom mina barn bor så långt borta så blir det några flygturer.

   Radera
 8. Jag har ingen aning om hur det är numera, varken på flygplats eller tågstation... har inte varit på någondera de sista 12 åren, men misstänker att det inte har blivit bättre...
  Bra idé du har - smart!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller på någondera av ställena regelbundet, men varje gång jag är där, så undrar jag varför det inte blivit nån ändring.

   Radera
 9. Ja tänk så många gånger vi står och stirrar på varandra som fågelholkar och funderar på: vad sa hon egentigen??? Men förmodligen är det inte så viktigt eftersom allt verkar flyta på och fungera ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen gissar man rätt på vad de säger, eller så är det bara helt onödig information som man kan klarar sig utan.

   Radera
 10. :) det tänkte jag på när jag var på ÖoB i förra veckan, någon sa något i högtalaren och jag sa till Maja "var det meningen att någon skulle höra vad han sa?"
  jag tycker inte om sådana där platser med jäkt och mycket ljud, jag är ljudöverkänslig och då blir det väldigt jobbigt
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt med allt skrål i högtalare. Jag är inte särskilt förtjust i all musik som spelas heller när man är ute och handlar. Då känns det som rena himmelriket när man kommer hem.

   Radera
 11. Det där har även jag funderat på och ändå har jag jobbat på flygplats i 15 år :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt och höra att jag inte är ensam om att ha svårt för att uppfatta meddelandena.

   Radera
 12. Du har rätt. Även om jag varken flyger eller åker tåg speciellt ofta, tycker jag att det verkar ha blivit bättre på tåg. Då säjer de, medan man sitter kvar "resande till Alvesta på spår 4, resande till Malmö på spår 6 osv". Förut sades det när man var på väg ur tåget eller hamnat på perrongen i en knastrig högtalare.

  Jag tycker att du var väldigt modig som åkte själv till Luxenburg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade hjärtat i halsgropen mest hela tiden, och när väskhandtaget började strula höll jag på att gå upp i limningen.

   Radera
 13. Ja du har rätt. Det är ibland otroligt svårt att hinna med att höra vad som sägs på en flygplats. Ändå har jag mycket bra hörsel. Kanske är det för det verkar som de har ackord på vad de säger. Det går ju så fort. Ha det bra.Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. De pratar väldigt fort och sen ekar det så konstigt i de stora hallarna.

   Radera
 14. Vad skönt att det finns andra som tycker likadant! Är nämligen precis hemkommen från Barcelona och får tyvärr lita fullständigt på min världsvane man, för jag uppfattar noll av vad de säger i högtalarna på Kastrup.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla verkar irriterade på att det inte går att höra några meddelanden. Kan det vara så svårt att göra något åt det?

   Radera