söndag 4 november 2012

En spöklik helg


När jag var barn så skar vi ut lyktor ur foderbetor. Min farmor och farfar hade lantbruk och odlade betor som de matade sina grisar med. Vi gjorde exakt likadant som man numera gör med pumpor; nämligen gröpte ur innehållet och skar ut ögon och mun på dem och satte ett ljus i botten på betan så den kunde lysa spöklikt på kvällen. Halloween var inget som någon av oss hade hört talas om då. Det är lite synd att den här gamla skånska seden att göra betlyktor nästan är bortglömd. Tack och lov så håller arrendatorerna på Tommarps kungsgård liv i den här traditionen. Varje år får skolklasser komma och hämta betor på gården som de sen tar med till skolan och jobbar med. 


I källaren på kungsgården plockas spöken, fladdermöss och andra äckliga saker fram och placeras i de små rummen. Endast en liten ljusslinga lyser upp, så man kan gå runt där bland spindelväven. Det är betydligt trevligare på utsidan. 


Där promenerar storkar ........


.......och påfåglar runt i trädgården.


 Det är alltid roligt att duka och dekorera och göra lite annorlunda mat, så Halloween är inte bara av ondo, tycker jag. Rasmus och jag hjälptes en helg åt att steka prinskorvar som vi serverade tillsammans med ett paprikamonster. Först hade vi tänkt att göra alla prinskorvarna till "fingrar" genom att sätta fast en bit flagad mandel som nagel, men vi tyckte det blev för jobbigt, så vi dekorerade bara det "fingret" som stack ut ur munnen på monstret.


Vi bakade spökmaränger som vi dekorerade efterrätten med.


Baktill på stolarna fäste vi fladdermöss som vi klippt ut ur filt och sytt ögon på. Det är det närmaste jag kommit något fladdermusliknande utan att bli helt hysterisk.

26 kommentarer:

 1. Jag gissar att du har haft det supertrevligt tillsammans med din Markus. Så fina fladdermöss!
  Att göra lyktor av betor har jag aldrig hört talas om tidigare men de blir ju jättefina. Man tager vad man haver. Så enkelt och fiffigt.

  ha en fin söndagskväll!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att det är en gammal skånsk tradition med betlyktor.

   Radera
 2. Så skönt att vi mor/farföräldrar kan ha barnasinnet kvar!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med barn blir allt så enkelt och kravlöst.

   Radera
 3. Jag visste inte att man även i Sverige skar ut gubbar av betor. På Irland gjorde de det. Det vet jag. Jag kommer inte ihåg det från min barndom (jag växte ju också upp i Skåne).
  Vad fint du gjort med stolarna och spökena. Jag tycker visst att man kan ta efter en del av Halloweentraditionerna, men inte bus eller godisspringet.
  Nu har jag kommit fram till datorn så nu ska det skrivas igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina farföräldrar bodde på Österlen, så det är möjligt det är en tradition därifrån. Tror förståss det var vanligare förr i tiden. Jag gillar inte heller bus och godisspring, men pyntandet är kul.

   Radera
 4. Jag kom ihåg betorna! Hoppas att du förstod allt på skånska.Kram!

  SvaraRadera
 5. Lyktor och lite skojiga dekorationer är alltid kul - men det där eländiga ringandet på dörrar för att tigga godis eller pengar gillar jag inte.
  Vilken härlig fantasi du har!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller förtjust i godistiggandet.

   Radera
 6. Va mysigt ni gjort det.. Häftigt med betorna ju..Hade aldrig tidigare hört talas om det... Å jag håller oxå med om att det är bedrövligt med det tiggandet,,
  Gott att lägret lugnat sig hemma hos dig nu.
  Ha en bra start på den nya veckan och sköt om dej.
  ♥☺♥KRAM KRAM♥☺♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite synd om alla lokala traditioner försvinner.

   Radera
 7. Ni verkar ju ha haft det kul...jag gillar det där fingret. Man kankse kan göra såna fingrar till Jul? Bara för skojs skull..hahaha. Ha det gott. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan säkert få in fingret nånstans i julmaten. Tala gärna om hur du gör. Jag gillar nya kul ideér.

   Radera
 8. Halloween är inget som firas här - barnbarnen är för små och inga grannar har vi :) Men oj så påhittig du är... marängspöket är ju riktigt guligt och så häftigt ned korvfingrarna :) För att inte tala om fladdermössen - sååå fina!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi firade inte heller Halloween innan Rasmus blev så stor att han tyckte det var kul.

   Radera
 9. Glömde... tack för tipset om Tomarps Kungsgård - bra besöksmål - sparar det tills vi kommer ner till Skåne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl värt ett besök. Jag har gått rundturen där med guide och det var mycket intressant.

   Radera
 10. Roligt med betorna! Här uppe (Stockholmstrakten) odlas inga betor, så jag har aldrig sett det där förut.

  Kul paprika! Den idéen snor jag direkt!

  SvaraRadera
 11. Sockerbetor har alltid odlats i Skåne, så det är väl ganska naturligt att seden har uppkommit här. Jag har själv snott paprikaidéen nånstans ifrån och jag skickar den gärna vidare.

  SvaraRadera
 12. Tänk att jag aldrig hört om dessa beteslyktor, var ju så mycket "bedor" där som jag bodde !
  Så härligt för Rasmus att ha en sådan påhittig och duktig Mormor :-), marängerna var ju bara fööör gulliga ! Nu ska jag läsa på allt som har hänt hos dig sedan jag var här senast.
  Sköt om dig, kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det var mer vanligt när mina föräldrar och farföräldrar var barn. Jag har alltid tyckt om att veta lite om hur det var förr, så det är kanske därför jag fick lära mig att göra betlyktor.

   Radera
 13. Jag har varit så där anti- Halloween förut, men jag har börjat vänja mig. Och kan förstå att barnen uppskattar den här helgen med lekar och upptåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mer en helg för barn, eftersom vi inte har den traditionen här sen gammalt.

   Radera
 14. Så mysigt ni fick det till Haloween...blir riktigt inspirerad

  Kram Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att ha planera och dekorera tillsammans med barn. De säger sällan att så kan man inte göra. Det är bara att låta fantasin flöda.

   Radera